用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油麻地真光女書院,校風如何?
樓主: Haz-mama
go

油麻地真光女書院,校風如何?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-9-6 11:16
用以前王大導既賭界排名稱號:

神聖俠霸尊
可能有皇氣照,比神更勁?

hkpapa852 發表於 17-9-6 11:20
咁我身處既香港一定無神校, 因為目前香港坊間所稱既神校 (DSE成績最好), 如SPCC, DGS, 大部份學生由小一開 ...

呢兩間一定無收過某一間小學1X個1A學生,應該仲有神級中學~

王家爸爸 發表於 17-9-6 11:21
最近大台播緊個套國內好受歡迎既劇集, 最高級個D叫 X君, 係咪要加個名號叫 "君校" ?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MARYNOLL, ST. MARY係B1A我知,油真都係?名氣差咁遠既,
我以為坑真先係.

mmpo 發表於 17-9-6 11:26
MARYNOLL, ST. MARY係B1A我知,油真都係?名氣差咁遠既,
我以為坑真先係.
以成績同名氣計, 應該幾間真光都未達B1A水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 17-9-6 11:21
皇氣呢家嘢,97後已經無咗。要符合國情,最好既學校應該叫  黨校

2jkidsfather    發表於 17-9-7 09:18
王家爸爸    發表於 17-9-6 12:39

mcl203 發表於 17-9-6 11:06
我有興趣知以下咋...雖然我唔同意神校咪轉晒直資...我仲未知神校係指邊幾間 ~~~
SPCC DGS 嗰啲收既唔係1X個, 最多只係一兩個.

mcl203 發表於 17-9-6 11:12
咁,引用你既標準,QC/QE都未能封神,佢地會收到1B, 1C生,仲有無其他呢? ~
...
QC 算神校了, 對我呢啲普通凡人嚟講, QES 就係 semi-god 啦. 都算係 B1A 既.

hkpapa852 發表於 17-9-6 11:30
以成績同名氣計, 應該幾間真光都未達B1A水平
係呀, 呢個我同意.

mmpo 發表於 17-9-6 11:26
我以為坑真先係.
有人為拗而拗, 無法子啦.

數坑真都未到油真啦.

os_ecu 發表於 17-9-6 12:04
有人為拗而拗, 無法子啦.

數坑真都未到油真啦.

又用番你既1A學生論,坑真如何可以吸引大量1A學生做首選?

QC同軒小有聯繫關係,1仔就可以抽,咁1A中學又如何定義?神校要符合收生自主,似乎,官津中學都不可能封神,我有無理解錯?

王家爸爸    發表於 17-9-6 12:40

mcl203 發表於 17-9-6 12:12
QC同軒小有聯繫關係,1仔就可以抽,咁1A中學又如何定義?神校要符合收生自主,似乎,官津中學都不可能封神,我有無理解錯?

坑真好過油真 (睇返啲成績), 但我唔係佢嗰區唔知佢嗰區啲人係咪以佢為首選,

QC 就肯定係我呢區 B1A 男仔既首選, 所以佢係 B1A.  至於神唔神個人就以佢難唔難入做準, 我相信要身邊有人試過先至可以理解.

所謂 B1A 個個都有自己一套標準, 神唔神校亦都一樣. 強行要同人[或者要人哋]睇齊, 或者要去厘定啲所謂"客觀"標準 係咪自尋煩惱咗 少少呢 ?

os_ecu 發表於 17-9-6 12:23
坑真好過油真 (睇返啲成績), 但我唔係佢嗰區唔知佢嗰區啲人係咪以佢為首選,

QC 就肯定係我呢區 B1A 男仔 ...

喂,網友,我原意係搞清楚你既說法,先可以理解多D嘛。我係無神論既普通家長,要煩惱既野咪搞我~

mcl203 發表於 17-9-6 12:27
喂,網友,我原意係搞清楚你既說法,先可以理解多D嘛。我係無神論既普通家長,要煩惱既野咪搞我
又估唔到我吹下水攪到你咁煩惱添, 真係唔好意思

mcl203 發表於 17-9-6 12:12

QC同軒小有聯繫關係,1仔就可以抽,咁1A中學又 ...
其實QC收唔少B1C,唔好浪費時間解釋,無詳情研究既人好難明。

2jkidsfather    發表於 17-9-7 09:20

王家爸爸 發表於 17-9-6 12:42
其實QC收唔少B1C,唔好浪費時間解釋,無詳情研究既人好難明。

越論越難明~~~

mcl203 發表於 17-9-6 12:51
越論越難明~~~

妳用以下諗法吧!
B2學生抽入B1中學,根住父母會話,都話阿仔/女係B1學生啦!

相同道理,入到B1A學校既學生,家長點會話小朋友唔係B1A學生?

明未?

2jkidsfather    發表於 17-9-7 09:20
王家爸爸    發表於 17-9-6 13:24

B1C碌入B1A中學, 我諗係因為現時啲聯繫制度引致, 學校係無奈接受, 你估佢真係想收呢啲雞肋.

係佢學校佢自己嚮自行時set乜嘢 criteria, 到佢收[到]乜嘢人其實已經反映咗了佢係咪真係 B1A,

呢個 banding 畢竟只係外區生, 外人既標準嚟唧.

hkpapa852 發表於 17-9-6 13:01
妳用以下諗法吧!
B2學生抽入B1中學,根住父母會話,都話阿仔/女係B1學生啦!

説出重點
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

os_ecu 發表於 17-9-6 12:02
QC 算神校了, 對我呢啲普通凡人嚟講, QES 就係 semi-god 啦. 都算係 B1A 既.
semi-god......我第一次聽
‹ 上一主題|下一主題