用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 子女的期望 vs 父母的期望
樓主: greentea000
go

子女的期望 vs 父母的期望   [複製鏈接]

greentea000 發表於 17-3-6 15:09
回覆 hkpapa852 的帖子

好似婆媳關係咁,首先一定係唔同住,減少生活磨擦,各自作主,再一星期食一次飯、 ...
呢個係一個處理方法, 不過唔係解決方法.

當然有D嘢唔一定要解決, 但如果解決到, 或者日後可以少一個遺憾.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有解決方法,一刀兩斷。
我既一個表哥,到中學仲俾父母打得好金下。大學畢業已經申請移民,一去無回頭,電話都無。

要解決,話甘易,只係你預設左個大團員結局。

我修行未夠,唔會事事求一個完滿。

greentea000 發表於 17-3-6 15:39

有解決方法,一刀兩斷。

的確, 如果只求"解決"與家人生活上的糾纏, 一刀兩斷是一個方法.

但"解決"了與家人生活上的糾纏, 是否就雨過天青呢?

妳內心的情緒, 怨憤也真的會隨之煙消雲散嗎?

解決與家人之間問題, 其實唔需要諗得太偉大, 其實某程度上也只是為了解開自己既心結, 等自己日後既生活可以過得好一點.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-3-6 15:59
的確, 如果只求"解決"與家人生活上的糾纏, 一刀兩斷是一個方法.

但"解決"了與家人生活上的糾纏, 是否就雨 ...
好多時候家事係解決唔到的,正正因爲有着地位輩分的差別,單方面的改變和包容極大機會只會令另一方變本加厲,得寸進尺。更加令一向認為自己啱哂嘅佢覺得「你長大了,終於知道自己錯,我是對的!」
親情、愛情和友情一樣,單方面努力係唔會解決到問題的,只會蘊壤另一個威力更大的決裂罷了。

到此刻,可能好多網友會覺得我在這事上正在煽風點火,推波助瀾,我沒那麼無聊和狠毒,其實我也有著跟樓主母親性格差不多的家人(不只一個),但我一直的包容竟最後讓自身家庭兒女帶來痛苦和不良影響,這令我對自己的愚孝和麻目地念恩感到好內疚。

eviepa    發表於 17-3-6 21:26

回覆 greentea000 的帖子
毒打唔同適度體罰,父母打佢,幾多係教佢,幾多係發借題發揮,將自己人生的不快發埋落去,小朋友識分。

中學生仲打!仲要打得甘。除非有乜嘢特别内情,否則打走個仔,真係自己攞黎。

Tintin926 發表於 17-3-6 17:52
好多時候家事係解決唔到的,正正因爲有着地位輩分的差別,單方面的改變和包容極大機會只會令另一方變本加厲 ...
所以我咪話要搵"家庭輔導"去解決問題囉!

其實我一直認為, 升小一同升中一, 家長最需要既, 係搵家庭輔導員, 唔係升學專家.

greentea000 發表於 17-3-4 10:59
想請教如何令小孩有上進心?
睇上文有感而發,唔想騎劫人家post,亦想講得全面D,自己開個post。

好感概. 你今時今日仲可以響呢度同大家分享經驗, 無諗埋一邊自尋短見, 已經好值得慶賀.

你咁細個時, 就要應付因母親在各方面的要求而要鬥智鬥力, 互相傷害. 由於母親完全無察覺到當中的問題, 你亦未有人生經驗去應付, 雙方都受左唔少苦, 去到今時今日仍然未能和好, 個關係傷得好深, 條裂痕唔容易修補.

幾十年的痛苦經歷, 誰是誰非已經唔重要. 反而係樓主點樣先至可以響陰影中走出來, 開展自己想要的人生.

過左咁多年仍然寫得咁仔細, 可以見到成件事對你影響係好深. 如果你一時三刻無辦法釋懷係可以理解.  希望你能及早從心底原諒你母親, 以寬恕的心去開展屬於你自己的人生.

