用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學 vs 九龍塘宣道小學
樓主: babies_mama
go

聖保羅書院小學 vs 九龍塘宣道小學   [複製鏈接]

73662710 發表於 17-3-7 00:25
2013-2014 年的小六不是直资生,看數據要看内涵。

Deleted

DD仔 發表於 17-3-7 10:43
很多top students由英华小学转到另外的神校,我相信只是过渡性质,是用脚去表达对英华书院的不信任,但随着 ...

咁請問幾時係第一界直資生考DSE呢?

回覆 DD仔 的帖子

對, 是 apple to orange ......

兩隻生果都非常有益

JKR  認同, 沒有最好, 只有最適合的學校 !  發表於 17-3-7 12:55

回覆 nicholasnip 的帖子

學校如感到尷尬,相信不是直屬位不夠部份學生升往其他中學,而是成績較好的學生紛紛外闖,沒有選擇升往自己的直屬中學吧。

nicholasnip 發表於 17-3-7 12:23
回覆 hkpapa852 的帖子

其實有直屬小學升中透明度底是可以理解, 學校是避免尷尬, 正如高主教升中43多人去 ...

有一點想糾正, 高主教書院留俾小學既直屬位, 其實只有71/2個, 無8X個咁多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-3-7 13:11
有一點想糾正, 高主教書院留俾小學既直屬位, 其實只有71/2個, 無8X個咁多

咁仲有叩門位呢⋯⋯

nicholasnip 發表於 17-3-7 12:23

其實有直屬小學升中透明度底是可以理解, 學校是避免尷尬, 正如高主教升中43多人去 ...

係㗎,如果計升中B1率,RC係好高㗎,如果唔係高幼點解呢兩年咁受歡迎,但大前提係你要滿足於高中呢間B1學校就ok。

我以前曾經去過RCPS的Briefing, 校長說上中學部是79人, 但最後包括叩門的小學部學生, RC是收了超過80個小學部學生, 至於official 比RCPS的直屬位有幾多我就不太清楚.

IYY 發表於 17-3-3 11:34
回覆 bubuG 的帖子

今期好似只加左一次。唔知會否突然再加, 因為以前試過水準唔夠要再加操。不過6 年級3月 ...

可能因為係第一日就比賽加咁少,我啲仔其他團都加不少(emoji)

樓主

Back to the square one, 我諗你出得呢個題, 其實係覺得SPC 唔係心儀中學。或者從呢個角度出發: 睇睇想去邊類型中學, 再諗邊D小學可以配合。

同時在EK 搜尋不同小學的FORUM, 研究那間小學的生活是否你心目中的理想。

hkpapa852    發表於 17-3-9 12:10
‹ 上一主題|下一主題