用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿囡K3對數學無興趣,自己教定出去學好呢? ...
go

阿囡K3對數學無興趣,自己教定出去學好呢?

囡囡今年K3, 個位數加法都仲係數手指。操過一排有改善,但過一段時間又唔記得。我同先生都覺得K3唔想出去補數操卷,點樣可以令佢感興趣呢?

MrBeast  問下自己當年k3自己做唔做到  發表於 17-2-27 15:57

回覆 cheetahmama 的帖子

自己教.

回覆樓主:

其實數學真係自己操, 買本練習日日做, 好快就唔駛用手指, 我個K3 一日做50 題目, 由最初個半鐘到而家半個鐘搞掂

K3 數手指好正常吧!如果太早「戒奶」反而會有反效果。同埋興趣同數手指好似冇直接關係?
如果真係想佢有興趣,K3 至小三呢段時間慢慢誘導,自己教,得閒落街買野就叫佢幫手計同畀錢,已經夠曬用。

醒目開學勳章

K3就操幾時到老?

回覆樓主:

其實以前邊有話操架,我自己覺得佢數學係無乜天份嘅,所以就想用啲有趣啲嘅方法教, 想佢個底打好啲但學校功課就教到用直式計雙位數加法,佢係ok, 橫式係雙位加單位,佢就kick 住。老公就成日因為教個囡數教到好燥底,話到個囡喊。

bobbob 發表於 17-2-27 17:41
K3就操幾時到老?

係囉!好可憐

咁你教lor,無比你老公教。趁有時間,亦要開始教育你老公,教導小朋友係要有耐心,欲速則不達。
我老公都係無耐心,要求小朋友instantly good at everything 。不過比我醒咗幾年,佢開始明白個道理。

cheetahmama 發表於 17-2-26 22:55
囡囡今年K3, 個位數加法都仲係數手指。操過一排有改善,但過一段時間又唔記得。我同先生都覺得K3唔想出去補 ...

我覺得其實數學對年紀較少的小朋友來說較難掌握,到小學大D佢地可能會好D。以我仔為例K時數學麻麻,但上到小一數字的概念由零教起,有系統地教,加上佢長大D個邏輯思維又進步左,所以小學開始數學好起來。最近阿仔有感而發:「以前K3覺得數學好難,而家小學我最喜歡數學科!」

MrBeast  咁細B和大B學術能力是否真的一樣?   發表於 17-2-28 08:14

cheetahmama 發表於 17-2-26 22:55
囡囡今年K3, 個位數加法都仲係數手指。操過一排有改善,但過一段時間又唔記得。我同先生都覺得K3唔想出去補 ...

K3 應是學習最佳時間!

cheetahmama 發表於 17-2-27 18:47
其實以前邊有話操架,我自己覺得佢數學係無乜天份嘅,所以就想用啲有趣啲嘅方法教, 想佢個底打好啲但學校功 ...
跟本上你kg是拔苗助長。幼兒stage 你可用多一些生活例子,note 在小一,通常問題都是解題和比多少

day_bo  但我仔上到小學分別真的已不大了。這只是我個人經歷和小小意見,如不認同,請不必太介懷。   發表於 17-2-28 08:55
day_bo  回覆你上面對我的點評,多謝你記著我仔仔是細B,一直以來我個人認為細B在幼稚園階段是有分別的,K3分別很少   發表於 17-2-28 08:53

Jane1983 發表於 17-2-27 19:14

咁你教lor,無比你老公教。趁有時間,亦要開始教育你老公,教導小朋友係要有耐心 ...

我晌屋企負責教languages and Art, 我老公就教數常。佢其他野係有耐心過我,除左數學,因為佢用自己把尺去度個囡,覺得佢應該要識。同埋真係教左好多次個位數加減,耐性真係燃燒曬

day_bo 發表於 17-2-28 07:46

我覺得其實數學對年紀較少的小朋友來說較難掌握,到小學大D ...

希望我囡間小學都會係咁,唔好教快啦!

MrBeast 發表於 17-2-28 08:33
跟本上你kg是拔苗助長。幼兒stage 你可用多一些生活例子,note 在小一,通常問題都是解題和比多少 ...

明白。咁真係要train up logic 多啲,反正加減數遲早識嘅!

cheetahmama 發表於 17-2-28 09:02
希望我囡間小學都會係咁,唔好教快啦!
慢慢來,對她多些耐性和鼓勵吧! 加油呀媽媽!

cheetahmama 發表於 17-2-28 09:07
明白。咁真係要train up logic 多啲,反正加減數遲早識嘅!
建議你take a step back 想想目標:考小一,無奈心算、兩位加數對某些小學有助
ham接小一,語文、理解更重要
興趣、概念,有待高人出po

用分糖,用玩具(車排一行行, 波子分落不同格) 同佢玩住咁教.咁細唔好操卷.
到佢大啲有多些概念和興趣,自己自然會搵數計.

細路哥係一段段的,好多嘢去到一個位,佢突然明晒的。所以你一路比心機教佢,用唔同方法,自自然就水到渠成。
父母有耐心係好緊要,一路鬧一路教,不如唔好教。小朋友被鬧到死死吓,點集中精神學呀!

day_bo 發表於 17-2-28 09:07
慢慢來,對她多些耐性和鼓勵吧! 加油呀媽媽!

多謝鼓勵!