用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蔚思 Sophie
go

蔚思 Sophie

請問浪澄灣個間蔚思好唔好架?因為比較新,相對太少資料可以參考⋯
有無人都收到offer?

我都想知
Sophie同greenfield都有offer
諗緊點揀
但個女好明顯中意sophie多
Greenfield校舍好學術好悶

囡囡舊年喺Sophie PN,佢好喜歡返學同老師。

每班是雙班主任,其中一個係NET,兩位都好有愛心。兩位老師定期都會打電話俾家長講下小朋友喺學校嘅情況。由於係新校,囡囡嗰班只有十幾人,老師可以有更多時間教每位學生。

學術方面,一啲都唔淺。有a-z嘅字母咭和中文字咭放在家中溫習,全年中文大約有40個字認,當然係冇壓力之下啦。英文有show & tell, 可能PN未必可以present到什麼,但我覺得可以訓練小朋友大膽啲。

每星期會有圖書拎返屋企睇同簡單功課要做。每個月學校會送一本新嘅圖書俾小朋友。

年尾老師為每個小朋友準備個portfolio,除了成績表,仲有平時上課的相片,artwork等,我覺得係有心之作。

學校有唔少外藉學生,囡囡嗰班有日本人,隔離班有法國人,當然亦有內地人。

唔知係什麼原因,兩位老師教完囡囡個學年都冇再喺Sophie任教。turnover 對小朋友有一定嘅影響。

雖然阿囡已在另一間半龍讀幼稚園,但佢仍然十分掛念Sophie同老師們。

lovelybunny 發表於 17-2-26 12:31
囡囡舊年喺Sophie PN,佢好喜歡返學同老師。

每班是雙班主任,其中一個係NET,兩位都好有愛心。兩位老師定 ...
多謝你既分享呀~!因為太新同埋學費真係幾貴, 所以都想聽多d舊生家長意見~~~
你個囡囡無讀之後都咁掛住, 咁睇黎間學校真係幾好~^^

回覆 map9183 的帖子

我仔仔都係有GREENFIELD 同SOPHIE offer

請問知唔知Sophie 2017-18 PN學費幾多? TKS

littleCmama 發表於 17-3-3 13:05

我仔仔都係有GREENFIELD 同SOPHIE offer

我個仔都係呀 有呢兩間 Sophie 好貴 但仔似like
Greenfield 就燈光比較暗

littleCmama 發表於 17-3-3 13:05

好似六千幾

Hell0_kitty 發表於 17-3-5 01:06
我個仔都係呀 有呢兩間 Sophie 好貴 但仔似like
Greenfield 就燈光比較暗

我自己都鐘意Sophie
Greenfield好似好悶咁
我女入去無耐就想走

map9183 發表於 17-3-8 22:18
我自己都鐘意Sophie
Greenfield好似好悶咁
我女入去無耐就想走

係呀 阿仔兩間都用心做所有野 不過我覺得sophie乾淨d因爲佢一定要洗左手先俾入去 同考的範圍好闊

不過價錢好貴 老師話預7000/月

其實仔仔係SOPHIE 番playgroup好開心
我同仔仔都好鍾意D老師

不過7000一個月真係貴左D

係呀, 問左老師學費59XX, 加埋書簿費其他個D, 平均一個月7000內, 係幾貴~
不過greenfield其實係咪都差唔多?

回覆 kenicy 的帖子

greenfield 學費一個月都$6,2xx
我地唔會讀greenfield

7000仲要交11個月😱
不過睇得出佢地好揼本嘅

我小朋友讀緊pn, 一直好想搵機會讚呢間學校

揀佢, 最初只係因為近, 但我一開學, 我已經連續收到老師4日電話報告我知小朋友番學情況, 老師講時, 仲興奮過我做媽媽, 我就知道, 我冇揀錯呢間學校

PN1中1 net, 所以小朋友番了幾個月已經會係屋企全句英文講到, 我可能講既係, 因為2個老師都非常專業, 我之前都有經驗, 知道其他幼稚園既老師係點樣 (因為我唔止1個小朋友), 我真心覺得如果Sophie 可以繼續保持而家質素, 將來一定會好成功

幼稚園階段, 特別係pn, 最重要不是課程學唔學到野, 而係老師既愛心, 我好感恩, 老師係真心愛小朋友, 係街度見到我小朋友, 佢都會去抱抱同佢傾幾分鐘計, 所以小朋友番學番得好開心

學唔學到野其實我唔係好緊張, 因為只係pn, 不過小朋友已經認得哂a-z大小階, 我都估唔到學校教得咁好