用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大學校詢問資料
樓主: corachan
go

加拿大學校詢問資料

angie_ma 發表於 17-5-19 13:08
回覆 August07 的帖子

我們一直都係睇緊政府學校, 係住homestay 的, 因為學費平, 十幾萬一年搞掂. 呢些學 ...
想問政府學校要有乜條件先會入到

回覆 maylmm 的帖子

睇下幫吾幫到你

http://www.ldcsb.ca/Parentsandcommmunity/register/Pages/default.aspx

回覆 maylmm 的帖子

其實無咩特別條件的, 我們申請先係選擇左邊個校區 & 交成績表其實相關文件便可以了.

我們一直都係睇緊政府學校, 係住homestay 的, 因為學費平, 十幾萬一年搞掂. 呢些學 ...

Homestay 可靠嗎?係咪全部brooding school 一定係private school?

正常來講homestay都係安全的(我相信), 之前agent介紹過有間政府學校係有boarding的, 不過我吾記得叫咩名了,本來我們都有興趣的, 但最後由於地點距離我親戚比較遠, 所以我地無揀.

請問在那裡找到好homestay, 包食宿?大約幾多錢?他們會做埋guardian嗎?

Homstay 係agent 透過學校安排的. 學校會做埋學生的guardian. 除非你想自己搵當地朋友或親戚做guardian.
至於homestay 好吾好, 其實我覺得好睇你運氣&個小朋友同homestay family 夾吾夾的. 不過我見一般情況下無乜點既, 多數係膳食吾啱口食味為主啦.
價錢大約CAD$900一個月左右,包食宿.

回覆 OKmom 的帖子

Homstay 係agent 透過學校安排的. 學校會做埋學生的guardian. 除非你想自己搵當地朋友或親戚做guardian.
至於homestay 好吾好, 其實我覺得好睇你運氣&個小朋友同homestay family 夾吾夾的. 不過我見一般情況下無乜點既, 多數係膳食吾啱口食味為主啦.
價錢大約CAD$900一個月左右,包食宿.

angie_ma 發表於 17-6-15 18:14

Homstay 係agent 透過學校安排的. 學校會做埋學生的guardian. 除非你想自己搵當地朋友 ...

謝謝你的回覆!在weekend 和假日時,學生通常會自己一個過嗎,會否很孤單?還是通常會跟homestay的family一起有活動?

vf_mom 發表於 17-3-21 14:20
吾知好高排名是指甚麼排名? CIC跟上面提及的Bronte和NCC應該屬同一類!

吾知樓主想找那個地方的寄宿中學 ...

有冇男寄舍中學推介,最好在多倫多

can anyone suggest a good public school in Vancouver area. TIA

其實都吾會成日一個人既, 因為個小朋友過到去會識到朋友的, 有時會同朋友仔出下街, homestay就無話一定weekend會陪個小朋友既, 因為又無咁既文明規定, 不過好視乎個家庭本身個家庭習慣, 又視乎個小朋友想吾想同個家庭一齊. 不過去到高年級, weekend 都要溫習/做功課, 其實都吾得閒寂寞啦 :)
不過我相信每個小朋友剛剛去到外地, 離開自己屋企都會有一點情緒既, 不過通常只會係過渡期啫, 習慣左, 適應左就ok, 其實Daddy媽咪都要慢慢習慣.

回覆 angie_ma 的帖子

Angie_ma, 請問一下是否入左加拿大藉才能讀public school?  另可否分享你小朋友將讀那一間心水學校?thanks.

Cko 發表於 17-6-18 11:37
回覆 angie_ma 的帖子

Angie_ma, 請問一下是否入左加拿大藉才能讀public school?  另可否分享你小朋友將讀 ...

不是加籍才能讀public school, 非加籍國際生學費貴啲。加籍學生要其中一個父母是加拿大居民,才可享有本地生學費,當局是跟住址派位的。國際生好似不限校網,但加拿大好少public school有寄宿,要找homestay。

回覆 Cko 的帖子

吾係加藉都讀得架, 至於係咪其中一位父母要係加拿大居民先可以有福利我就真係吾知, 因為我姪仔既父母都吾係加藉. 反正海外學生都係要交學校的, 但比較當地既私立中學, 政府學校就平好多囉.

by the way, 之前agent  都介紹左一個政府學校係有宿舍既, 不過距離當地親戚太遠, 所以無選擇到個度.
我可以pm 我姪仔間學校名給你啊 ;) 不過加拿大好大, 當地政府學校真係其實好多好多, 所以可以選擇既真係好多. 我們既原則係
揀距離親戚吾好太遠(小朋友住homestay), 吾好太多大陸人, 吾好雜.

angie_ma 發表於 17-6-21 11:49
回覆 Cko 的帖子

吾係加藉都讀得架, 至於係咪其中一位父母要係加拿大居民先可以有福利我就真係吾知, 因為 ...

可否pm 學校名給我呢,我估我都係搵公校及homestay

pm左你.

BK999 發表於 17-6-15 21:32
有冇男寄舍中學推介,最好在多倫多
Upper Canada is a very good boys' school.

angie_ma 發表於 17-6-15 18:14

Homstay 係agent 透過學校安排的. 學校會做埋學生的guardian. 除非你想自己搵當地朋友 ...

非常同意homestay有好,又有d冇咁好,睇彩數。我是想當年的public school + homestay 嘅留學生。當年homestay 學校會揀選過,我和哥哥不同homestay, 兩個都算好好,但見有d同學的相對差d。睇哩個post勾起好多留學時的回憶。

lovecasey 發表於 17-6-15 22:23
can anyone suggest a good public school in Vancouver area. TIA

可以參考吓這個website
britishcolumbia.compareschoolrankings.org/secondary/SchoolsByRankLocationName.aspx?schooltype=secondary