學業不時都係我同女兒關係的一條刺, 依家更睇到家人關係的重要.  謝謝.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

親戚後輩A要考直資中學,A媽有經濟困難反對。有我呢個人版,A要揾錢啦!A通告左家族可以去做清潔鐘點,擔心A人身安全A媽反對A上門同人補習。嗯,我支持下啦,今晚請A煮左餐飯,辛苦費$100,食完又ok喎,小費又$100。

我係厚多士長輩,強勢介入!

但"解決"了與家人生活上的糾纏, 是否就雨 ...

清官難審家庭事,樓主只想得到同行者的共鳴,何必多此一舉

QQpa 發表於 17-3-6 23:09
清官難審家庭事,樓主只想得到同行者的共鳴,何必多此一舉
個過程好長,我會慢慢講,所以先開個post。
我並唔係為左得到認同,而係希望引起思考,互相啟發。

回覆樓主:

親戚有孩子X考dse,成績好好,但佢的師兄成績比X好,用另類方法入大學,親戚不缺錢,但X不肯聽入耳,還同低班同學補習,論成績X比自己孩子好好多,自己孩子用另類方法,上年最後結果自己孩子少勝,X入咗副學士。。。自己一樣是厚多士 ,自己不叻,但EK是一本好好的教育天書,當年小學雜談用咗2星期以上看一次。。。

October. 發表於 17-3-4 23:23
樓主阿媽本身資優嗎?相信樓主係阿媽心目中是個天份好高既人,仔女考第三返來,正常父母開心都來唔切,又點會鬧呢?有一種本身能力超高既父母,接受唔到仔女無佢地當年咁好成績,只能理解為阿媽本身有一種怪脾氣。

唔知阿媽咩成績,阿媽俾人既印象係多才多藝、持家有道、手腳麻利、認真負責。

可能係我小二跳左級令阿媽大大增加左期望,各方面要求更高。

本來小二升小三暑假阿媽帶我去考插班試,轉去阿媽認為更好既學校。原校係老豆選擇既,近為首選。老豆係反對轉校,不過說服唔到阿媽,扮打聽插班位。老豆就出古惑,呃阿媽去左一間無小三插班位既學校,以為阿媽錯失機會唔使轉校,最多俾阿媽鬧下,或者扮聽錯有位。點知人生處處有驚喜,阿媽唔甘心,小四有位考小四,果位老師俾阿媽煩到爆,就俾多份卷我考,估計反正我唔識做。考到幾多分我唔知,淨係知考完1星期電話通知錄取。

October.  果然係虎母無犬女,你根本係資優生,難怪你媽媽對你要求咁高,佢都係想你成材,不過手法過咗火   發表於 17-3-7 23:43

回覆樓主:

有些父母真的用錯方法教仔女,而家見到咁多學童自刹真系好心傷。
阿仔見我放工回家,會興奮地向我熊抱,爬上身。這個親子的愛實在太美妙。 可憐有些父母不懂享受。當然,當中跟兒子為了欠交功課及打機時間而吵吵鬧鬧也經常發生。但,愛是恆久忍耐。
我细個的確做過童工,父母未帶過我去過一次去公園玩,父母没有學識安排我入名校,谷我成積。
父母勁重男輕女。不過我感恩父母給我自由自己去闖. 自我建立獨立自主的性格。母親說女仔唔使讀咁多書,讀完中五想去外國讀書,父母在經濟環境不太好的情況下也讓我去。上一代的父母表達愛的方法好唔同。
關係是要互相付出的,生命影響生命。
憎恨其實都好辛苦。一切在乎選擇,選擇把刺留中心中繼續痛,還是拔掉讓自己輕鬆快活?或者你先一步放低,母親感受到也會變。或者你母親已改變,是你未肯放低心结?又再,小學比一班同學欺凌。長大都成為好朋友。因為他們變了。以往是真的年少無知。我可以選擇把恨留住,但我覺得太傷腦根,選擇輕鬆地放下、忘記。

brother4 發表於 17-3-6 23:28
親戚有孩子X考dse,成績好好,但佢的師兄成績比X好,用另類方法入大學,親戚不缺錢,但X不肯聽入耳,還同低班同學補習,論成績X比自己孩子好好多,自己孩子用另類方法,上年最後結果自己孩子少勝,X入咗副學士。。。自己一樣是厚多士 ,自己不叻,但EK是一本好好的教育天書,當年小學雜談用咗2星期以上看一次。。。
唔係好明你講咩

X DSE成績好好,師兄成績比X好,為咩仲要用另類方法入大學

親戚不缺錢,同X不肯聽入耳有咩關係?不肯聽入耳

X DSE成績比你仔好,你仔又用左另類方法入大學,兩者有咩關係?

