用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 子女的期望 vs 父母的期望
樓主: greentea000
go

子女的期望 vs 父母的期望   [複製鏈接]

相信只係樓主經歷太少。當然,樓主媽媽可能又望女成龍,咁辛苦生出黎惟一既獨女,可能放左好多期望落去,令樓主好大壓力又唔開心。

但至少....樓主媽媽都源於叫愛樓主,當然愛既表達就唔太好,但相比果D生左落黎完全唔理,自己去玩多個湊女果D,真係叫好得多。

樓主....我幾有信心同你講,有日若你有咩事,要以命換命咁救你,你媽媽好可能就係第一個衝出黎果個。

siden 發表於 17-3-5 15:15
邊間?

暗示也可以

St. Pxxl

brother4 發表於 17-3-6 00:21
St. Pxxl

學生穿裙子還穿褲子?

或是穿裙子和褲子的學生都有?

greentea000 發表於 17-3-4 14:54
回覆 shadeslayer 的帖子

諗過,諗過無數次,直到而家仲時不時諗下。母愛真可怕,「為你好」真係萬用理由 ...
你阿媽真係over咗, 你阿爸最大既錯係無生多一個, 多一個小朋友分散下注意力, 一定有好幫助既。

不過, 你要咁諗, 你都幸福過好多人喇, 阿女同學級一的, 佢測考如果無96分, 佢阿媽係唔會滿意, 會鬧的, 咁你都係低過90分至鬧, 已經好好多了。另一位同學, 都係級10名內的, 初小時測驗唔好, 俾阿媽一巴打到個咀噴血, 而且規定考試一定最少要有一科100分的, 依家高小都係咁規定。所以, 諗下呢D, 又會覺得自己無人哋咁慘, 好幸福了。

雖然係阿Q啲, 但我自己都成日咁自我安慰架, 好work的。

回覆 little_yolky 的帖子

又係,起碼阿媽無機會重男輕女又無偏心,又無要我做童工幫補家計,要同封建父母同第三世界比較先感覺幸福都幾無奈,需要內心超強大。

greentea000 發表於 17-3-6 11:02

又係,起碼阿媽無機會重男輕女又無偏心,又無要我做童工幫補家計,要同封建父母 ...
我個內心好強大, 所以我兩個女個內心都好強大架。

我講果D唔係封建父母同第三世界, 係阿女同學既真實個案, 同學仔仲俾佢睇阿媽打佢個血掌印。阿妹上次考試聆聽得45分(100分滿分), 佢係好樂觀面對的, 因為佢覺得考默有100分, 拉埋都合格, 升到班, 好多同學仔仲差過佢, 而且阿媽又無鬧佢, 佢平時聆聽又好好, 係今次唔夠瞓啫, 所以無問題的。佢個內心真係好強大。

個亞媽一把打到個嘴流血!咁誇張? 佢亞媽真係over咗,過幾年個細路自己報警,警察上門啦!
去到毒打,真係會招來仇恨,你之後錫番佢都好難補得番。

Jane1983 發表於 17-3-6 11:29

個亞媽一把打到個嘴流血!咁誇張? 佢亞媽真係over咗,過幾年個細路自己報警, ...
個同學仔係咁同阿女講, 佢一年班時仲俾大脾個血掌印阿女睇, 所以阿女講到似層層。依家高小, 唔打掛, 個女仔都幾叻既, 又乖又靚, 不過係呆咗少少, 唔係好活潑。

回覆樓主:

樓主身在福中。。。自己幼時家中串膠花,中學暑假工工錢買二手舊書,星期六日家中打麻雀,冇地方溫書。。。

siden 發表於 17-3-6 10:42
學生穿裙子還穿褲子?

或是穿裙子和褲子的學生都有?

