用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學 vs 九龍塘宣道小學
樓主: babies_mama
go

聖保羅書院小學 vs 九龍塘宣道小學   [複製鏈接]

BB_hung 發表於 17-3-1 20:26
除了成績,品德教育真係好緊要。今日阿仔所參加的歌詠團去校際比賽,同場當然有年年都遇到的勁敵,佢哋年 ...
自己會將品德教育放在首位,是否神校已屬其次。

甘恩 發表於 17-3-1 20:54
自己會將品德教育放在首位,是否神校已屬其次。

非常同意,品德比成績更為重要。

DBSPD/YW/SPB 3間小學學術分別不大。

DBS中學所謂勁過另外兩間主要在於體育藝術成就,以及強勁校友背景家底。

醒目仔直覺DBSPD in general 比較多。唔係話什麼學術體藝優勢,而係個仔企出來看着你的眼睛同你交談你得到的第一印象。情況有點像DGJS/St Paul Convent/嘉諾撒女校的女仔in general 的比較,冇話邊個好邊個唔好,總之的確係有些分別。品行方面我又唔覺DBSPD/YW/SPB邊間特別好或差,我不認為存在「因為xxx品行好所以我揀呢間」呢種理由。我識呢幾間讀的仔大都好有家教。

除了成績,品德教育真係好緊要。今日阿仔所參加的歌詠團去校際比賽,同場當然有年年都遇到的勁敵,佢哋年 ...

這也是我最想要的東西,我亦是以此為選校原則
我唔會盲目buy神校,應該説,我從來就不會用「神校」、「寶校」等字眼去形容一間學校,所以學校在我眼中都只是好或不好的學校、適不適合我小朋友的學校。
很多人pm問我為什麼不選DB?說我果敢果斷放棄?坦白說,很簡單,因為她不能給我最想要的東西
純粹個人意見,不喜匆插

IYY    發表於 17-3-2 01:47

lovelinda 發表於 17-3-1 21:49
這也是我最想要的東西,我亦是以此為選校原則
我唔會盲目buy神校,應該説,我從來就不會用 ...

認同!正正我心所想

回覆樓主:

其實選校並冇絕對準則,所謂神校,寶校亦係俾人去定性出嚟,放棄DB,YW,DG,GH等offer去讀津校一樣好普遍,情況唔算好特別,只要認為所選嘅學校適合自已己子女便可。家長捍衛自己嘅選擇嘅言論喺EK亦好普遍,情況有如早年某深水埗男直資嘅家長見到有人問及該校嘅comments或問題亦都會挺身而出一一解答一樣。所謂是否同級,未曾讀過晒2間學校嘅外人只可以用學校資源,公開試成績,體㙯成就,學校傳統,教學模式,學生品行,舊生網絡等硬件去衡量,無需太介懷別人怎樣評價自己學校,況且觀乎EK嘅家長亦絕少惡意中傷某間學校,自己認為選對學校就可以,祝大家子女都可以係自己心儀學校愉快學習,萬事大吉!

以上亦都係個人意見,不喜勿插。

volar    發表於 17-3-2 09:55

monodad 發表於 17-3-1 22:29
其實選校並冇絕對準則,所謂神校,寶校亦係俾人去定性出嚟,放棄DB,YW,DG,GH等offer去讀津校一樣好普遍 ...
好中肯!十分認同!

babies_mama 發表於 17-3-1 10:49
住九龍區,小朋友屬於文靜受教,請各位給予意見,謝謝!

上年揀咗SPB放棄APS因一條龍關係

monodad 發表於 17-3-1 22:29
其實選校並冇絕對準則,所謂神校,寶校亦係俾人去定性出嚟,放棄DB,YW,DG,GH等offer去讀津校一樣好普遍 ...

完全沒有介懷別人怎樣評價自己學校,亦絕無惡意中傷某間學校

lovelinda 發表於 17-3-2 00:16
完全沒有介懷別人怎樣評價自己學校,亦絕無惡意中傷某間學校
...

哦,咁我又冇話閣下係……

monodad 發表於 17-3-2 00:22

哦,咁我又冇話閣下係……

幸好你明白,醒

Aps 係一間成績好彪炳嘅小學,除學術外還要兼顧音樂,到高小時又要扎行馬同人再砍過,除成績外,又要獎狀,又要公益活動自問真係冇咁嘅心血,所以沒中學始終不是我杯茶。還有,如果到升中時,你仍然會考慮去考SPC的話,為何現在要那麼轉折。如果小朋友堅叻,亦可到時再轉戰DB、SPCC等神校。SPC進可攻、退可守。
當然,還要考慮住址遠近、校車到唔到、SPC較嚴謹是否適合小朋友等等。

lionmimi 發表於 17-3-2 01:23
Aps 係一間成績好彪炳嘅小學,除學術外還要兼顧音樂,到高小時又要扎行馬同人再砍過,除成績外,又要獎狀, ...

同意
選校最忌是只睇「神不神」、「級數」等,反而要清楚自己想要什麼,最重要是要適合自己

回覆 lionmimi 的帖子

好 LIKE 呢句: "到高小時又要扎行馬同人再砍過"

希望3月底知道能否坐定定, 哈哈。

babies_mama 發表於 17-3-1 10:49
住九龍區,小朋友屬於文靜受教,請各位給予意見,謝謝!

其他學校唔清楚,不過如揀ST paul boys要有心理準備,功課量同難度唔少野,家長要花多些時間心機去幫小朋友,如住得遠你可能要考慮住近返少少,因為交通都係一個問題。不過佢同一眾傳統名校既優點都係課外活動多元化,alumni brotherhood好強,升中壓力較少(但另一方面由小一開始學術壓力都有...)

LittleButter 發表於 17-3-1 23:01
好中肯!十分認同!

請問你是SPB家長嗎?感覺閣下十分理性,讚!

LittleButter  我並不是SPB 家長。  發表於 17-3-2 15:51

呢種輸唔起嘅心態由細培養到大。

Btw , 好想知邊隊咁「粗口」?俾大家選校時有少少防範。

monodad 發表於 17-3-1 17:00
同YW同一個級別都認同嘅,但同Db就……

曾主席年代,SPC 同 DB 係絕對同級的。

gret  是SPB的  發表於 17-3-6 00:36
73662710  曾主席好像spcc的  發表於 17-3-2 08:33

retriever 發表於 17-3-2 08:05
曾主席年代,SPC 同 DB 係絕對同級的。

咁你即係話而家唔同級啫……奉勸千其唔好用級數去定性學校,否則會引起好大迴響㗎⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題