用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學 vs 九龍塘宣道小學
樓主: babies_mama
go

聖保羅書院小學 vs 九龍塘宣道小學   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-3-2 17:52
唔想俾12年學費, 選APS.

係APS只要係小五小六保持Top 50%, 基本上即使升中唔考任何中學, 係中一統一派位都 ...

你數據王講一講又好似APS 吸引d

高級樂團平時都係一星期一次, 考試就停工。
校際之前, 試過加操一次。

hkpapa852 發表於 17-3-2 17:52
唔想俾12年學費, 選APS.

係APS只要係小五小六保持Top 50%, 基本上即使升中唔考任何中學, 係中一統一派位都 ...

如果單以考慮學費去揀學校,我有少少疑問,Aps小一至小四42700一年,小五48130,小六51750,未計每月樂器費用,六年要27萬,
Spb六年要18萬,雖然中學要比錢,中學38000一年,
當然未計兩間學校未來學費加幅,但如果為慳中學學費而揀aps, aps計埋六年學樂器費係咪抵Spb好多?

BB_hung 發表於 17-3-1 20:26
除了成績,品德教育真係好緊要。今日阿仔所參加的歌詠團去校際比賽,同場當然有年年都遇到的勁敵,佢哋年 ...

呢樣同DG一樣甘出類拔萃喎

IYY 發表於 17-3-2 18:45
高級樂團平時都係一星期一次, 考試就停工。
校際之前, 試過加操一次。

樂團比賽之前是要練好多次喎

hench222 發表於 17-3-2 21:06

真係冇咩可能只加操一次。

hench222 發表於 17-3-2 21:06
I also think it is impossible to just have 1 additional practice before competition.

IYY 發表於 17-3-2 15:06
其實以前我冇留意St Paul College, 直至最近搞升中一先去搜集資料。查實SPC 在數十年前的確是一間十分風光 ...

跟妳一樣,我遇過的都好好,中六已是很gentlemen, 十多年後依然是,不會憑別人家成績成就去看人,以禮待人,不是一個半個,而是很多也有這種素質,個人十分欣賞!

SigridTruda 發表於 17-3-2 19:10
如果單以考慮學費去揀學校,我有少少疑問,Aps小一至小四42700一年,小五48130,小六51750,未計每月樂器 ...

唔想俾12年學費, 唔代表係錢既問題.

換個角度諗, 入咗SPC, 升中如果想轉環境, 除咗考其它直資中學(當然仲有叩門)繼續俾錢讀書, 無乜其它選擇 (有幾多人夠膽放棄直升去搏自行派位/統一派位?)

SigridTruda  同意, 我都覺得揀得宣小, 家長應該唔會介意學費問題,始終學費同樂器費加時間都係預計之內,同意你講法, 想   發表於 17-3-3 11:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 bubuG 的帖子

今期好似只加左一次。唔知會否突然再加, 因為以前試過水準唔夠要再加操。不過6 年級3月份係INTERVIEW 月, 好難加操, 最多只能加下課時間。

其實年年校際同唔同團都會加操次數唔同GA。好視乎當年水平。之前通利盃爭金獎前都要加操。

加操唔係淨係校際賽。

回覆 dolphin.wedding 的帖子

對呀, D 仔仔真係好到呢, 真係要讚完再讚  

我當然都希望個仔能變成謙謙君子啦。

18/2 我地去SPC 考 audition, 是繼 open day 後再次踏足SPC, 同學們有禮的態度同 helpful 的 attitude, 從觀察見到的 brotherhood 和老師的 nice, 我覺得係SPC 的文化同核心價值。

hkpapa852 發表於 17-3-3 11:25
唔想俾12年學費, 唔代表係錢既問題.

換個角度諗, 入咗SPC, 升中如果想轉環境, 除咗考其它直資中學(當然仲 ...

又可以咁睇,若係SPC讀完6年升中,有幾多官津中學值得去搏自行/統一,當然唔計學費因素 ~

mcl203 發表於 17-3-3 12:51
又可以咁睇,若係SPC讀完6年升中,有幾多官津中學值得去搏自行/統一,當然唔計學費因素 ~
...

都有唔少㗎⋯⋯

monodad 發表於 17-3-3 13:08
都有唔少㗎⋯⋯

我想級20內搏自行可能會多啲選擇,級20外搏自行要入好過SPC的中學(B1A/B)真不多(我指被中學揀中的機會較高),搏統一真睇命水!

SPC小學部升中統一校網是否入南區?

個網麻麻哋!除非自住網靚!

ppmmbb 發表於 17-3-3 13:28
我想級20內搏自行可能會多啲選擇,級20外搏自行要入好過SPC的中學(B1A/B)真不多(我指被中學揀中的機會較高 ...

係南區網呀,其實成績好嘅top 20可以喺自行選擇嘅官津真係唔少,個人會考慮嘅包括:QC,KC,SJC,LS,港九兩華什至聖言等等傳統男校,未計可能喺你屋企附近嘅B1A男女校如:保一,鄧顯,林護,曾肇添等等等等。

monodad 發表於 17-3-3 13:35
係南區網呀,其實成績好嘅top 20可以喺自行選擇嘅官津真係唔少,個人會考慮嘅包括:QC,KC,SJC,LS,港九 ...

個人感覺:SPC 好過KC、兩華。

siden  憑感覺選校,好容易中伏  發表於 17-3-3 13:53

ppmmbb 發表於 17-3-3 13:50

嘻嘻……各有各好啦!……考慮下冇壞嘅⋯⋯

ppmmbb 發表於 17-3-3 13:50

Btw, 有部分有直屬中學嘅男津小每年都吸引到唔少呢條主題相關果兩間學校嘅級10嚟考插班試,當然有人成功有人唔成功,但都反映到某D top 學生嘅家長可能都想早D鋪路俾子女升上去一D成績又好,又唔駛錢讀嘅官津中學而且唔駛喺升中果大海度競爭咁辛苦。

引用:Quote:ppmmbb+發表於+17-3-3+13:28+ 我想級

原帖由 monodad 於 17-03-03 發表
係南區網呀,其實成績好嘅top 20可以喺自行選擇嘅官津真係唔少,個人會考慮嘅包括:QC,KC,SJC,LS,港九 ...
SPC 係直資,如想升官津中要先放棄直升SPC ,除非係超班學生好有信心自行實收,相信唔多人會外闖

keep-calm 發表於 17-3-3 14:05
SPC 係直資,如想升官津中要先放棄直升SPC ,除非係超班學生好有信心自行實收,相信唔多人會外闖

...

想請教下好似YW或者SPB小學有冇呈分,學生知唔知自己係band 幾或者全港性排名次第?
‹ 上一主題|下一主題