用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 4歲數學能力
go

4歲數學能力 [複製鏈接]

想請教4歲小朋友的數學能力去到點?

我唔係要谷我個小朋友,亦唔係覺得我個小朋友特別叻, 更叻的就有一大堆。我只覺若他可以行快d ,無謂夾硬拖住。佢現在1數到60,70甚至100都得。單位數加減心算都做到,比較大細, 分次序等都唔係問題。若根據學前教育指引,5-6歲可以做到數1-20, 開始運算加減題,分次序,有一個半個概念。這些他現在都能做到。

現在的是Happy school,學校都跟指引去教。其實我想知,那些谷的學校K1,K2 是教什麼數?聽講乘數已係現代幼稚園生要學的範圍。

我亦想隨他自己的能力發展,若他真的可前多一步,就向前多行一步,唔洗要因為指引,學校進度而限制他的發展夾硬拖慢成長。當然最緊要是他自己覺得舒服又唔係谷出黎。
   5    0    0    2

我小朋友4歲,可以數1-99,到99就唔識100.
能比較大小
分次序是什麼?例如?
心算可以,只限於最浅,例2+3,4+1,減也是最淺的3-2,5-1個D,再深佢会數手指
我一直冇特別考过小朋友心算,上星期同小朋友行街,店鋪寫"買一送一",我便解釋給小朋友知,從而考考佢。

回覆樓主:

乘數?普通津貼小學小二才教乘數。小一上學期教單雙數;下學期教單雙數順數倒數,睇時鐘。

我女3歲半,你小朋友做到既佢都做到,已識睇時鐘。佢學校(劵校)仲教緊數字6,數到6。

我自己唔會睇住其他學校既課程來教,日常生活遇到既,睇書見到既,玩遊戲玩到既,我就會教。如果依你既諗法,下一步應該教單雙數,順數倒數,雙位加減數,識晒呢啲後就背乘數表

回覆 星星的後裔 的帖子

我囝囝進度及年紀跟妳的小孩差不多
數學除了加減外,應該還有其他更有趣的東西學習~

scgift 發表於 17-2-28 00:39
乘數?普通津貼小學小二才教乘數。小一上學期教單雙數;下學期教單雙數順數倒數,睇時鐘。

我女3歲半,你小 ...

thank you, 問其他學校只是想知,唔係想作目標。若情況適合下教快少少教多少少無所謂。而且多謝你的建議(單雙數等),大人當然好多都識,但小朋友下一步教什麼,我就唔太識。

我聽過有村校教背九因歌,不過只是背,死記。

我聽過有樣野叫操作式數學,是一個教數的方法,亦有幼稚園用緊。唔知有無人聽過,又或有無其他的教學方法,又或隨機生活見什麼教什麼?

我仔3歲半,可以數1至100+,倒數,單雙數數到一百都可以,加減心算可以做5內加減。6以上要用點點數。明白10+2=12,11+2=13,20十10=30。已經識0X,1X,2X,3X,5X,10X倍數。形狀知道角和邊。我沒有吹谷,他想知就教。好多都係睇youtube學返來。小朋友有興趣就教,最主要係距有興趣。

money82 發表於 17-2-28 17:13
我仔3歲半,可以數1至100+,倒數,單雙數數到一百都可以,加減心算可以做5內加減。6以上要用點點數。明白1 ...

無錯,重點是有興趣咪教, 問到見到咪講。

可能我不太明白細當中奧微,但我覺得教署定的數學程度定得比中英文仲要淺。這裡幾個家長都在無催谷下超前左最少一年。無理由明明都識加減數,仲成叫佢數1-20.問得多自己都厭。

回覆樓主:

今晚用左十分鐘,佢基本上都識1-10的單雙數,偶然都會錯。相信一星期間中問佢,佢就會掌握到。有無正統既方法教呢?

你哋啲小朋友好叻!我個仔3歲10個月,K1,淨係識順數1至50,認讀2位數字。至於加減數,係完全冇接觸過淨係問過如果媽咪有一個蘋果你又有一個,咁加埋有幾多個之類嘅問題咋

nic_bb 發表於 17-3-1 22:27
你哋啲小朋友好叻!我個仔3歲10個月,K1,淨係識順數1至50,認讀2位數字。至於加減數,係完全冇接觸過:waha ...

唔知你講包唔包括我個小朋友呢,哈哈。真心我個唔係叻,當然我欣賞他。而是每個小孩都學習很快,只是家長有無留意及比機會佢。

你個小朋友主動問證明佢好學,教佢多d 啦。佢肯問肯學,唔需要介意制度裡應該是幾時教。

星星的後裔 發表於 17-3-1 22:55
唔知你講包唔包括我個小朋友呢,哈哈。真心我個唔係叻,當然我欣賞他。而是每個小孩都學習很快,只是家長 ...

咁又係,好似我發現我仔由細已好鍾意中文,成日問d字點讀點解,我見佢有興趣都有刻意教佢多d,佢近來鍾意讀《我自己會讀》,先發現佢原來已經識好多中文字除咗學校教嘅英、數,我另外有再教佢少少,好彩佢唔抗拒

另一樣,我覺得可邊玩學是砌圖。教署指引是4-5歲玩8塊併圖 -_-" 太少了。我地同佢玩幾次30塊的併圖,佢就可以掌握到技巧。只要是他喜愛的卡通人物。若初開始可以選有相同案圖作底紙的,小朋友就容易砌。

教署四至五歲只是八塊,根本就是最低standard, 3歲已做到啦!不是正常standard,而是最低standard. 我四歲小朋友砌30塊冇难度, 我唔覺得佢叻,好多小朋友都做到,所以不用看教署。

3歲時開始玩下康樂棋,要擲dice按數字向前及向後行,又要數格仔.
跟住玩UNO ,啤牌遊戲,蘋果棋,黑白棋等,Rush hour game頭十關都可以自己過.
這些遊戲都不錯.

rafaelbaba 發表於 17-3-6 14:35
3歲時開始玩下康樂棋,要擲dice按數字向前及向後行,又要數格仔.
跟住玩UNO ,啤牌遊戲,蘋果棋,黑白棋 ...

我以為你講要用Q, 打入窿那種康樂棋。

星星的後裔 發表於 17-3-6 22:00
我以為你講要用Q, 打入窿那種康樂棋。

money82 發表於 17-2-28 17:13
我仔3歲半,可以數1至100+,倒數,單雙數數到一百都可以,加減心算可以做5內加減。6以上要用點點數。明白1 ...

你好,我仔4歲,加法都系用數手指,想請教點樣教佢心算?唔該曬

hello^_^ 發表於 17-3-9 15:21
你好,我仔4歲,加法都系用數手指,想請教點樣教佢心算?唔該曬
...

日常生活多考距,開始比D超簡單。預距識,比距多D信心,有興趣先。迫唔來
‹ 上一主題|下一主題