用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學 vs 九龍塘宣道小學
樓主: babies_mama
go

聖保羅書院小學 vs 九龍塘宣道小學   [複製鏈接]

monodad 發表於 17-3-3 14:34
想請教下好似YW或者SPB小學有冇呈分,學生知唔知自己係band 幾或者全港性排名次第?
...
呢兩間都有為學生呈分.
不過學校會唔會幫你去估計屬於咩Banding呢, 我就唔知啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

monodad 發表於 17-3-3 14:04
Btw, 有部分有直屬中學嘅男津小每年都吸引到唔少呢條主題相關果兩間學校嘅級10嚟考插班試,當然有人成功有 ...

SPB 頭10出去插其它有直屬中學小學或者神津近年真係唔多覺,我仔小三,級10呢兩年都係果班人,唔見有人走。
SPB 有很慷慨嘅獎學金(校網上清楚列明),  讀得好可以全免或半免學費,升中時也可以考SPC 獎學金, 所以小學時與其出去插有直屬中學嘅小學,再同人争位上直屬中學,不如專心係SPB讀好書,升中時大把選擇。
讀得好,升中時可以攞獎學金上書院,可以出去考神校(通常會嘗試SPCC), 再唔係轉津校,都一定係band 1.

hkpapa852 發表於 17-3-3 14:40
呢兩間都有為學生呈分.
不過學校會唔會幫你去估計屬於咩Banding呢, 我就唔知啦!
...

肯呈都好過唔呈。

回覆 JKR 的帖子

請問多少學生因成績未能符合要求而不能升上中學?他們往了甚麼中學?謝謝。

JKR 發表於 17-3-3 15:15
SPB 頭10出去插其它有直屬中學小學或者神津近年真係唔多覺,我仔小三,級10呢兩年都係果班人,唔見有人走 ...

係呀!奬學金個scheme 仲好正!我曾經都幻想過可以攞足咁多年奬學金變免費教育,但觀乎我仔資質應該唔夠人強。

manmonster 發表於 17-3-3 15:21
回覆 JKR 的帖子

請問多少學生因成績未能符合要求而不能升上中學?他們往了甚麼中學?謝謝。 ...

應該絕少唔收返

monodad 發表於 17-3-3 15:21
係呀!奬學金個scheme 仲好正!我曾經都幻想過可以攞足咁多年奬學金變免費教育,但觀乎我仔資質應該唔夠人 ...

唔使心up

要攞獎學金,要放遠目光,target攞full scholarship 讀大學着數過讀小學

siden 發表於 17-3-3 15:20
肯呈都好過唔呈。
唔一定.....

唔呈分既小學生, 升中時咁可以mark住中學部個位, 再hold埋考到既直資中學既位, 兼等埋自行結果

當然, 個小朋友要夠叻先得
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

manmonster 發表於 17-3-3 15:21
回覆 JKR 的帖子

請問多少學生因成績未能符合要求而不能升上中學?他們往了甚麼中學?謝謝。 ...

升中要求係主科good pass 同操行好。會有同學符合唔到要求,但數量很少。至於上唔到SPC 會去邊啲中學就清楚啦。

siden 發表於 17-3-3 15:25
唔使心up

要攞獎學金,要放遠目光,target攞full scholarship 讀大學着數過讀小學

讀大學叫佢去借關loan自己還啦!攞唔攞到scholarship 真係關我鬼事Lu......

IYY  Agree no more, hahaha  發表於 17-3-3 16:49

monodad 發表於 17-3-3 14:04
Btw, 有部分有直屬中學嘅男津小每年都吸引到唔少呢條主題相關果兩間學校嘅級10嚟考插班試,當然有人成功有 ...
你所講那些又同SPC差幾遠呀?尤其係SPC讀得好嗰班,真係唔會差過KC丶兩華.....那些幾多。

ajfamily 發表於 17-3-3 15:28
你所講那些又同SPC差幾遠呀?尤其係SPC讀得好嗰班,真係唔會差過KC丶兩華.....那些幾多。 ...

差在唔駛錢囉⋯⋯我又冇話好過SPC,我話可以考慮咋喎⋯⋯咁都得罪人?

monodad 發表於 17-3-3 15:28
讀大學叫佢去借關loan自己還啦!攞唔攞到scholarship 真係關我鬼事Lu......

咪住,佢借完奸窿還得辛苦,第時老婆本分分鐘要問你借。一個大學畢業生搵得幾多?

息息相關架。

ajfamily 發表於 17-3-3 15:28
你所講那些又同SPC差幾遠呀?尤其係SPC讀得好嗰班,真係唔會差過KC丶兩華.....那些幾多。 ...

就算同級數,做乜要讀間要俾$的?

我知Ek好多正牌中產唔志在$,但都有唔少窮中產在這世上啊。

呢個世界除了錢以外,要考慮的事情多的是,諸如學校行政、政治干預等,睇下QC 近年嘅新聞,我真的唔會考慮官校。

ajfamily 發表於 17-3-3 16:09
呢個世界除了錢以外,要考慮的事情多的是,諸如學校行政、政治干預等,睇下QC 近年嘅新聞,我真的唔會考慮 ...

如果我個仔入到QC KC。

我立即去還神。

窮人是清高不起來的。

回覆 siden 的帖子

QC 同 KC 差好遠WOR

我家自行報左KC, 唔敢報QC。

IYY 發表於 17-3-3 17:10
回覆 siden 的帖子

QC 同 KC 差好遠WOR

唔緊要,港九華我都收貨,何一況KC

路過,搭句咀。
宣小的學生,我不認識,不comment。
保羅男,我識幾個小輩。有醒目的,亦有平庸的(但暫時未見有學壞的)。不過,我最親近的小輩,無獨有偶,都會放洋,不打算考DSE。
樓主,如您家沒有經濟壓力,保羅男這個選擇不錯。
天助自助者,  別再怨天尤人
‹ 上一主題|下一主題