用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請教如何滿足資優兒求知欲
樓主: kittytyl
go

請教如何滿足資優兒求知欲   [複製鏈接]

回覆 olivia601 的帖子

可以pm資料給我嗎?

回覆 piglet0529 的帖子

你好,我們都是元朗人

可以帶小朋友參加天文/科學講座。有個香港天文App提供最新天文活動資訊,非常有用。我昨晚才和小兒到太空館聴郭新教授講星塵:宇宙生命的種子。

olivia601 發表於 17-3-4 12:49
我仔又係對科學、太空有興趣,所以我揾咗啲兩方面嘅興趣班比佢上,佢上得好開心,我自己又係唔識啲D嘢,比 ...

Plz pm info thx

kittytyl 發表於 17-4-1 09:11
我剛去看了,好深下。
教基本筆劃,同點用中英字典,佢想知會自學架啦

olivia601 發表於 17-3-4 13:04
我仔5歲幾,有興趣pm我吖,我搵咗好耐先搵到1間科學,1間太空,太空嗰間有太空衣上堂㖭,科學嗰間就每次都 ...
Olivia601 請問可否PM資料給我。謝

我仔又係對科學、太空有興趣,所以我揾咗啲兩方面嘅興趣班比佢上,佢上得好開心,我自己又係唔識啲D嘢,比 ...

可否pm 興趣班資料給我?謝謝

mama.olive 發表於 17-3-9 11:06
我女反而對恐龍好有興趣,我幫佢報左港大個distance learning既course,完左仲有cert拎  ...

我囝囝5歲對恐龍研究都好有興趣,這個課程是由幾多歲先可以讀?(emoji)(emoji)

回覆 olivia601 的帖子

可以PM 我這個課程的資料嗎?

回覆 planetearth 的帖子

我女四歲半開始睇magic school bus,佢又真係明同成日同我講返d 內容 ... 睇完講返我知乜係gravity 乜係clast ... 有時佢問我點解地球會有lava...我真係吾識答。。。佢中要畫埋個地球比我睇問返我轉頭。。。要我用英文講返佢聽。。。呢d 野我真係吾識咁細個我都吾知佢點會明白。。。但我又吾覺佢聰明,只係 英文理解力比較好,中文吾係好掂,吾聽人教中意自學

半年前開始教佢減數,佢吾肯聽我講, 過左兩個月,佢自己問我5-2 係咪等如3,佢話youtube 學

其實呢d 小朋友讀乜學校比較適合?

sibylyau 發表於 17-10-16 01:14

我女四歲半開始睇magic school bus,佢又真係明同成日同我講返d 內容 ... 睇完講 ...

我個仔同你個女都好似,細個鐘意Magic School Bus, 不停睇,啲野入晒腦又每事問。

佢讀International School, 老師好鼓勵佢問問題,只要守規矩舉手問,仲介紹佢上Khan Academy 網免費自學。

sibylyau 發表於 17-10-16 01:14

我女四歲半開始睇magic school bus,佢又真係明同成日同我講返d 內容 ... 睇完講 ...

我覺得小學 階段培養興趣好奇心等比較重要。
讀什麼學校真係唔敢講, 每個人的家庭背景經濟能力都唔同 而且好睇小朋友性格。 我就自己真係prefer活動教學。 小學階段要重視創意發展, 唔好畀太多嘢框住佢哋嘅想像力。 小兒讀 非主流學校,我覺得輕鬆又學到嘢。
唔使死記 機械化 操練, 其實小孩子自己喜歡追求知識 時都好可以勤力。
小兒在創作(寫故事)的過程中,要看很多相關資料,過程中包括了創作及知識的追求。
小孩子在創作的過程中,大人不要太在意结果。 過程才是最重要。
具體一點說 ,小兒有時喜歡寫作,在作出一個完整作品前,中間作了無數 有頭冇尾的半成品, 這些 有頭冇尾 的半成品就 是腦部的 訓練過程。

回覆樓主:

圖書館,閱讀可滿足

回覆樓主:

我個仔宜家七歲,小時鍾意睇 Magic School Bus, 宜家睇 Horrible Science 同 Murderous Math。三歲開始學圍棋,確實幫助到佢面對失敗同挑戰。Khan Academy 亦是很有用的功具,可以比佢自動波學數學。

我仔5歲幾,有興趣pm我吖,我搵咗好耐先搵到1間科學,1間太空,太空嗰間有太空衣上堂㖭,科學嗰間就每次都 ...

可以pm資料給我嗎?我仔亦有類似情況,我也想方法如果滿足其好奇心。謝謝你!

Radiomama 發表於 17-4-2 13:11
隨著資優兒童年齡長大,他們透過學校、資優學苑等必定能學會不同學科和範圍的學問,早學不一定能佔先機;就 ...

似乎,唔係好多家長在意自己家庭本身的互動,對幼年資優兒童成長的重要性。
安全感。。生活習慣。行為。基礎價值觀。面對陌生挑戰的處事方法和態度。個性。自我肯定;這些都不能單單透過平面單向的知識得到灌溉。
J 很幸福,因為你懂。

可唔可俾D資料我, 謝謝!

ABC-DAD 發表於 18-1-2 19:17
似乎,唔係好多家長在意自己家庭本身的互動,對幼年資優兒童成長的重要性。
安全感。。生活習慣。行為。基 ...

真心欣賞你嘅睿智,要多多學習,人生資歴尚淺,仍在努力學習中。

LSKLTK 發表於 18-1-16 12:43
真心欣賞你嘅睿智,要多多學習,人生資歴尚淺,仍在努力學習中。

謝謝,大家都從沒有閱歷開始累積,跟行山一樣,開始時可以輕鬆走的話,就不要抄捷徑,先帶小朋友走穩自己的步履,培養並知道了自己能力水平和興趣的方向,再打算。別急於為他們定型。
身分不重要,能力培養最實際。
‹ 上一主題|下一主題