用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 金庸武俠小說
go

金庸武俠小說  

眾所周知提高中文能力的好辦法就是閱讀,而金庸武侠小說是提昇中文能力,了解中國文化的好書。請問各位的子女幾歲開始自行閱讀,或家長伴讀此書?效果如何?謝謝!

happypapahk 發表於 17-2-27 20:47
眾所周知提高中文能力的好辦法就是閱讀,而金庸武侠小說是提昇中文能力,了解中國文化的好書。請問各位的子 ...

我估, 查大俠寫小說時, 是希望大家鐘意書中人物、故事, 沉醉他的武俠世界

看小說後, 提升了中文能力, 是副作用, 應該不是目標

希望, 唔好本末倒置

看書劍, 為紅花會兄弟結義之情深而激動, 同樣見於倚天的武當七俠

看射雕, 沉醉黃蓉的刁鑽聰敏, 郭靖的俠之大義

看神雕, 愛楊過的率性任情.....

看金庸小說為了提升中文能力, 了解中國文化, 會不會犧牲了看書的樂趣?

金庸館  2017年3月1日起展出

查良鏞博士是香港著名的報人和社會活動家,亦是享譽國際的文學家。1955年他在機緣巧合下,以筆名「金庸」在《新晚報》發表首部武俠小說《書劍恩仇錄》,大受歡迎,其後他的作品一部部橫空出世,直至1972年完成《鹿鼎記》後封筆,總共寫了十五部膾炙人口的武俠小說,讀者遍及全球,是二十世紀最具影響力的武俠小說作家。
  金庸的武俠小說為電影、電視、電台廣播、舞台劇,以至潮流電玩和各類文創產品提供無窮無盡的素材,對香港過去數十年流行文化的發展,有着巨大的貢獻,更成為世界華文讀者的共同語言。
  展覽透過逾100項展品,包括早期流通的小說版本、珍貴的手稿、文獻及照片等介紹查良鏞博士(金庸)的早期事業、武俠小說創作歷程及其小說對香港流行文化的影響。觀眾更可以透過展場內的互動展品,重溫經典金庸電影、電視劇和主題曲的選段,並認識到金庸武俠小說所蘊涵的豐富知識內容。

沙田文化博物館展出

來源:康文署

b3410    發表於 17-2-28 09:12
MrBeast  thx for the info  發表於 17-2-27 22:53

我補習個妹妹中文好好(應該好過我),佢小四升小五暑假已經開始睇金庸同瓊瑤。

不過提一提,睇書主要為興趣,唔係為提升中文能力,呢個係附帶。睇書可以學多d 字,學多d 知識/文化,但係先要條件係你享受閱讀過程。比如說,睇《還珠格格》本書(因為我冇睇過金庸同其他中文書,所以舉唔到其他例子)果陣你唔會將注意放在瓊瑤寫作手法同用字,你會首先鍾意睇小燕子搞搞陣,爾康同紫薇之間的愛情等等。然後再睇多幾次先會去欣賞中華文化、寫作手法、用字、鋪排等等。

Hillkymama  瓊瑤? 中國文學老師說不要看的作者之一.  發表於 17-2-28 10:15

射鵰英雄傳 tv 大家覺得那套最好看呢?
胡歌
張智霖
黃日華

MrBeast 發表於 17-2-28 08:21
胡歌

好難有人睇過晒三套,然後比較到最好罷,橫跨30幾年

MrBeast  我4套都冇睇過tim   發表於 17-2-28 09:08
MrBeast  dont ask dont get   發表於 17-2-28 09:07

MC1128 發表於 17-2-27 22:34
我估, 查大俠寫小說時, 是希望大家鐘意書中人物、故事, 沉醉他的武俠世界

看小說後, 提升了中文能力, 是 ...

我估計仔會沉迷到不得了,所以唔敢俾佢開始睇武俠小說。暑假就可以考慮。大家覺得第一套睇邊套好?邊套無咁多本?

torunpoland  射雕英雄傳, 故事比較簡單  發表於 17-2-28 18:21

學校推廣!

http://www.yingwaps.edu.hk/Content/02_school_life/02_Activity/displaySingleActivity.aspx?activityId=851&ct=activity&styleId=2

MrBeast 發表於 17-2-28 08:21
胡歌
我只有2017版未睇過, 但胡歌版改咗好多架, 同原著差好遠.

chanwendy 發表於 17-2-28 10:14
我只有2017版未睇過, 但胡歌版改咗好多架, 同原著差好遠.
聽講跟新版,不過我都冇睇過,新版書同劇都冇睇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我剛剛的暑假 (升小五), 我比佢睇射鵰, 我冇伴讀, 但係借完本書我自己先睇, 睇完第一冊先比佢開始睇第一冊, 每睇完一本我再問吓佢內容.  可能實在太多字, 我發現佢就算睇完都唔係太入到腦, 好重要的情節睇完話唔記得.  聽聞2017版係最跟足原著的, 所以有諗過今個暑假比佢先睇劇, 再翻睇一次書.

chanwendy 發表於 17-2-28 10:25
我剛剛的暑假 (升小五), 我比佢睇射鵰, 我冇伴讀, 但係借完本書我自己先睇, 睇完第一冊先比佢開始睇第一冊, ...
原著係咪指連載時期?連載時射鵰有小紅鳥,之後d版本得小紅馬
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我家族對中文有要求,課外閱讀有指定某些作者。不過返學日子可以睇自己有興趣既,用作娛樂、減壓,新一代沉迷鬼故事同盜墓小說。長假期要睇1~2本指定既,例如白先勇、余光中既作品,之後會有討論。

回覆樓主:

回覆樓主:

我地唔會伴讀,亦都唔使讀書報告,閱讀如果變成功課就無意思啦!

回覆 IloveJJ 的帖子

你個仔的中文可以考DSE了,好勁!