用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請教教仔心得
go

請教教仔心得 [複製鏈接]

仔而家3.5歲,一般人覺得佢俾同年紀小朋友聰明好記性,12個月講野,15個月認得識讀26個英文字母大細楷,1-100中英文,18個月識串簡單英文字同數數目,而家對自己喜歡嘅野會自學同好沉迷,例如地鐵佢會記哂所有站中英文名同車站顔色,研究轉車路線,喜歡音樂會自己研究五缐譜、拍子、鋼琴音階等,問題係:
- 超級無耐性,對無興趣嘅野專注力不足,坐唔定,上興趣班會因為其他小朋友表演緊或者老師教緊其他小朋友而走來走去
- 有時為左引人注意同測試底線會打人,坐(emoji)多人時有時會情緒波動大叫跳喊,但又唔係次次係咁
- 同佢傾返點解咁做,佢會有好多解釋/藉口,例如話唔鍾意等咁耐、唔鍾意人多、眼瞓肚鋨先發脾氣等
- 教佢咁做係唔啱,佢會好硬頸,佢好多時會發悔氣話佢係咁曳、係唔會改㗎喇,又同我講唔想長大,想永遠做BB,我有用故事書去教佢但作用不大
- 而家讀緊一間要嚴守紀律嘅幼稚園K1, so far 老師無投訴,同同學相處OK,不過上課就唔太投入專心

想虛心問問大家教呢類型小朋友有咩心得?要帶小朋友去睇心理輔導嗎?我可以點樣引導佢乖D呢?心力交瘁了

2    0    0    0

你擔心咩呢 ?

準媽咪 發表於 17-2-28 15:12
你擔心咩呢 ?

我怕佢
IQ高EQ/AQ低
控制唔到情緒
自我中心
不快樂
所以,我想早D由細個調較下佢性格

Appleqq 發表於 17-2-28 16:32
我怕佢
IQ高EQ/AQ低
控制唔到情緒
哦 ! 我以前都有你呢 D 擔心

你睇多 D 呢度既前輩教路, 會獲益良多, 唔使太擔心

你對小朋友影響力有幾大呀? 系咪自己揍 ?

準媽咪 發表於 17-2-28 17:23
哦 ! 我以前都有你呢 D 擔心

你睇多 D 呢度既前輩教路, 會獲益良多, 唔使太擔心

多謝你鼓勵!! 我係working mum, 平時主要婆婆照顧仔仔,不過我覺得我對阿仔嘅影響力都大的

Appleqq 發表於 17-2-28 17:39
多謝你鼓勵!! 我係working mum, 平時主要婆婆照顧仔仔,不過我覺得我對阿仔嘅影響力都大的
...

我有時用 自己成功既事 去勉勵呀仔, 解釋佢知成功原因在哪, 例如人際關係, 事業, 等等; 別以為佢地唔明, 佢地都明白既

準媽咪 發表於 17-2-28 17:48
我有時用 自己成功既事 去勉勵呀仔, 解釋佢知成功原因在哪, 例如人際關係, 事業, 等等; 別以為佢地唔明,  ...

我都成日同佢分享媽媽細個都係點點點,佢都幾受落,不過轉個頭又唔記得,可能始終細個,要不斷提醒

Appleqq 發表於 17-2-27 13:00
仔而家3.5歲,一般人覺得佢俾同年紀小朋友聰明好記性,12個月講野,15個月認得識讀26個英文字母大細楷,1-1 ...

我女二歲已堅持自己揀衫著,三四歳已像teenager咁駁咀,我鬧又試過打又試過罰呀timeout乜都做齊,又看super nanny 點點點,但我愈有氣勢佢反抗愈大,後來我現在當我女是大人咁(而家4歲),好多野有商有量,尊重佢,聽佢意見,也教她也要聽人意見(仍非常有待改進),少了很多磨際,佢吾係個D你叫佢做乜就做乜,你要令佢心服口服,總之每天鬥智鬥力,不過佢在學校冇問題老師仲成日讃佢,考學校又間間收。旁人吾明可能以為我縱佢,不過佢地小朋友可能好易攪吾會明的。

964000 發表於 17-3-1 09:30
我女二歲已堅持自己揀衫著,三四歳已像teenager咁駁咀,我鬧又試過打又試過罰呀timeout乜都做齊,又看supe ...

