用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Greenfield VS Boxhill PN 班
go

Greenfield VS Boxhill PN 班

想請問一下,Greenfield 和Boxhill比較的話,大家會點揀呢?

睇你想行咩路線。兩間都係非常唔同路線的學校。

GF: 谷、深,不是國際路線
BH: happy school, 走國際路線,當中有一半以上target IS.

題外話,有幾個朋友子女讀過GF, 都中途跳船轉校;自己以前都in 過,亦唔覺佢係一間有愛心、尊重學生的學校,感覺有點被網上吹噓了名氣那樣的什麼什麼。

係咪馬鞍山?
Mos greenfield pn 42 人一班 (有錯請指正),我自己因為咁,放棄了greenfield 冇註冊,選擇了box hill

Serenawang  係啊!这么多人?!  發表於 17-4-13 11:42

Serenawang 發表於 17-3-2 14:27
想請問一下,Greenfield 和Boxhill比較的話,大家會點揀呢?

兩間都有 offer, 兩間都留咗位,但因為 GF 要求2月就要訂校服而放棄個位,interview 時已覺得 GF 唔似係好有 heart 嘅學校。

回覆 calvinlinda 的帖子

多谢啊!在面试的时候,我都比较过两间,个人感觉BH确实有心过GF~感觉GF有点敷衍

Tomiris 發表於 17-3-12 20:32
兩間都有 offer, 兩間都留咗位,但因為 GF 要求2月就要訂校服而放棄個位,interview 時已覺得 GF 唔似係好 ...
看来大家都比较看好BH~我都可能最后选择这个了,学校来信要交费啦~

calvinlinda 發表於 17-3-12 17:11

Boxhill係happy school,返學真係好開心,唔谷但會教深嘢,上堂活動很有趣,所以小朋友們都學到嘢返屋企,有次亞仔返來教我extinct animals,endangered animals,學校會教sight word,用phonic串字,加減數,而家寫字寫少用紙巾、山羊在吃羊。今年亞仔k2,日常可用英文句子&廣東話溝通,係學校與老師&同學仔之間也可以用流利英文溝通

calvinlinda 發表於 17-3-12 17:11

其實今年我哋班有廿幾個同學,大部分都計劃考直資私小,當中有6人已入了國際小學,全是外籍小朋友,屋企用英文溝通,所以去IS,國際學校都好難考,基本上英文要native,又要主動性強先得

catcatma 發表於 17-4-18 01:19
其實今年我哋班有廿幾個同學,大部分都計劃考直資私小,當中有6人已入了國際小學,全是外籍小朋友,屋企用 ...

所以boxhill的中文程度都應付的到LS小學?請問每天大概有多少分鐘中文堂呢?每日有中文功課嗎?

catcatma 發表於 17-4-18 01:19
其實今年我哋班有廿幾個同學,大部分都計劃考直資私小,當中有6人已入了國際小學,全是外籍小朋友,屋企用 ...

boxhill 學生的英文夠native 嗎?

pinkmania 發表於 17-4-25 21:56
boxhill 學生的英文夠native 嗎?

英文夠native ,反而似外國人講中文

luckyveronique 發表於 17-4-18 11:44
所以boxhill的中文程度都應付的到LS小學?請問每天大概有多少分鐘中文堂呢?每日有中文功課嗎?
...

k2功課有寫字薄,工作紙,語文練習
k3有句子創作,寫字等

請問係咪即係 N班 一星期有2日, 每日20分鐘廣東話?

Tomiris 發表於 17-5-5 10:48
請問係咪即係 N班 一星期有2日, 每日20分鐘廣東話?

Yes

回覆 catcatma 的帖子

我仔仔岩岩9月插N班,佢返學都好開心BH 係HAPPY SCHOOL, 但你講得岩教學內容唔算易呀。

9月先返N但已到不了英文同國語,學校每星期也不同主題,除左仔仔識聽多左英文外,因我自己講廣東話,亦無人講國語,但佢昨天放學回來教我唱國語歌,就知是學校教的。

回覆 PST 的帖子

請問係邊區既Boxhill

回覆 irenelee01 的帖子

華景BH

請問GF interview用咩語言?

peanutbbboy 發表於 17-10-12 10:47

請問GF interview用咩語言?

入到課室,有三張枱,各枱坐咗一個老師,家長任選一張枱坐低,直到老師開口先知佢用咩語言.. 即使報名時已表明自己的語言,小朋友仍會有機會被一種不熟悉/未聽過的語言進行interview...