用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Joseph college interview
樓主: Clarawsf
go

St Joseph college interview

我仔都見校長,抽中問的問題用詞非常深!

回覆 Sinman68 的帖子

tracy1972 發表於 17-3-4 15:00
回覆 artroboy 的帖子

兒的興趣。他說校長也愛玩
可惜阿仔放棄了SJC面試.
否則可以同校長吹下水傾扭計骰,一樂也..

tracy1972 發表於 17-3-4 15:01
英文討論玩法
阿仔話英文討論玩扭計骰開正佢果瓣!!!
佢經常上外國網去觀摩外國高手技術學習秘技,所有技術玩法都用英文terms
但可惜放棄了SJC 面試 !

tracy1972  所以我兒很開心  發表於 17-3-4 23:14

請問需唔需second in?

tracy1972  不用  發表於 17-3-4 23:18

Clarawsf 發表於 17-3-4 23:10
請問需唔需second in?

No second interview

冇2nd In,係咪即係要到七月先知收唔收?  咁如果呢段期間有直資offer, 但又心儀SJC的話,咁應該點算??

pytcay 發表於 17-3-6 13:28
冇2nd In,係咪即係要到七月先知收唔收?  咁如果呢段期間有直資offer, 但又心儀SJC的話,咁應該點算?? ...
遊戲規則是兩者不能共存

如果注冊了直資, 到了7月份公怖時, 可以知道2間自行當時有無取錄我們嗎?

回覆 CheungAA 的帖子

如果注冊了直資, 到了7月份公怖時, 可以知道當時2間自行有無取錄過我們嗎?

Sinman68 發表於 17-3-6 14:23
回覆 CheungAA 的帖子

如果注冊了直資, 到了7月份公怖時, 可以知道當時2間自行有無取錄過我們嗎?
不會知道, 因註冊証寫直資學校個名.
其實邊個吾想知? 全香港家長, 個個心態一樣.
就算知, 最後去叩門, 無話一定比位你.
正常悄況下, 無人可一腳踏兩船. 就算遊戲規則有漏洞, 睇下你博吾博啦!!

pytcay 發表於 17-3-6 13:28
冇2nd In,係咪即係要到七月先知收唔收?  咁如果呢段期間有直資offer, 但又心儀SJC的話,咁應該點算?? ...
如果係4月中之後先有直資offer個位俾你, 咁恭喜你, 你可以利用制度既漏洞, hold住直資個位等埋自行同統一派位結果
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

CheungAA 發表於 17-3-6 14:08
遊戲規則是兩者不能共存

我明2者不能共存,如果佢放下風,例如有2nd in,咁至少家長都可以諗諗搏的機會有多大。好老實,做家長的如果見到有直資offer,搏唔起的都會揀直資,好過到時「人財兩空」。就正正係咁,呢個遊戲玩死好多人,太痛苦了

hkpapa852 發表於 17-3-6 14:46
如果係4月中之後先有直資offer個位俾你, 咁恭喜你, 你可以利用制度既漏洞, hold住直資個位等埋自行同統一派 ...

真係會出現呢種情況?

pytcay 發表於 17-3-6 14:51
我明2者不能共存,如果佢放下風,例如有2nd in,咁至少家長都可以諗諗搏的機會有多大。好老實,做家長的如 ...
如果自知博吾起, 自行就吾好選那些競爭咁大的學校, 選名校, 一般都係人爭我又爭的心態, 平平凡凡的學校咪算囉!  

littlecath 發表於 17-3-6 14:59
真係會出現呢種情況?
李國寶第二輪收生就係一個例子.

不過除咗呢間, 又未聽過其它同級或學術表現更出色既直資學校會係4月中之後先call人去註冊
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-3-6 15:07
李國寶第二輪收生就係一個例子.

不過除咗呢間, 又未聽過其它同級或學術表現更出色既直資學校會係4月中之後 ...

明白。其實我已一早簽咗放棄。自行收唔到我哋

littlecath 發表於 17-3-6 15:09
明白。其實我已一早簽咗放棄。自行收唔到我哋
如果想搏, 係4月中之前, 你仲可以同直資學校講取消註冊

hkpapa852 發表於 17-3-6 15:10
如果想搏, 係4月中之前, 你仲可以同直資學校講取消註冊

我好保守,唔搏!我寧願搏7月份叩門自行!

回覆 hkpapa852 的帖子

請問李國寶屬band 幾學校?

hkpapa852  B2A-B1C  發表於 17-3-6 16:27