用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 被港同取祿既家長你地平時係點教導自己小朋友既呢? ...
樓主: winter123
go

被港同取祿既家長你地平時係點教導自己小朋友既呢?

LinusYip 發表於 17-6-22 09:07
舊年48xx人報
今年57xx
話難唔難,話易唔易喇

係咪唔會因為係細b而唔收?

貓后 發表於 17-6-22 09:45
係咪唔會因為係細b而唔收?

我諗學校唔會既
都係睇小朋友達唔達標而收
但學校亦唔會因爲細b而降低標準
所以我估正常細b會少啲卦

LinusYip 發表於 17-6-22 09:56
我諗學校唔會既
都係睇小朋友達唔達標而收
但學校亦唔會因爲細b而降低標準

謝謝

ooooohk 發表於 17-3-30 10:15
學校希望小朋友主動,合作,有良好溝通能力,觀察力强,記憶力良好。
我2個女在港同讀書,大女完全沒有備戰 ...
小女正正是呢一類人,所以我十萬個想佢入到
佢9月K1,好想為佢預備更多,但真係唔知點預備

3年後,應該依然好多人報相信

picalo 發表於 17-7-18 07:01
小女正正是呢一類人,所以我十萬個想佢入到
佢9月K1,好想為佢預備更多,但真係唔知點預備

K1便開始辛準備你已贏了一大步,我給小兒學eye level, 及參加英國試Trinity的培訓課程,也有參加一些畫班及踢足球等等。

IICHENG 發表於 17-8-6 12:14
K1便開始辛準備你已贏了一大步,我給小兒學eye level, 及參加英國試Trinity的培訓課程,也有參加一些畫班 ...
謝回覆

eye level問過要等4歲

而家暫時學緊畫畫, 中文

9月會開始英文oral, 同普通話oral

真实個案

K2
- Oxford reading tree till level 6
- Trinity grade 1 & 2
- English drama
- eye level maths
- 普通話朗諥比賽
- 足球班

K3
- Jolly phonics
- Cambridge starter

Baymax 發表於 17-8-16 20:32
真实個案

K2
我2個喺港同讀緊既女無上咁多學術性”預備班”。校長講過,主動,活潑,創新,思辨係重點。面試唔會考唔合程度既學術知識。
同埋我想講如果從細小朋友英文特別強,好容易偏重一面對中文無興趣。我大女升小六,高小以後既中文先係令人傷腦筋既科目。