不清楚帶什麼校服,哈哈。。

個亞媽一把打到個嘴流血!咁誇張? 佢亞媽真係over咗,過幾年個細路自己報警, ...
咪講而家,我當年都報過警。
前幾年親戚仔女小學早會已經教點應付父母打罵,包括揾社工同報警,亦有講座同家長講校方發現學生身上可疑傷痕係會報警處理。

Jane1983    發表於 17-3-6 12:34

好多時打不是最傷,每天精神上的折磨才最傷心,這是內傷
當年文革最多人的死因不是被毒打,而係被精神虐待,被親生子女出賣,自尊盡喪而自殺

Jane1983  未至于文革吧!  發表於 17-3-6 13:04

嚴刑峻法,小朋友一係古惑,一係呆,求生之道。

Jane1983 發表於 17-3-6 12:37

嚴刑峻法,小朋友一係古惑,一係呆,求生之道。
原來如此!唔怪得阿細咁蠱惑。

不過, 我今年費事自己嘥氣, 等佢自己摸下學下, 放鬆D, 發現佢有興趣果D嘢, 佢好俾心機做的。不過全部都係術科而已。

由得亞細自己摸索吓,佢咁正面咁開心,真係未跑已經赢咗。

Jane1983 發表於 17-3-6 13:07

由得亞細自己摸索吓,佢咁正面咁開心,真係未跑已經赢咗。 ...
上次家長日, 班主任仲話, 依家咁多細路................你都知啦, 佢咁開心咁樂觀, 係好事嚟架, 你要讚佢多D呀。

仲好似我要求佢做嘢專心D, 係我唔啱咁, 到底係咩世界嚟。

班主任將為人母,又見得小朋友多,佢的角度吾同。
你要求亞細專心,無錯ga,吾好chur到大家吾開心就得。而家好多苦瓜乾細路,咁細個,成世人流流長,幾時愁到大。

little_yolky 發表於 17-3-6 11:32
個同學仔係咁同阿女講, 佢一年班時仲俾大脾個血掌印阿女睇, 所以阿女講到似層層。依家高小, 唔打掛, 個女仔 ...

我仔學校個級一男仔,都係好呆,唔識得點樣玩,小息只識得去圖書館,唔知可以去活動室打乒乓波,去旅行只識望住同學玩,班主任都話佢唔會同同學玩,男仔咁樣真係好唔掂,但這些全是家長一手做成的。

greentea000 發表於 17-3-6 12:00
咪講而家,我當年都報過警。
前幾年親戚仔女小學早會已經教點應付父母打罵,包括揾社工同報警,亦 ...
家家有本難諗的經.

坦白講, 妳既遭遇, 我少時後亦遇過, 考到99分係全級最高分個陣返到屋企都仲要俾人鬧點解攞唔到100分(唔好以為係大台劇情, 係我小時候經歷)

可能性格問題, 俾人鬧得多, 即使明知自己無錯, 但唔反駁其實最多都只係多D雜音, 慢慢就習慣了(順便當訓練EQ.... 當年都未有EQ呢個term)

個人認為, 大多數父母心中總是希望子女好, 特別係唔希望子女行番自己走過既冤枉路.

回想當初, 大多數父母心中, 在子女還未出生時, 其實又咩期盼呢? 我估大多數都只係希望子女日後能"能健康地成長, 平安過活. 不過, 隨著歳月流逝, 加上社會/週遭人事變遷, 又有多少父母, 多年後對子女既期盼都能"維持初衷"呢?

妳還未身為父母, 有一些父母之間的無奈和不能自控的情感, 相信妳還未能理解.

其實很多父母, 因本身的經歷或週遭的變遷, 令本身價值觀不自覺出現了一些問題, 導致"怪獸化", 更甚的把問題禍延至下一代.

可能人大了, 做人亦無咁執著. 作為一家人, 自己即使不太喜歡父母的一些行為, 但自己總記著一個原則:
不認同家人的做法時, 自己表明不認同的立場, 但也會接納和包容他的行為

作為父母, 自己時常記著陳奕迅一首金曲的兩句歌詞去提醒自己:

孩童只盼望歡樂 大人只知道期望
為何都不大懂得努力體恤對方

其實妳和父母的問題, 最需要的是家庭輔導.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

好似婆媳關係咁,首先一定係唔同住,減少生活磨擦,各自作主,再一星期食一次飯、節日聚下餐,各自安好。
‹ 上一主題|下一主題