用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學讀咩科有出路?
go

大學讀咩科有出路? [複製鏈接]

除左醫科,牙醫,PHYSIO,OCCUP,RADIOLOGY,視光,化驗,護理,老師之外,有咩科出路OK?

同朋友講想讀BBA,又話出來冇用,工程/ENGINE又係咁講,有咩介紹?
   10    0    0    0

工程肯定有用。返而那些醫療服務好快會包和。

我反而覺得視光出路麻麻,好多要自己開上樓眼鏡舖。
另外,教育真係好?年年咁多人畢業,又冇乜新的學校。
醫生,physio , occup, radiology,嚟緊有得做,有新的兒童醫院,舊醫院如聯合現正擴建。
牙醫,自己開診所要買好多儀器,成本高。
工程,如果同基建有関應該唔差,如 civil , mechanical。

nintendo 發表於 17-2-25 23:04
...

讀電腦都不錯吧,需求大,請不到人,行行都要用.

kls12 發表於 17-2-25 23:28
讀電腦都不錯吧,需求大,請不到人,行行都要用.

電腦?邊方面?香港其實唔係咁需要在大學讀電腦的人。

nintendo 發表於 17-2-25 23:39
電腦?邊方面?香港其實唔係咁需要在大學讀電腦的人。

我是說軟件吧。講得對,其實真是不需要識太多電腦知識吧。應用在商業上,很多程式已經要分手機和電腦版了。寫遊戲又是另一個範疇。大學也有些一半是電腦,一半是商業的課程。

依家香港發展得七七八八,市道一般,我就覺得邊科都差唔多,各有各煩,唯有祈求未來幾年經濟唔差就算。

囡囡讀緊BBA,我覺得都唔錯!大學教授一些商業知識,呢些知識至少第二日返商業機構有些少概念,好過讀左第二日無乜用的知識.

nintendo 發表於 17-2-25 23:04
...
咁講, 有咩有好出路?

AMEG 發表於 17-2-26 14:44
囡囡讀緊BBA,我覺得都唔錯!大學教授一些商業知識,呢些知識至少第二日返商業機構有些少概念,好過讀左第二日 ...
我都想佢讀, 但係同身邊D同事講開, 個個都話讀來冇用

黃巴士  我都覺得係.  發表於 17-3-6 16:55

醫學~法律都是唔錯選擇!
而且最近有去一間study center聽career talk~
有很多選擇醫學,法律亦或科學方面的人士都發展得幾好~

醫學 法學 會計學最有出路吧

YDLFATHER 發表於 17-2-28 21:01
醫學 法學 會計學最有出路吧
除左ACCOUNT, 其他都要高分, 有冇D冇咁高分又有好D出路既科呢?

chocolatebean 發表於 17-3-1 09:59
除左ACCOUNT, 其他都要高分, 有冇D冇咁高分又有好D出路既科呢?
出路好嘅自然多人爭,多人爭自然要高分。今日係筍工,到你小朋友畢業時那一行人力市場可能已飽和、供過於求。左計右計,還不如隨心吧....

宜家有出路不代表以後有出路(市場變化萬千).....隨心啦 ?

chocolatebean 發表於 17-2-27 10:30
咁講, 有咩有好出路?

醫科,法律,會計,工程,建築,等,但專業條路好漫長,要不斷努力。
世界冇咁便宜的事。

如果係講出路嘅話,都要視乎返freshgrad 定長遠
先講工程,土木工程同機械工程唔太建議
土木工程好容易受個巿影響
之前試過個市唔好好多土木工程師人工都跌到好多
機械工程嘅話香港嘅出路太窄,唔似外國
再加上而家好多大專院校都開辦相關課程
就算有人請人工都唔好得去邊
如果揀工程最好就揀BSE (Building Services Engineering
行內人都知BSE個境幾好
freshgrad 人工數一數二
Surveying都係一個唔錯嘅選擇
讀電腦嘅話要睇下係邊方面
好似programming咁就好講天份同創意

btw, Poly每年都會出薪酬統計但只授權學生觀看
-------------------------------------------------------------
Poly BSE year4

醫學法律都好快飽和,唯獨商機無限,商科是最好

其實有心做,樣樣都可以有出路啫,行行出狀元,如果你冇興趣,比你考到律師醫生,都做唔長,或者好辛苦,但搵到有興趣對你有意義既野,實會有出頭天

engineering 在港大多只能做maintenance工作, 唔似外國多基建或研發.
視光師 每年畢業人數少, 所以很吃香.
老師, 除非你很高EQ, 否則面對怪獸家長, 也不好做.
醫生 雖然係專業人仕, 但工作很挺辛苦.

都係果句啦, 選科最重要都係睇番學生本身興趣, 因為大部份人出來做甚麼跟大學讀甚麼好多時都沒有關係. haha~
‹ 上一主題|下一主題