用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請教如何滿足資優兒求知欲
go

請教如何滿足資優兒求知欲   [複製鏈接]

6歲資優兒,對數學,科學,太空知識十分沉迷,給他看書,有些太深的我自己也不能解釋。我亦不知道那裡可以有適合他年齡的堂滿足他。有時候感覺他沒有同齡朋友了解他,本身又沉默,沒有同路人傾下,感覺很孤單。
   6    0    0    0

回覆 kittytyl 的帖子

我仔都6歲,
學校老師話佢都同同學唔係好玩得埋, 講D 野人地唔明

比佢學下圍棋, 多D 同人接觸

noverzero 發表於 17-3-3 09:58

我仔都6歲,

請教你邊度有圍棋學?

平時你如何教導小朋友?知道他是資優,又驚又喜,自己不是聰明人,想識多些同路人分享

我見資優教育學院要小四才可參加,現在才小一,不知如何滿足他,不想拔苗助長,但又知道他不滿足現在學的,做父母好難

同我個仔一樣我都頭痛緊。

kittytyl 發表於 17-3-3 08:41
6歲資優兒,對數學,科學,太空知識十分沉迷,給他看書,有些太深的我自己也不能解釋。我亦不知道那裡可以 ...

我仔又係對科學、太空有興趣,所以我揾咗啲兩方面嘅興趣班比佢上,佢上得好開心,我自己又係唔識啲D嘢,比尊業人仕去教好過

kittytyl 發表於 17-3-3 08:41
6歲資優兒,對數學,科學,太空知識十分沉迷,給他看書,有些太深的我自己也不能解釋。我亦不知道那裡可以 ...

我仔5歲幾,有興趣pm我吖,我搵咗好耐先搵到1間科學,1間太空,太空嗰間有太空衣上堂㖭,科學嗰間就每次都做實驗,1個鐘頭實驗半個鐘頭數學,兩科都係全英上堂

回覆 olivia601 的帖子

可以pm有關資料俾我嗎?

Sauyibo 發表於 17-3-4 16:48

可以pm有關資料俾我嗎?

已pm

我仔都對太空同科學好有興趣,可以PM我嗎?Thanks

我地起自己學校同同學一齊學
多D時間同D同學接觸係好事
係出面D圍棋學校開既班

一開始要養成睇書既興趣
佢E+自己睇書, 大部份常用中文字都識

olivia601 發表於 17-3-4 13:04
我仔5歲幾,有興趣pm我吖,我搵咗好耐先搵到1間科學,1間太空,太空嗰間有太空衣上堂㖭,科學嗰間就每次都 ...
我女對太空同科學都有興趣呀~ 可以PM埋我嗎? THX~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

我仔5歲幾,有興趣pm我吖,我搵咗好耐先搵到1間科學,1間太空,太空嗰間有太空衣上堂㖭,科學嗰間就每次都 ...

Can you pls pm me? Thanks

Could you please tell me the details? Thanks!

麻煩pm我!

我女反而對恐龍好有興趣,我幫佢報左港大個distance learning既course,完左仲有cert拎

我女都對科學實驗有興趣,可PM我?

可以pm資料給我嗎?Thx

回覆樓主:

見到有D細路對科學咁有學趣真系好開心,我阿仔對科學太空都好有興趣。我自己都鐘意。家長們加油,要 幫佢撥火. 興趣要繼續燃燒落去. youtube 都好多相關資訊睇。 有時真係睇到好興奮。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得.. d興趣係一期期嘅... 6歲時... 我仔唱緊periodic table song!

佢地嘅求知慾只能暫時滿足,因為係無窮無盡嘅...
我傾向多接觸不同事物,由生活細節開始,每事講、每事做,包括煮食、種植
再提供大量書籍!
阿仔由小一開始睇百科書,差不多睇完第二輯,早前見到第三輯出咗+半價,又入貨
如果孩子閱讀能力好,推介買套百科書,慢慢睇!

至於學棋,其實係學輸!呢代EQ/抗逆力低,學棋能培養抗逆力
恐龍家

小曳人 發表於 17-3-30 07:26
我覺得.. d興趣係一期期嘅... 6歲時... 我仔唱緊periodic table song!

佢地嘅求知慾只能暫時滿足,因為係 ...

系呀,細路D興趣真糸一期期,咁樣先能夠吸收各方面唔同知識。系求學階段,多元化比較重要,尼個世界好多野都link埋一齊。细路仔要比佢地多方面思考。阿仔迷完一期太空,再迷一期野外探索昆虫。對太空D野仍然都鐘意。我買好多書,但阿仔耐性比較弱。佢睇youtube比較多。 尋日系學校掘左幾条 蚯蚓返屋企養。
‹ 上一主題|下一主題