用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生,只愛看圖畫,不看文字,怎麼辦? ...
go

小一生,只愛看圖畫,不看文字,怎麼辦?

阿仔小一,有閱讀習慣,但最近發現佢睇書不大愛看文字,只愛看圖畫!我嘗試叫佢睇文字,佢有點反感!本來諗住培養閱讀興趣,所以不斷晚上讀俾佢聽,久而久之習慣聽,唔太肯睇!唔知點算!

jadenhayden 發表於 17-2-26 15:55
阿仔小一,有閱讀習慣,但最近發現佢睇書不大愛看文字,只愛看圖畫!我嘗試叫佢睇文字,佢有點反感!本來諗 ...

不如試下用講故事形式
整下小道具
例如整個玩具咪,要小朋友試下講故事俾爸爸媽媽聽
當係親子遊戲時間

久而久之,可以留意下講故事既語調感情
玩下role play
小朋友會有興趣玩下呢類

jadenhayden 發表於 17-2-26 15:55
阿仔小一,有閱讀習慣,但最近發現佢睇書不大愛看文字,只愛看圖畫!我嘗試叫佢睇文字,佢有點反感!本來諗 ...

買/借小圖多字書,屋企圖畫書送人。

除非十分抗佢文字,否則冇得選擇都要轉變。

siden 發表於 17-2-26 18:50
買/借小圖多字書,屋企圖畫書送人。

除非十分抗佢文字,否則冇得選擇都要轉變。

但佢唔肯睇,要我讀呀!我驚仲影響佢閱讀興趣!

過渡期要畀多少少耐性。
可以嘗試用呢招:慢讀,你同佢講話我讀書好慢架,你自己睇會快好多,每句都「玩野」,玩到佢忍唔到,要自己讀。
再唔係就遷就住先,你讀,佢畫畫。
再唔係就買 d 卡通主題嘅書,屋企果幾本寵物小精靈歷險記,冇咩圖畫,仲要係黑白,不過因為內容生動,好似睇緊卡通咁,絕對唔會悶親(除非你仔仔唔鍾意卡通)。

試下一人一句,加多多讚賞。小朋友都喜歡別人讚賞的!

睇台灣出的橋樑書,插圖精美,內容有趣,如 屁屁超人 果d

Felix223    發表於 17-2-28 11:25
2jkidsfather    發表於 17-2-27 08:41

回覆樓主:

1. 試下話同佢玩講故事機械人遊戲.要佢用手指落個字你先讀,
佢一唔指你依個機械人就停,要佢指先讀.
比佢睇之前自己睇一次先, 然後笑下,令佢好奇.
久而久之佢會認多啲字. 讀時記得微笑, 加油!

2. 家中貼不同的字詞,門, 櫃, 常見位, 得閒讀一次, 定時更換.
(主要可以係學校書的字, 或者問題的用語 ---用來對付該死的初小閱讀理解.

3.另外, 用下啲有趣的認字教材當遊戲玩也不錯.

回覆樓主:

享受下親子伴讀的時光好過。好快無㗎。

MrBeast    發表於 17-2-28 12:46
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我果個K3 開始已經訓練佢睇無哂圖畫但好多字的書, 而且係佢讀俾我聽, 唔係我讀俾佢聽, 如果小一仲係你讀俾佢聽, 咪唔認字? 書局有D 咩365 日故事, 一個故事好短, 其實可以由果D 入手

freshrose 發表於 17-2-28 17:20
我果個K3 開始已經訓練佢睇無哂圖畫但好多字的書, 而且係佢讀俾我聽, 唔係我讀俾佢聽, 如果小一仲係你讀俾 ...

其實啲字佢唔係唔識!佢係唔肯讀(emoji)

jadenhayden 發表於 17-3-1 08:40
其實啲字佢唔係唔識!佢係唔肯讀(emoji)
已經識仲為咩讀呢?

greentea000 發表於 17-3-1 12:13
已經識仲為咩讀呢?

已識的字要讀, 只會拖慢閱讀, 損害閱讀能力。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

小朋友睇書分兩種, 一種自己睇, 一種父母伴讀。小朋友去到小一其實已認得好多字,自己睇書冇問題,如有閱讀習慣更可放心,起碼佢唔抗拒拎起本書睇,睇圖片又好,睇漫畫又好,我個人會欣賞及接納佢,更會帶佢買佢喜歡的書,我只鼓勵佢試睇多文字書,大仔小四小五左右受同學影響自己轉睇全文字書。

小朋友喜歡父母伴讀表示想親近父母 (親子),樓主理應好好珍惜佢仲想聽父母伴讀,不需要禁止佢睇圖興趣,可能佢發掘到其他方面東西。

我細仔K2K3睇哥哥以前的漫畫,初初以為佢只睇公仔,原來不知不覺間佢識好多字,現小一中文科冇難度。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

IloveJJ 發表於 17-3-1 22:58
讀的意思,我是指不肯閱讀,不是讀出聲。我仔就係,唔係唔識咁多字,所以唔閱讀,而係無咁既耐性,一係想 ...

Exactly...我仔都係噤....佢識好多字,例如老鼠記者應該識7-8成字,但係要我讀,如自己睇,就只睇圖畫和較大既少少字。就係冇耐性睇字,有耐性睇圖畫。