又,另類方法係咩?  好神奇咁!

EK真係一個好有啟發性既地方,各路父母各出奇招,好睇過韓劇!我一有空就上黎睇下,好沉迷!

回覆 planetearth 的帖子

如果父母無供你留學,你仲感恩佢地嗎?或者發生左咩事令你地關係解凍?定係到左某個年紀,突然有一日有感悟,放下自在?
純粹係討論,可以唔答架。

我而家唔會因為阿媽情緒波動,亦都無咩要佢協助,又唔會問佢意見。或者咁講,佢已經影響唔到我。

和同等學歷的人相比,我結婚的年齡偏小,但生孩子的年齡不算小。為甚麼?因為我不喜歡孩子,所以過了很長的二人世界,拖太太拖到無可再拖後才生BB。

Eviepa生了Evie後,忽然發現自己有個很大的轉變:看著自己的小不點,深愛BB的心頓時激增,對著一個理性上看很平凡的BB,感性上總覺得是天下間最可愛的BB。

生BB前我對太太承諾過我會主導孩子的教養。作出此承諾時,是基於責任感,我自信教養孩子的能力遠比太太高,教育孩子可以說是我的天職。喜歡又好,不喜歡也好,都要努力去做。

隨著BB天天長大,尤其是當她開始懂得聽故事,有了言語的交流後,我對的疼愛大大提高了。講故事、閒聊、教導生活細節、學術都為我帶來很大的樂趣。從前我認為我不喜歡小孩,但end up是個廿四孝老豆。

甚麼是雙贏呢?女兒很享受做我女兒;我很享受和女兒相處的每一刻。各盡所能,各取所需,實在沒有甚麼你欠我、我欠你的情況出現。

中國自古喜歡將養育孩子這種雙贏活動描繪為父母一面倒的付出,孩子一面倒的接受恩賜。這種意識形態的形成,和農業社會與封建皇朝適適相關,有時間的話,我會解釋一下「百行孝為先」的由來,與及為何不切合工業化、後工業化社會。

我所見的人中,第一個質疑「百行孝為先」的是胡適。曾看過他的一段話,exact wording記不起了,但大意是:父母生孩子是自己的選擇,選擇去製造一個小生命去陪伴自己,去為自己帶來幸福。因此,盡力教養孩子是不可推的責任。孩子是父母帶來這個世界的,自己沒有選擇權,如果父母養育得不好,他們不一定需要負責照顧年老的父母。

greentea000  唔喜歡都生,係太太想生嗎?  發表於 17-3-7 00:46

但"解決"了與家人生活上的糾纏, 是否就雨過天青呢?

妳內心的情緒, 怨憤也真的會隨之煙消雲散嗎?

解決與家人之間問題, 其實唔需要諗得太偉大, 其實某程度上也只是為了解開自己既心結, 等自己日後既生活可以過得好一點.
無錯呀,我感覺而家自由自在、輕鬆愉快呀!
咁樣係咪好奇怪?

似乎部分回應認為我應該好痛苦、好糾結咁。。。

//greentea000  唔喜歡都生,係太太想生嗎? //

太太時常催我生BB。

在我家中的情況,如果我兩個姊姊懂得自幼離家出走,入住社會福利署的兒童院,從此和父母脫離關係,她們的學歷會高一點,生活會快樂很多,人生會美滿很多。

誰說一定要有父母?

greentea000  我高小就知道法律上係無得脫離關係,要脫離就係早日獨立  發表於 17-3-7 01:23
‹ 上一主題|下一主題