用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 想轉到聖文德。
go

想轉到聖文德。 [複製鏈接]

小朋友系其他學校讀緊小一,因為太多功課,小朋友讀的好吃力,加上距有尃注力問題,記性差,所以令距讀緊呢間好辛苦,親子關係也緊張。考慮緊轉到聖文德讀小二。請問呢間老師會包容這些讀書一般的學生嗎?心理好忐忑啊。又怕小朋友唔適應。
   1    0    0    0

謙仔媽 發表於 17-3-3 14:13
小朋友系其他學校讀緊小一,因為太多功課,小朋友讀的好吃力,加上距有尃注力問題,記性差,所以令距讀緊呢 ...

邊間?鳳德還是慈雲山?

vickychanwk 發表於 17-3-16 04:25
邊間?鳳德還是慈雲山?

慈雲山

謙仔媽 發表於 17-4-17 18:12
慈雲山

我仔讀緊呢間

回覆 謙仔媽 的帖子

我仔係SEN 都係讀鑽石山聖文德 6年班 英文班 精英班 同班有6個SEN 有一個係資優添 我仔都好開心讀到呢間學校 有愛心 有包容 有社工 有調適 學校都有好多獎項 可以幫小朋友考中學時多一分競爭力  1-4年班功課唔太多 如果覺得多有壓力 可以同學校反影 佢地又會跟進 都好貼地 但去到5年班 呈一就開始要谷D  但都係想小朋友考到好中學 以往英文班有D去左李國寶 去協和 今年有人考到福建 所以我覺得自己好好彩 讀到呢間小學 2方面都做得好好
bb 5月23號 出世la   [size=medium]得閒就入黎睇下la.

vickychanwk 發表於 17-11-9 04:54
我仔讀緊呢間

乙二抽中左.學校功課多唔多?thx thx

回覆 味兒 的帖子

請問係咪即係鳯德村果間呀

pepemoon 發表於 18-6-2 23:50

乙二抽中左.學校功課多唔多?thx thx

唔多啊~

vickychanwk 發表於 18-7-10 11:02
唔多啊~

謝謝

回覆 pepemoon 的帖子

想問下升中派位好唔好? 網頁講既係2016-2018年..

味兒 發表於 18-1-27 03:17
回覆 謙仔媽 的帖子

我仔係SEN 都係讀鑽石山聖文德 6年班 英文班 精英班 同班有6個SEN 有一個係資優添 ...

小一英文班深唔深

回覆 味兒 的帖子

我兒子是sen(自閉), 現在為著他將來的升讀小一問題而煩腦, 由於這是我以前的母校, 我一直都想他可以於自行直接入讀這所學校. 故現想了解多點其校風純樸和老師關愛小朋友嗎? 對sen的支援足夠嗎? 教學方法是傳統教學還是活動教學為主?因我小朋友的ST和OT都講過一些傳統的教學方式可能比較適合他,因他記性很好,但理解方面就差點. 另請問每天的功課量如何? 每周是否都要默書,幾耐一次測驗同考試?謝謝

crossfinger 發表於 18-7-19 11:03

聖文德2019年接近40%獲派英中
有公布部分升中校名 其中16間B1
假設小六 = 全校746人 x 1/6
各B1 1/2/3人 升B1 13%/26%/39%

B1* 16
B2A-1C* 1
B2*/NR 9
名單: 26間

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

升中派位
https://www.sbcps.edu.hk/98

本校學生獲派首志願中學達90%,較全港平均百分率高16個百分點。

本校學生獲派首三志願中學達98%,較全港平均百分率高11個百分點。

本校學生獲派英文中學的百分率接近40%。

2017-2019年度部分獲派中學名單

本區
保良局第一張永慶中學 (B1)
中華基督教會協和書院 (B1)
保良局何蔭棠中學 (B1)
德愛中學 (B1)
可立中學 (B2A-1B)
聖文德書院 (B2)
聖母書院 (B2)
佛教孔仙洲紀念中學 (NR)
香港神託會培敦中學 (B2)
五旬節聖潔會永光書院 (NR)
樂善堂余近卿中學 (NR)
天主教伍華中學 (NR)

其他地區
拔萃女書院 (B1)
英華書院 (B1)
香港真光中學 (B1)
循道中學 (B1)
嘉諾撒聖家書院 (B1)
聖公會林裘謀中學 (B1)
聖言中學 (B1)
觀塘瑪利諾書院 (B1)
聖傑靈女子中學 (B1)
順利天主教中學 (B1)
福建中學 (B1)
匯基書院(東九龍) (B1)
德信中學 (B2)
文理書院 (NR)

2018-2019年度周年報告
https://www.sbcps.edu.hk/c/document_library/get_file?uuid=dcf0e93a-cf25-4bb1-b4eb-91e08c7ee3cc&groupId=10469

crossfinger 發表於 18-7-19 11:03

慈雲山聖文德得2016/17升中概況
只有公布部分升中校名 但無人數
名單有15間中學 升中以本區為主

本區
B1* 保一 協和 保何 德愛
B2A-1C* 可立
B2* 聖文德 培敦 聖母
NR 孔仙洲 文理九龍 李求恩 伍華

他區
B1* 赤提 沙循
B2A-1C* 聖母無玷聖心

* 據hkpapa《全港B1中學名單》