用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教過來人,6級鋼琴證書係咪真係幫到升中? ...
go

請教過來人,6級鋼琴證書係咪真係幫到升中? [複製鏈接]

如上題,請教各位,6級鋼琴證書係咪真係幫到升中?鋼琴老師叫小兒明年考,話有幫助。但直資係咪唔like鋼琴?津貼中學又會唔會睇呢?

洋蔥頭媽咪  為升中考作用不大  發表於 17-2-28 23:35
   2    0    0    0

回覆樓主:

早兩日,有舖問8級有無幫助,答案都是無幫助,何況6級,成績才是最重要。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D2

認真講句,依家咁多細路閒閒地 8 級 10 級,6 級已經唔再矜貴。
我讀津貼,升中後先考 3 級。我考直資都收我,由此可見音樂唔算重要。

以學校角度來講,中學唔缺乏鋼琴 8 級以上的學生,直資同好嘅津貼中學更加多人係鋼琴 8 級、有另外學大小提琴+中樂。

所以成績先係重點。

有小朋友八級鋼琴,中學面試後說,她彈八級歌,俾其他考生看不起,其他人都彈演奏級的歌

bonniec2000 發表於 17-2-28 09:37
如上題,請教各位,6級鋼琴證書係咪真係幫到升中?鋼琴老師叫小兒明年考,話有幫助。但直資係咪唔like鋼琴 ...

我女五級西樂 中級中樂 一個西樂團 两個中樂團
我一樣都無報比學校 只比成績 間學校講明按教統
資料在申請者當中選250人面試 佢係其中一個
我地又太鐘意自己choice 1 直屬中學 係直入
Choice 2係當取經 鋼琴好多中學唔當係樂器

如上題,請教各位,6級鋼琴證書係咪真係幫到升中?鋼琴老師叫小兒明年考,話有幫助。但直資係咪唔like鋼琴 ...

過來人,鋼琴對升中沒甚麼作用,反而弦樂,管樂仲有些用。 學校樂團根本不需要 Panioist.

唔該晒咁多位,可以叫阿仔叠埋心水努力讀書,遲d先再考慮鋼琴考試。

醒目開學勳章

冇用,好多學校唔計鋼琴
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

bonniec2000 發表於 17-3-1 19:10
唔該晒咁多位,可以叫阿仔叠埋心水努力讀書,遲d先再考慮鋼琴考試。
考級始終嘥時間練, 都係先停一年, 然後考好呈分試先。

其實係冇咩用,但係亦可以朝着這個方向進發先,ㄧ路練著D考試歌,到時暑假冇咩做時可以考左佢。
我記得大女五年級第ㄧ次呈分,我們都照常三月校際音樂節忙着玩三項半,四月考小號六級,因為通常考試都係最多2星期前才開始温習的。

真係唔明點解仲咁多家長叫仔女學鋼琴,又唔係平。唔通係易學易考?

little_yolky  因為阿女鐘意囉。佢唔做功課唔溫書都要練琴。  發表於 17-3-16 15:46

greentea000 發表於 17-3-3 00:20
真係唔明點解仲咁多家長叫仔女學鋼琴,又唔係平。唔通係易學易考?

鋼琴是樂器之王,是各種樂器的基礎,真正學會音樂的人都應該先學鋼琴。
為了考中學而學樂器,基本上已錯曬重點,倒不如專心讀書。

MacMacMa    發表於 17-11-7 11:50
nieualma    發表於 17-10-19 10:25
芝麻街    發表於 17-3-23 00:09
洋蔥頭媽咪  我覺得又唔一定要學琴先嘅,我仔冇學過琴一學就學管樂  發表於 17-3-3 19:57
gigiic    發表於 17-3-3 09:42

BallBallMaMa 發表於 17-3-3 09:21
鋼琴是樂器之王,是各種樂器的基礎,真正學會音樂的人都應該先學鋼琴。
為了考中學而學樂器,基本上已錯曬 ...

非常認同。 我仔女都有學琴,從來唔會迫佢地考級或參加比賽為應付升中。 如果學樂器係單單為左升中而學,我覺得好可悲。

芝麻街    發表於 17-3-23 00:07
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

鋼琴对升中真是幫助唔大。我自己咁認為,學左去考試,起碼知自己小朋友的進度,學完唔考,小朋友未必会努力。另外,有時不為升中目的,還有其他額外需要嘅!我自己就鋼琴睇到好多其他野。考好呈分先。好好安排時間。

簽名被屏蔽

就算幼稚園k3 6級去叩門都未必有用....

cmchang0927 發表於 17-3-3 00:13
其實係冇咩用,但係亦可以朝着這個方向進發先,ㄧ路練著D考試歌,到時暑假冇咩做時可以考左佢。
我記得大女 ...
女女咁強? 我女女出年呈一, 我打算cut校際唔玩, 因為諗住要早D準備。今年攞咗亞軍, 出年好大機會問鼎冠軍(因為今年個冠軍出年升中), 不過, 又驚操練嘥時間................

Ocean419 發表於 17-3-15 11:36
就算幼稚園k3 6級去叩門都未必有用....

唔係瓜, K3 6級鋼琴證書都肯定無用 ??

回覆 little_yolky 的帖子

阿女唔係強啦。。不過其實温考試真係唔會太早温,考試範圍都不會咁早派。咁不如照常玩音樂好過玩電話打機。記得以前小五小六星期二樂團、星期三英語組、星期四排球、星期五去香兒、星期六學琴、星期日音統中樂,一直畢業前都冇放棄的。
學術上其實中英文佔分大都是閲讀理解,要温的東西不是太多。數就通常星期ㄧ考,之前那weekend做吓ex就ok了。反而常識考8課,就要ㄧ至兩星期前ㄧ有時間逐少背定D先。
‹ 上一主題|下一主題