用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學 vs 九龍塘宣道小學
樓主: babies_mama
go

聖保羅書院小學 vs 九龍塘宣道小學   [複製鏈接]

BB_hung 發表於 17-3-1 20:26
除了成績,品德教育真係好緊要。今日阿仔所參加的歌詠團去校際比賽,同場當然有年年都遇到的勁敵,佢哋年 ...

認同,品德好重要,
上年校際比赛(隊際)。某名女校学生話我地学校輸了:低死!!
好差品!

hkpapa852 發表於 17-3-5 12:05
其實入讀一條龍直資中小學既家長,要考慮清楚到底中學部是否自己杯茶。需知道係一條龍小學部就讀既學生,最 ...

但是英華書院只是band 1B.....

Two different classes. Why asking?

Siutoma 發表於 17-3-5 22:38
但是英華書院只是band 1B.....

其實有部份YW嘅Top student喺小學期間已經有能力跳船到其他有直屬B1A嘅津校或者直資,再加上升中時可憑成績升B1A中學,只要在YW keep 到好成績,並不愁可選擇更上一層樓,但相反如成績只屬一般,有YWC做back up已經比好多要徬徨升中搵學校嘅學生幸福好多,情況SPB同英華差不多。

keep-calm  YW p.6選擇更上一層樓 的每年大約有幾多學生? thanks  發表於 17-3-6 11:12
novelle  Agree. 根本唔駛諗  發表於 17-3-6 08:48
IYY    發表於 17-3-6 01:04

如果SPB同Hkuga又點睇呢
雖則兩間是唔同類型學校,但兩間也有中學,Banding亦差不多

lionmimi 發表於 17-3-6 02:27
如果SPB同Hkuga又點睇呢
雖則兩間是唔同類型學校,但兩間也有中學,Banding亦差不多
...

傳統男校係另一樣野,Brotherhood 好難一言以蔽。

計成績教學方式,喜歡男女校平衡D, 港同係一條龍男女校難得選擇。

回Keep-calm點評:

YW p.6選擇更上一層樓 的每年大約有幾多學生? thanks

用家朋友source,只知道林校長好努力留住top 20 P6 畢業生。

retriever 發表於 17-3-6 07:20

計成績教學方式,喜歡男女校平衡D, 港同係一條龍男女 ...

兩間也是很好的學校,很難選擇(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

retriever 發表於 17-3-6 07:20

計成績教學方式,喜歡男女校平衡D, 港同係一條龍男女 ...
其實男校也好, 男女校也好, 玩得埋既男仔如果係一齊搏命幾年, 自然會建立到Brotherhood
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

monodad 發表於 17-3-6 11:46

YW p.6選擇更上一層樓 的每年大約有幾多學生? thanks
唔好聽人道聽塗說, YWPS近兩年校務報告有講:

2015-2016年度:
http://www.yingwaps.edu.hk/CustomPage/8/15-16年度校務報告.pdf#7

117/141人升上書院, 即係有24人沒有升上書院, 但當中有幾多人係走咗, 幾多人留班呢?

2014-2015年度:
http://www.yingwaps.edu.hk/CustomPage/8/2014-2015School_Report_ok_1125.pdf#6

141/157人升上書院, 即係有16人沒有升上書院, 但當中有幾多人係走咗, 幾多人留班呢?

點解我話"有幾多人留班"? 因為係2013-2014年校務報告P.10最底既"成績表現"一段中曾提到, 有9位留班生(係咪2012-2013小六留既呢?). 但之後兩年無再提過.......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

monodad 發表於 17-3-6 11:46

英華最叻個批未到P6已經走哂去考LS/DB

晴晴小B 發表於 17-3-6 14:20
英華最叻個批未到P6已經走哂去考LS/DB
真係有咁多插班位?

hkpapa852 發表於 17-3-6 14:48
真係有咁多插班位?

英華啲叻人係LS插班位既常客,每年小二至小四啲插班生,實有個係英華過黎

晴晴小B 發表於 17-3-6 15:01
英華啲叻人係LS插班位既常客,每年小二至小四啲插班生,實有個係英華過黎
...
每年1/2個, 頂多咪3-6個...... 而且, 年年有幾多個插班位? 除非LS年年有人走..... 不過現實LS好似又唔係會特別多人走.

當LS一年收佢一個,DBS又收佢一個,持續幾年,每級最勁果幾個真係無咩剩(每級有十個八個勁人已經好難得)

LS小一開六班,多數30人一班,我見佢每年每班加一人,直至去到33人

聽小道消息話(未經證實),今年P4就已經收左兩個英華啲勁人

hkpapa852 發表於 17-3-6 14:13

啱喎,所以話校長好努力咁留住Top 20嘅學生囉⋯⋯

hkpapa852 發表於 17-3-6 14:13

今年中一家長講算不算道聽塗說?你對英華都好有「心」!

回覆 Siutoma 的帖子

SPB, SPCC都是很有名氣的學校(我不知實際是否傳說中咁好, 加上大家的字可能不同), 但作為家長都要考慮交通問題, 學校雖然好, 但住得太遠小朋友返學會好辛苦. 我當年都沒有和孩子申請. 對於本人而言, YW, RC, St Louis的小學部已很不錯, 加上, 孩子本質和家庭教育都是很關鍵的, 所以我自己未必一定要孩子入讀所謂神級的學校.

ppmmbb 發表於 17-3-6 16:54
今年中一家長講算不算道聽塗說?你對英華都好有「心」!
我呢D人剩係識睇資料, 反而我好想知, 中一家長話唔話到你知, 實際有幾多人由小學升咗上中學, 同埋個24個無直升既學生去向呢?

我一向都好有趣興研究吓各大有直屬中小學, 同埋一條龍中小學既學校資料, 因為佢地升中資訊透明度極低.

hkpapa852 發表於 17-3-6 14:02
其實男校也好, 男女校也好, 玩得埋既男仔如果係一齊搏命幾年, 自然會建立到Brotherhood
...

對,玩得埋係重點。但男校玩既野係有D 唔同,有時都幾無聊架。

大班仔一齊無聊都係一個重點。

ppmmbb  齊齊無聊好過女校講是非!  發表於 17-3-6 23:19
甘恩  的確係!  發表於 17-3-6 18:53
‹ 上一主題|下一主題