用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶STAGE 2收生, 星期一開始接受申請 (24個位) ...
go

李國寶STAGE 2收生, 星期一開始接受申請 (24個位) [複製鏈接]

Stage 2 : March 6th to March 22nd, 2017 Quota: 24 places
階段二
遴選結果公佈 2017年3月31日
面試日期 2017年4月8日
申請結果公佈* 2017年4月18日

http://www.hkmadavidli.edu.hk/admission/s1_admission/

CACACAROL    發表於 17-3-4 09:29
Sinman68    發表於 17-3-3 15:27
hkpapa852    發表於 17-3-3 14:37
   1    0    1    0

於第二及第三申請階段,則只有通過遴選的學生申請人
獲 安排面試。遴選時本校會考慮學生的學業成績及其他範疇的表現。
面試分為下列三部分:
1 > 以英語及普通話進行小組面試(非華語學生的小組面試以英語進行)
2 > 以英語及廣東話進行的小組活動
3 > 以英語或廣東話進行的家長會面
小組面試主要測試學生申請人的英語及普通話能力,以及他們對社會及世界的認知;小組活動則測試學
生申請人的解難能力。此外,學校會透過與家長面談了解家長及學生申請人對本校的認識。

wongkaka 發表於 17-3-3 14:09
Stage 2 : March 6th to March 22nd, 2017 Quota: 24 places
階段二
遴選結果公佈 2017年3月31日
4月18日公佈第二輪結果, 比上年早咗

不過好彩EDB今年係咁講:

(10) 問: 學生是否亦可以同時申請不參加派位的直接資助計劃中學(非參加派位直資中學)?
       答: 可以。由於學生申請非參加派位直資中學的數目並無限制,故此,學生可能會獲多所非參加派位直資中學取錄,但只要家長將簽妥的承諾書及《小六學生資料表》正本呈繳予其中一所取錄其子女的學校,即表示確認接受有關非參加派位直資中學的中一學位,並願意放棄其他政府資助中一學位(包括參加派位中學及賽馬會體藝中學的中一學位),學校會於2017年 4月中或以前通知教育局家長的決定。教育局在收到非參加派位直資中學遞交的《取錄名單》後,將不會透過中學學位分配辦法把名單上的學生分配到其他中學。

咁應該考入咗仲可以等抽獎結果

wongkaka    發表於 17-3-3 14:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問一下,小兒已注册了一問直資,但角得李更好,所以現在又想報,但已注册的直資說他們會把小六的Student Record Form在四月十八日交給教育局,到時如果真的咁好彩李收了小兒,咁系咪即系要到教局取回張Student Record Form呢? Thx!  

回覆 twhkleung 的帖子
先問左孩子想唔想考, 若佢想, 考到先再算,

回覆 wongkaka 的帖子

Good point. Thanks!   :)

twhkleung 發表於 17-3-3 14:38
請問一下,小兒已注册了一問直資,但角得李更好,所以現在又想報,但已注册的直資說他們會把小六的Student Reco ...
係wor

hkpapa852 發表於 17-3-3 14:29
4月18日公佈第二輪結果, 比上年早咗

不過好彩EDB今年係咁講:
四月要決定wor ...,可以大抽獎但應該未知抽獎結果就要諗放唔放棄就讀。

artroboy 發表於 17-3-3 14:52
四月要決定wor ...,可以大抽獎但應該未知抽獎結果就要諗放唔放棄就讀。

一般情況下, 遲過EDB指定期限先遞交既註冊學生名單, EDB係唔會處理 (即係唔會係大抽獎名單中剔除)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-3-3 14:57
一般情況下, 遲過EDB指定期限前遞交既註冊學生名單, EDB係唔會處理 (即係唔會係大抽獎名單中剔除)
...
嘩~好學校

回覆 wongkaka 的帖子

回覆 hkpapa852 的帖子

不好意思,唔太明,可否再詳細說說呢?像我的例子,四月十八日是否還可向已注冊的直資取回Student Record Form,再參加大抽獎或去注冊另一間直資呢?謝謝!

wongkaka  你已一早註冊直資, 當然已冇得大抽獎  發表於 17-3-3 17:27

twhkleung 發表於 17-3-3 16:40

不好意思,唔太明,可否再詳細說說呢?像我的例子,四月十八日是否還可向已 ...
可以,但要視乎間你已報果間直資幾時將資料交上教育局(如果早過18/4,你就無得改)

twhkleung 發表於 17-3-3 16:40

不好意思,唔太明,可否再詳細說說呢?像我的例子,四月十八日是否還可向已 ...
如果你依家想回心轉意去大抽獎可以取回證件,總言之直資位和大抽獎位不能同時hold 住。

artroboy 發表於 17-3-3 17:50
可以,但要視乎間你已報果間直資幾時將資料交上教育局(如果早過18/4,你就無得改) ...
無可能成日check住學校交未

once 直資交左名比教局,就唔可參加抽獎

CheungAA 發表於 17-3-3 17:53
無可能成日check住學校交未
咁又唔洗成日CHECK嘅.

當您係某一直資註冊時,該直資一定會俾一份 Parent's Undertaking 文件您簽,嗰份文件內清楚寫明會邊一日交資料俾教育局,您係嗰一日之前任何一日去攞返文件就可以去第二間間直資註冊又或者中央派位。

e.g. 2017年4月19日之前仲可以係直資 HKFYG LEE Shau Kee College 攞返文件小六資料表去第二間直資註冊或參加中央派位,4月20就唔可以了,因為當日已交了俾教育局了。

Eat_Sleep_Play    發表於 17-3-6 17:58
wongkaka    發表於 17-3-4 11:16

不好意思!多問一句…
咁系米即系,如果已注册果間直資交了上去,咁就算再有其它其資有 offer 都不能再轉過去呢?例如現在是 waiting 五月後才收到 offer.

謝謝!

twhkleung 發表於 17-3-4 12:13
不好意思!多問一句…
咁系米即系,如果已注册果間直資交了上去,咁就算再有其它其資有 offer 都不能再轉過去 ...

A直資:4月18日已交Parent's Undertaking 文件及小六資料表上繳咗去教育局
B直資:5月才OFFER

如果俾著我,我會咁做:

將自己手上已係A直資已註冊的 Parent's Undertaking 文件俾B直資睇,交代我點解依家無小六資料表係手,而我其實好好想讀依家B直資您呢間,希望B直資網開一面留學位俾我小朋。但係,事實係B直資其實可以唔留位俾您的,因為您小朋友一早係A一直資已留位你亦於4月18日上繳俾咗教育局,而你7月11日教育局派位表放榜嗰日,派位表上亦會印上A直資學校名的。

所以,純我估及推測,B直資有權可以無小六資料表就唔留位俾您。話說回頭,B直資亦有權無小六資料表都留位俾您,總之留唔留位俾您絕對係B直資全權話事。

Oh, 原來這樣,明白了.
但,...好似有小小冒檢!!!
‹ 上一主題|下一主題