用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如果阿囡想讀hotel 有mug advise
go

如果阿囡想讀hotel 有mug advise

有mug 意見,明年DSE

中大的HTM 好睇interview 的 , DSE 要 27, 28 分左右

回覆 chung_ma 的帖子

有D雞肋, 香港及鄰近池區酒店過剩, 睇唔到有大發展機會, 人工奀, 又要輪班, 真係要㨂咪 PolyU 囉! 我識好多畢業生出嚟做無幾耐就轉行。

回覆 ricetaster 的帖子

我都有d 擔心,但佢又話有興趣,唔知點比意見佢好

其實認真講,依家市道一般,好多行業都開始飽和(甚至過剩),讀邊科都有問題,呢個問題已經唔輪到我地去考慮,只希望呢幾年經濟唔差就算。
我朋朋友依家中大 Hotel Year 1,考試成績 5*5*55 5*52 (呢個成績係 Median),佢就冇 interview 用成績直入。

Ruby, 你朋友有33分, 入咩科都no problem, 真的好喜歡HTM

chung_ma 發表於 17-2-24 21:25
有mug 意見,明年DSE

如果錢ok, 就考慮吓去外國 hotel mgt.出名 嘅U讀, 酒店内非常有門户之見。

今年中大J4226 Hotel and Tourism Management  改了名叫
Hospitality and Real Estate 酒店旅遊及房地產
Median  Admission Scores  4.8833

Poly U 酒店及旅遊業管理廣泛學科 2016-17:  23.3 (Any Best 5 Subjects)

聽做酒店業人講, 1是瑞士酒店 2是Poly U

1998Ruby1998  Surrey、EIC(杜拜)仲有 The Hague 都好出色,應該仲好過 Poly :)  發表於 17-2-25 20:30

經營酒店、在酒店工作,和在酒店集團做管理,生涯規劃和走的路和都不一樣。
如果有相當目標感,知到會面對可種生活有計畫去吸取經驗,眼光不止放在香港,那不失為一門專業。

ABC-DAD 發表於 17-2-25 17:53
經營酒店、在酒店工作,和在酒店集團做管理,生涯規劃和走的路和都不一樣。
如果有相當目標感,知到會面對 ...

有道理

johnmamama 發表於 17-2-25 12:17
今年中大J4226 Hotel and Tourism Management  改了名叫
Hospitality and Real Estate 酒店旅遊及 ...

點評1998Ruby1998  Surrey、EIC(杜拜)仲有 The Hague 都好出色,應該仲好過 Poly

我意思酒店業職員話請人先考慮1是瑞士出來大學, 香港來說Poly U

回覆 chung_ma 的帖子

外形、性格、語言能力、人際關係技巧,頗影響在這行業發展。

johnmamama 發表於 17-2-25 23:01

一係最出名,一係最實用

chung_ma 發表於 17-2-24 23:26
回覆 ricetaster 的帖子

我都有d 擔心,但佢又話有興趣,唔知點比意見佢好

囡囡最重要是弄清楚是對科目有興趣與及是否同樣地對在酒店工作有興趣,如果佢做過酒店各類工作内容的资料搜集及了解過, 例如要返夜班等,弄清楚後先作出選擇就ok。就算入咗行但覺得唔適合咪轉行囉!橫掂社會都提倡終生學習,屆時真係搵啱心儀工作,睇定之後再進修合適科目。

只因在牌面上,前幾年本港及鄰近地區酒店過度發展,未來幾年生意並唔睇好,而且由多年前已出現酒店管理畢業生太多,供過於求,所以就算你好 smart都未必上到位,因為在你之前有好多人担凳仔排緊隊等上位,佢哋未必差過你,除非未來幾年經濟大氣候有明顯改變,如果净係揾兩餐係無問题嘅!

ricetaster 發表於 17-2-26 13:01

囡囡最重要是弄清楚是對科目有興趣與及是否同樣地對在酒 ...

無錯,叫佢做多d research, 搵兩餐唔難,要睇佢自己做化

Frankly, I won't suggest working in the hotel industry as the return on efforts is pretty low.  The pay for the entire industry is comparatively mean for all grades / functions as the staff resources for all hotels are very tight.  The package for  the Sales Director of a hotel is still not very attractive unless you could find a job at a division / regional level of a hotel group.  I would rather work in a PR / event hosting co if the character fits.

Doray 發表於 17-2-27 12:23
Frankly, I won't suggest working in the hotel industry as the return on efforts is pretty low.  The  ...
what is the pay for the managerial grade, e.g. front desk, F&B?

回覆 chocolatebean 的帖子

Sales Dept 已经係Hotel 裏面最高pay嘅function, 但都唔係好高,F&B outlet 通常都唔係好賺錢,Front office直頭算係frontline, 唔係income generator, 咁你話會唔會高人工ah..

本身Hotel 係Capital intensive嘅Business, 起好之後幾多個房就係咁多,Income growth 空間非常少,自己諗過……