用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自閉症學生升小一
樓主: warriorpp
go

自閉症學生升小一

miriam 發表於 17-3-3 10:25
我囡係荃基畢業生
我知

我朋友個小朋友是荃基現在的小學雞 ! 

subb 發表於 17-3-3 09:25
小學有語言治療師, 一入學比報告告知學校 !
安排上治療及老師跟進
那間學校會有言語治療師,最怕學校不能包容這些學生

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 17-3-3 13:52
我知

我朋友個小朋友是荃基現在的小學雞 ! 
我囡領教過喇, 係咪咁好呢.........
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

回覆:warriorpp 的帖子

同埋選三考會好的

warriorpp 發表於 17-3-3 13:53
那間學校會有言語治療師,最怕學校不能包容這些學生

有取加強言語治療津貼的學校都會有,最直接打去學校問

不過樓主要留意,有時小一未必會即刻排到服務

warriorpp 發表於 17-3-2 15:37
回覆 wtyedu 的帖子

其實小兒屬於阿士保加, 感統上也有問題,不懂得如何跟小朋友溝通相處 ...

感統有問題,看看有沒有到校的職業治療師服務,看年報就知道。另外,有職業治療的學校也較清楚SEN; 不是只注重食藥或記過等。感統對保加小朋友發展有很大幫助,反而學術他們自己也不是問題!

mytambb 發表於 17-3-6 08:37
感統有問題,看看有沒有到校的職業治療師服務,看年報就知道。另外,有職業治療的學校也較清楚SEN; 不是只 ...
主流學校應該無OT,St就好多學校都有,但系上堂密度如何?如果兩個月一堂等於無

LeeCC 發表於 17-3-9 11:22
主流學校應該無OT,St就好多學校都有,但系上堂密度如何?如果兩個月一堂等於無 ...

OT是感統小手肌、ST是言語發音;不一樣。有些主流學校有買職業治療服務(校本計劃),當然未必間間有。問下負責SEN的老師或社工就知有冇。

warriorpp 發表於 17-3-2 15:37
回覆 wtyedu 的帖子

其實小兒屬於阿士保加, 感統上也有問題,不懂得如何跟小朋友溝通相處 ...

就算亞氏仔仔,個個case唔同,有d智商高但對外應變能力及社交差,所以讀傳統學校,刻版模式少改變,上堂偏向單向溝通,有d會合適。但如果情緒容易波動,就要揾間包容d , 否則日日收老師電話……

Monstereasy 發表於 17-3-9 15:28
就算亞氏仔仔,個個case唔同,有d智商高但對外應變能力及社交差,所以讀傳統學校,刻版模式少改變,上堂偏 ...

wanna know too

就算亞氏仔仔,個個case唔同,有d智商高但對外應變能力及社交差,所以讀傳統學校,刻版模式少改變,上堂偏 ...

傳統或活動教學的學校都要睇小朋友是否坐得定,也要看性格

我仔坐吾唔到多過半堂,中意揾人玩但社交差,讀活動教學的學校,常有小組討論,多互動,這些都訓練到社交,是每日上學都訓練緊,這比一星期上一次社交班更密集更真實,加上老師知道他半堂就遊雲,都會大約半堂就叫他起來幫手派簿收簿派工作紙之類,行一圈後他又可以再專心上堂

LeeCC 發表於 17-3-11 08:29

我仔坐吾唔到多過半堂,中意揾人玩但社交差, ...

e 感覺好好窩

LeeCC 發表於 17-3-11 08:29

我仔坐吾唔到多過半堂,中意揾人玩但社交差, ...

小朋友讀緊聖十架?

Yukiruirui888 發表於 17-3-11 22:15
小朋友讀緊聖十架?
不是

醒目開學勳章 王國長老

真實例子
ASD + ADHD + ODD 讀主流小學, 學校係有支援提供, 但有關小朋友 P.2 時學校勸退, 家長係咪日日收電話唔知喇.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 17-3-12 01:36
真實例子
ASD + ADHD + ODD 讀主流小學, 學校係有支援提供, 但有關小朋友 P.2 時學校勸退, 家長係咪日日收 ...

我朋友仔仔,亞氏讀主流,唔鍾意同人交流,小息自己玩計數,所以單向學習少溝通,反而無問題,現在已升中。
我自己偏向活動教學,多溝通多練習,但過程並不輕鬆,因為要溝通能力弱既人同一批正常溝通社交能力既人合作,火花一定有,而且就算學校包容不等於其他家長包容……不過隨住時間係會有進步。

warriorpp 發表於 17-2-28 13:49
我個仔係兼收位學生, 未來升小一.有沒有合適的小學可以給這些孩子。起碼老師有包容和有愛心.
真的很擔心。
...

荃灣區可考慮石圍角小學, happy school唔谷, 3次考試. 呀女讀呢間小學P6. 我都知有唔少亞氐保加. 自閉, 過度活躍等小朋友, 學校老師包容有愛心, 駐校社工有好多小組比學生上.

升中派位亦唔錯, 總之呀女完全無壓力,

多謝各位意見.

回覆 joyce1234 的帖子

一定

不用太擔心,依家其實比例上很多,特別係男仔。好多也混左入去男校。所以當大部份都是這樣時,學校就有支援。