用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學家長們,請分享....
樓主: JRmnm
go

小學家長們,請分享....   [複製鏈接]

JRmnm 發表於 17-2-28 18:07
當年你地考小一,小朋友有報讀面試班嗎?
如果俾你再揀,會報面試班嗎?
...

唔會

有,會
打個比喻,面試班是雞精,如果平時底子弱,只會虚不受補。先打好中英數個底,如果唔係,只有技巧而無功力又點應付到面試呢?

karen55407 發表於 17-3-1 07:03
點解同讀唔讀名校、發唔發達掛勾嘅?

咁咪同上唔上面試班,考唔考到名校掛勾同一道理啫。

monodad 發表於 17-3-1 08:36
咁咪同上唔上面試班,考唔考到名校掛勾同一道理啫。

雖然我無比小朋友讀面試班,但我覺得比唔比小朋友讀,係家長嘅選擇,究竟家長是否為考名校而選擇讀面試班呢?那也未必,因為可以只係想考二綫學校罷了!依家考學校競爭咁大,讀面試班都係一種方法,何須將報讀面試班就等同想讀名校或想發達呢?

daddy2007 發表於 17-3-1 08:24
有,會
打個比喻,面試班是雞精,如果平時底子弱,只會虚不受補。先打好中英數個底,如果唔係,只有技巧而 ...
非常同意,除了上面試班,家長還要留意小朋友中英文閱讀能力同埋應對,數學應用題邏輯推理

karen55407 發表於 17-3-1 08:43

雖然我無比小朋友讀面試班,但我覺得比唔比小朋友讀,係 ...

只係打個比喻,每人決做每一件事情都有一個目的,上面試班嘅目的係因為想考心儀小學又好,打好底子又好,讀名校想發達又好,想有好嘅學術又好,想將來有好嘅朋輩關係又好,都係為咗達成目的,同意嗎?問題係做咗呢件事之後係咪可以滿足到你心目中嘅成本效益,作咩比喻真係咁重要?所以上唔上面試班的確係個人心態同意願,假如無需考私小或叩門,一心只會行派位路線,又何需上面試班?同樣地,一心只想小朋友自力更生,自己可以home schooling,又何需介意讀咩學校?

monodad 發表於 17-3-1 08:58
只係打個比喻,每人決做每一件事情都有一個目的,上面試班嘅目的係因為想考心儀小學又好,打好底子又好, ...

我唔知你呢個比喻有何目的,或者是為樓主帶有甚麼啟示,我睇到嘅就係眨低報讀面試班的家長們。

karen55407 發表於 17-3-1 09:03
我唔知你呢個比喻有何目的,或者是為樓主帶有甚麼啟示,我睇到嘅就係眨低報讀面試班的家長們。
...

哦!原來係咁!咁可能你無睇晒所有post啦,我應該係貶低緊我自己,因為我第一個回應已經話咗俾樓主聽我有讀面試班同再揀過都會再讀。又或者你俾(發達)呢兩個字吸引咗掛?

只係打個比喻,每人決做每一件事情都有一個目的,上面試班嘅目的係因為想考心儀小學又好,打好底子又好, ...

有版友比喻面試班為雞精, 咁食雞精好多時候都係求安全感 (當年考會考前都有吃雞精, 哈哈!) 係咪食左無壞?

不過去上雞精班, 前後時間加TRAVEL, 都用唔少時間架, 平時天或者周未去左上班, 亦係幾費時.....

karen55407 發表於 17-3-1 09:03
...

點解比喻"想發達", 等於眨低版友?!

冇,唔會

冇....唔知會唔會上面試班.....要試過至知。

我有2個offers,2個waiting...

反而,我自己會想,當年係咪應該去讀名幼。當年只是不忍心要小朋友很早起床返校,所以放棄外出,最後揀左讀普通村幼, 每天便可以10點訓接近早上8點才起床...因為睡眠質素及時間都好重要

retriever 發表於 17-3-1 09:14
點解比喻"想發達", 等於眨低版友?!

可能想發達呢個想法太勢利,唔清高呢個負面解讀咁有D貶意咁啦⋯⋯

回覆樓主:

我覺得要上面試班嘅係父母,而唔係小朋友,從日常開始慢慢訓練,唔係要小朋友上雞精班。可惜坊間無呢d面試班,因為大人知道咗個精髓,面試班就會無生意。

回覆 JRmnm 的帖子

有不會

沒有。
不會。

家長最清楚小朋友的狀況,自己跟就可以,EK已有好豐富的考小資訊。

Felix223    發表於 17-3-1 14:33
自強不息 厚德載物

apcto 發表於 17-3-1 09:53
我覺得要上面試班嘅係父母,而唔係小朋友,從日常開始慢慢訓練,唔係要小朋友上雞精班。可惜坊間無呢d面試 ...

我見過有宣傳單張,上面寫小一面試家長講座,內容係如何令老師喜歡你。

retriever 發表於 17-3-1 09:13
有版友比喻面試班為雞精, 咁食雞精好多時候都係求安全感 (當年考會考前都有吃雞精, 哈哈!) 係咪食左無壞?
...

有d雞精有毒㗎,記得某神校校長講過:喺面試嗰陣時有幾個細路攬住佢只腳話校長我好鐘意你呀,第一個佢覺得好驚奇,到第二、三、四個佢就知道系同一個面試班同一個老師教佢哋架啦。

讀書考學校唔係一定要同成本效益掛勾既,下下計完數先去做某D培訓,我估,近乎肯定係蝕梗。有須要就去做,做咗係放咗入自己袋裹,可以拎又可以唔拎出黎用,好難用效益去判估 ~

mcl203 發表於 17-3-1 14:50
讀書考學校唔係一定要同成本效益掛勾既,下下計完數先去做某D培訓,我估,近乎肯定係蝕梗。有須要就去做, ...

咁如果大把錢同時間同人力資源就梗係無所謂啦,好似我呢D窮鬼就無辦法唔計住度住㗎⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題