謝謝分享! 係呀每日鬥智鬥力,旁人真係未必理解,我有時都介意人地點睇,例如阿仔喺大庭廣眾鬧情緒,旁人眼望望認為無家教我都成日提自己唔好理人點睇,但未必次次做到

blacktulip  好有同感....  發表於 17-3-28 15:06

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實家長說話要有技巧,可避免激化硬頸嘅臭脾氣

多d幫佢講感受,雖然話佢地理解力強,但始終仲細,唔識表達自己,而如果你懂得佢嘅感受,好多時容易同佢溝通少少

3歲半.... 有排你煩呀... 試下睇d親子溝通嘅書同講座,應有得著

恐龍家

小曳人 發表於 17-3-2 09:14
其實家長說話要有技巧,可避免激化硬頸嘅臭脾氣

多d幫佢講感受,雖然話佢地理解力強,但始終仲細,唔識表 ...

謝謝分享

如果佢上興趣班或者學英文國語話唔想上,唔鍾意,咁係咪應該跟佢意願停呢?我覺得咁細個唔可以佢話哂事,但佢上堂會因為唔想上而騷擾到其他同學,咁係咪真係咩都唔學呢?佢正常返學又無問題的

Appleqq 發表於 17-3-9 18:13
謝謝分享

如果佢上興趣班或者學英文國語話唔想上,唔鍾意,咁係咪應該跟佢意願停呢?我覺得咁細 ...

為孩子著想,根本就不應上國語、英文果D班。

去公園、playground 同小朋友多玩,與長者去飲茶,教他待人以禮,表達自己、有愛心才是育兒正路。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Radiomama 發表於 17-3-9 19:08
為孩子著想,根本就不應上國語、英文果D班。

去公園、playground 同小朋友多玩,與長者去飲茶,教他待人 ...

同意!真係無必要!

我家會埾持嘅興趣班只有(1)游水,之後自選一樣運動(2)樂器—項

其他野,見識過就夠,有興趣就繼續
恐龍家

謝謝分享

如果佢上興趣班或者學英文國語話唔想上,唔鍾意,咁係咪應該跟佢意願停呢?我覺得咁細 ...

其實上呢D班真係好悶,佢識表達悶証明佢醒目,這個年紀我不會上中英數班,只會令佢更快失去興趣,想學普通話找個會説普通話的朋友一起玩玩便可,到佢想學自然會去學,到時才上班未遲。

Appleqq 發表於 17-2-27 13:00
仔而家3.5歲,一般人覺得佢俾同年紀小朋友聰明好記性,12個月講野,15個月認得識讀26個英文字母大細楷,1-1 ...

除咗發掘到佢係資優外,仲要留意下有冇自閉/過度活躍/專注力不足/感統失調嘅特徵。幫佢改善到弱項先至係最好嘅培育方法。

謝謝分享

我系。我女話唔鐘意就唔會要她再學。小朋友最紧要系有興趣,開心學習

回覆 hha 的帖子

小朋友有輕微過度活躍, 感統失調嘅特徵, 請問一下可到那裹check? 如何處理? 煩惱中

jennyc0111 發表於 17-3-24 11:00
回覆 hha 的帖子

小朋友有輕微過度活躍, 感統失調嘅特徵, 請問一下可到那裹check? 如何處理? 煩惱中

最多人推薦去協康、STEPS做評估。如果問題不大,之前去過灣仔健苗軒都唔錯。健苗軒早兩年做感統評估只需要$1000。

hha 發表於 17-3-24 12:20
最多人推薦去協康、STEPS做評估。如果問題不大,之前去過灣仔健苗軒都唔錯。健苗軒早兩年做感統評估只需要 ...
謝謝回覆! 小朋友3歲半,協康有冇適合的評估?上協康綱站只見一個學前兒童發展性障礙評估($5800)適合嗎?
小朋友没有自閉或發展遲緩

jennyc0111 發表於 17-3-24 16:00
謝謝回覆! 小朋友3歲半,協康有冇適合的評估?上協康綱站只見一個學前兒童發展性障礙評估($5800)適合嗎?
小朋 ...

呢個應該係綜合評估,亦可以評估前先同協康溝通,提出你嘅疑慮。
‹ 上一主題|下一主題