用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 被港同取祿既家長你地平時係點教導自己小朋友既呢? ...
go

被港同取祿既家長你地平時係點教導自己小朋友既呢? [複製鏈接]

真係好想入...似乎好難..但想努力嘗試下
   13    0    0    1

學校希望小朋友主動,合作,有良好溝通能力,觀察力强,記憶力良好。
我2個女在港同讀書,大女完全沒有備戰面見(不過當年得1200人報名)。二女在面見前上鬼佬英文班半年,讓她習慣外語。她們只是普通村幼稚園。
其實考港同好難在短時間催逼得到。要由小培養,因為學校注重選擇適合性格+能力的小朋友,而不是只要求“能力“。
但現讀小一的二女說班中比較多“大仔“,即年頭出世的。所以我細仔11月尾,超細,仲要男仔……(不過相信男女分開計分),對今年考到期望不大。

ooooohk 發表於 17-3-30 10:15
學校希望小朋友主動,合作,有良好溝通能力,觀察力强,記憶力良好。
我2個女在港同讀書,大女完全沒有備戰 ...

我仔都係今年考..都好擔心..好想為佢做啲野準備下..但又唔知重何入手..

回覆 winter123 的帖子

仲有半年時間,不太可能改變性格。我覺得可以報下興趣班,讓他習慣與人溝通。玩下觀察,記憶力遊戲,和他多交談,制造多些表達機會。平常心,不用太緊張。因真的很難入。

ooooohk 發表於 17-3-31 11:16

仲有半年時間,不太可能改變性格。我覺得可以報下興趣班,讓他習慣與人溝通。玩下 ...

多謝你給予既意見..我會向呢個方向努力的..希望你細仔也可以入到

醒目開學勳章 王國長老

最易亦最難:面對困難要肯試。唔好咁快話唔識、放棄
多d鼓勵小朋友

回覆 Charlotte_mom 的帖子

打定輸數,免得希望越大失望越大(不過當然會盡做面見前預備功夫)……如果真的收了細仔,當自己中了六合彩!!XD

ooooohk 發表於 17-4-2 00:33
回覆 Charlotte_mom 的帖子

打定輸數,免得希望越大失望越大(不過當然會盡做面見前預備功夫)……如果真的 ...

你兩個女女係未都係讀同一間普通幼稚園呀?我仔都係讀普通幼稚園..

醒目開學勳章 王國長老

winter123 發表於 17-4-4 00:01
你兩個女女係未都係讀同一間普通幼稚園呀?我仔都係讀普通幼稚園..

港同睇學生特質同性格,多過考學術呢

係呀!普通幼稚園。不過以我所知,近呢7年來,只有我2個女入港同。

ooooohk 發表於 17-4-5 23:39

係呀!普通幼稚園。不過以我所知,近呢7年來,只有我2個女入港同。 ...

:omg::omg:不是吧~~~~~~其他都是名幼生嗎??:horror::horror:以為近幾年多左收普通幼稚園生:pity:

醒目開學勳章 王國長老

winter123 發表於 17-4-6 00:11
不是吧~~~~~~其他都是名幼生嗎??以為近幾年多左收普通幼稚園生
...

以往港同未為人所認識,家長鍾意佢「活動開心」。近年無論港中定港小,成績都有目共睹。活動開心左十幾年仲要公開試成績理想,邊個家長唔想呢?所以係吸引到both名幼及非名幼生申請。
當然都係果句,港同揀學生本質多過揀學術。但名幼生備戰確係較全面,跑出亦唔出奇。
平常心吧。我仔都係非名幼生呀。

不過早幾年少幼稚園同學仔報直資私小,大部分都心儀附近東區官津小學。

ooooohk 發表於 17-3-30 10:15
我2個女在港同讀書,大女完全沒有備戰 ...

兄弟姊妹不是必收嗎?會否容易一点?

醒目開學勳章 王國長老

牛奶朱古力 發表於 17-4-30 07:44
兄弟姊妹不是必收嗎?會否容易一点?

不是必收,有分加。
近年考到vs考唔到,一半半吧

Charlotte_mom 發表於 17-4-30 16:06
不是必收,有分加。
近年考到vs考唔到,一半半吧

唔多嘴,比較文靜的小朋友機會是否比較低?我女兒來自比較傳統半龍幼稚園,正考慮應否試一試呢。

我想問呢,學校睇唔睇家長同居住地區(居屋/公屋)?

醒目開學勳章 王國長老

chingmanbaby 發表於 17-5-30 08:31
我想問呢,學校睇唔睇家長同居住地區(居屋/公屋)?

唔睇。校長在家長會都成日「速銷」學費減免,話有資源唔好嘥

回覆樓主

請問細b會唔會少收d? 我仔仔今年會考, 但係10月細b

貓后 發表於 17-6-22 00:39
請問細b會唔會少收d? 我仔仔今年會考, 但係10月細b

舊年48xx人報
今年57xx
話難唔難,話易唔易喇
‹ 上一主題|下一主題