用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請教教仔心得
樓主: Appleqq
go

請教教仔心得 [複製鏈接]

hha 發表於 17-3-24 16:05
呢個應該係綜合評估,亦可以評估前先同協康溝通,提出你嘅疑慮。
謝謝回覆

坊間對三四歳小朋友的評估,是否大部分都是針對有學習障礙或遲緩的呢?可否介紹一些對懷疑是資優而有行為問題的三四歲小朋友提供評估或者輔導的機構呢?

回覆樓主:

你的小朋友學習能力好高,我估佢要學啲自己有興趣同有些少挑戰性的嘢。配養耐性可以試下聽古典音樂,比佢放鬆心情,我仔細個有咁做,幾有效,大啲及有興趣亦可學下樂器。

Appleqq 發表於 17-3-27 09:47
坊間對三四歳小朋友的評估,是否大部分都是針對有學習障礙或遲緩的呢?可否介紹一些對懷疑是資優而有行為問 ...

答案係無!因為要被評為"資優",起碼要7歲,份報告先可以作準。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

要比小朋友多點耐性!

Appleqq 發表於 17-3-27 09:47
坊間對三四歳小朋友的評估,是否大部分都是針對有學習障礙或遲緩的呢?可否介紹一些對懷疑是資優而有行為問 ...

我打過去政府部門問,要上咗小學才可以做評估,我仔仔剛剛六歲可以出去私人機構做韋氏兒童智力童表。收費好貴要$5500,但可以智道自己小朋友長短處,有助管教同訓練小朋友。我自認自己係虎媽,每樣嘢都會俾囝囝去試去學,星期一至六到有學嘢,星期日返教會。旁人覺得囝囝好忙好辛苦,但其實係囝囝揀話要學。好似我想佢學樂器,兩歲半開始俾佢上小小莫托特班學彈琴,但係佢冇興趣我冇再俾佢學。

小曳人 發表於 17-3-2 09:14
其實家長說話要有技巧,可避免激化硬頸嘅臭脾氣

多d幫佢講感受,雖然話佢地理解力強,但始終仲細,唔識表 ...

我十分同意小曳人嘅講法,我囝囝三歲半嗰時十分難教,專蝦我同工人姐姐,我越大聲鬧佢佢發得脾氣更大,之後有朋友指點我,教小朋友係要講道理,但不要講得太長因為佢哋未必吸收到,要簡單易明。同埋資優小朋友鍾意同你講傾條件,你可以叫佢揀一樣鍾意嘅嘢去做但要做番你要求佢做嘅事。咁可以減少磨擦而你可以多了解佢嘅想法。

‹ 上一主題|下一主題