用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請教如何滿足資優兒求知欲
樓主: kittytyl
go

請教如何滿足資優兒求知欲   [複製鏈接]

olivia601 發表於 17-3-4 13:04
我仔5歲幾,有興趣pm我吖,我搵咗好耐先搵到1間科學,1間太空,太空嗰間有太空衣上堂㖭,科學嗰間就每次都 ...

可以pm我嗎?

我仔5歲幾,有興趣pm我吖,我搵咗好耐先搵到1間科學,1間太空,太空嗰間有太空衣上堂㖭,科學嗰間就每次都 ...

Could u pls pm me? Thanks

醒目開學勳章

引用:6歲資優兒,對數學,科學,太空知識十分沉

原帖由 kittytyl 於 17-03-03 發表
6歲資優兒,對數學,科學,太空知識十分沉迷,給他看書,有些太深的我自己也不能解釋。我亦不知道那裡可以 ...
我仔7歲, 是太空地理迷, 主要常帶他圖書館及科學館, 歷史博物館, 之前太空館未裝修前也是常客, 仔常説沒有同學仔喜歡他喜歡的東西, 不過佢就會略迎合同學仔玩, 所以都有朋友仔, 我們是元朗人, 近的話可以做下朋友仔

小曳人 發表於 17-3-30 07:26
我覺得.. d興趣係一期期嘅... 6歲時... 我仔唱緊periodic table song!

佢地嘅求知慾只能暫時滿足,因為係 ...

百科全書,請問有冇推介,中英也可以。謝謝

piglet0529 發表於 17-3-31 04:38
我仔7歲, 是太空地理迷, 主要常帶他圖書館及科學館, 歷史博物館, 之前太空館未裝修前也是常客, 仔常説沒有 ...

同區(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

見到大家都好有心得,我真係後知後覺。覺得自己唔係好識教仔。評估知道佢狀況後,更有壓力怕自己處理不到又阻礙他發展

醒目開學勳章 貢獻勳章

kittytyl 發表於 17-3-31 12:30
百科全書,請問有冇推介,中英也可以。謝謝
十萬個為什麼 新視野版
http://100000whys.hkep.com/intro.htm
恐龍家

kittytyl 發表於 17-3-31 12:35
見到大家都好有心得,我真係後知後覺。覺得自己唔係好識教仔。評估知道佢狀況後,更有壓力怕自己處理不到又 ...

大家都係邊學邊做父母. 育兒過程當中經歷唔少 frustrations. 最緊要孩子們身心健康. 呢度有好大部分嘅家長 都好用心分享.

回覆樓主:

我仔初小時看很多magic school bus。 有很多dvd 大型書局都有得賣. 而家佢大個左,送曬畀表弟.
另外佢每星期都會上一堂科學興趣班,有得落手落腳做 實驗, 佢玩得好開心。
而家 大個啲 佢對好奇嘅科學 題目佢會自己上網搵。

我女對科學實驗很有興趣,可否pm 我

小曳人 發表於 17-3-31 12:38
十萬個為什麼 新視野版
http://100000whys.hkep.com/intro.htm

我剛去看了,好深下

kittytyl 發表於 17-4-1 09:11
我剛去看了,好深下。

可以去書局先買小百科, 或漫畫大英百科, 仔仔小一, 幼稚園開始伴讀都係小百科書, 佢都係科學,天文宇宙, 地理, 慢慢引申傾向 微生物 ,人體, 顯微鏡 ...  我自已都只能在百科書,或上網揾答案比佢 ... 大家加油 ❣

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔好意思,因為我地好早已無伴讀,佢自己大人書睇,我放書响書架就自行消化,小一已經睇觀念數學/化學/物理,所以小二要買到咁深嘅百科書

恐龍家

隨著資優兒童年齡長大,他們透過學校、資優學苑等必定能學會不同學科和範圍的學問,早學不一定能佔先機;就算成功跳班,最後也只是在大學多待幾年、多讀幾個學位或留在大學任教。

孩子究竟需要什麼?

求知䛊之餘,更需學自理和關懷别人。與其上科學班、太空人班,不如入廚房學煑飯、煑麵、泡茶。還有學摺衫、執床、掃地、拖地;安全學習調校洗衣機、烘衣機⋯

數學圍棋當然可以學,但與父母朋友玩飛行棋、大富翁、啤牌同樣有得著。

小三不應考TSA, 那麼資優兒童在小三前也更應多了解身邊事物、讀各種圖書就足夠。

Radiomama 發表於 17-4-2 13:11
隨著資優兒童年齡長大,他們透過學校、資優學苑等必定能學會不同學科和範圍的學問,早學不一定能佔先機;就 ...

所有孩子學待人處事,生活經驗,及應他們的好奇心學習更多知識其實可以同步進行。想信些孩子求知慾強,给他多一點Exposures 未嘗不可。 最緊孩子們要均衡發展, 嘗試不同嘅野,身心健康。

planetearth 發表於 17-4-2 18:54
所有孩子學待人處事,生活經驗,及應他們的好奇心學習更多知識其實可以同步進行。想信些孩子求知慾強,给 ...

培養孩子 自我探索精神 ,好奇心、創意及想像力, 學習熱情 ,比起只單向吸收硬知識較為重要。

小曳人 發表於 17-4-2 08:44
唔好意思,因為我地好早已無伴讀,佢自己大人書睇,我放書响書架就自行消化,小一已經睇觀念數學/化學/物理 ...

小朋友也喜歡看書,不過咁多字唔知佢明唔明

Radiomama 發表於 17-4-2 13:11
隨著資優兒童年齡長大,他們透過學校、資優學苑等必定能學會不同學科和範圍的學問,早學不一定能佔先機;就 ...

非常認同。自理關心別父母時刻要教(emoji)(emoji)

kittytyl 發表於 17-4-3 09:59
小朋友也喜歡看書,不過咁多字唔知佢明唔明
資優的兒童也要按步就班學習,讀艱深的書不一定是好事。

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題