用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選修bafs&econ問題?
樓主: zoemanman
go

中四選修bafs&econ問題?   [複製鏈接]

回覆 zoemanman 的帖子

多謝

回覆 zoemanman 的帖子

請問你在那裡請BAFS的私補?  因阿囡的成績一般, 想找私補幫她一把, 明年就考了!  先謝啊!

回覆 Kittymummy 的帖子

相對地 是否take Phy Chem Bio 會好讀D ?

BS129 發表於 17-4-25 13:54

相對地 是否take Phy Chem Bio 會好讀D ?
未必... phy 讀緊, 係佢咁多electives中最難. chem 更加唔駛講, 理解唔到就係理唔到.

BS129 發表於 17-4-25 13:54

其實睇人。

我大女讀Phy,Chem,Bio,M2,Physics係佢強項。
細女見到Bio暈得,又唔鐘意文商,會揀Phy,Chem,ICT,M2。

LingChiBaBa 發表於 17-4-25 16:42
其實睇人。

我大女讀Phy,Chem,Bio,M2,Physics係佢強項。

揀phy 數強有著數

mega_yi1 發表於 17-2-24 00:24
我囡讀Econ & bafs . 阿囡話econ ,用實質d邏輯 溫past paper, 出來出去差吾多題目, Bafs 比較多嘢讀 , 邏 ...

你好,我仔仔都選科了。不是理科人的他,本來諗住搭科econ試讀,可惜final的選科選擇,文科大致上只可選2科(其中一科必選History),要第三科就會係bio。再加上選econ 或bafs中,選econ的反而會睇數學分(阿仔中下)反而選bafs就睇英文分(英文是上上)。我其實不明白點解會咁,我以為econ背多啲、bafs就計算多啲,但依家見學校的選科要求剛好是相反,請問你/你小朋友能解釋到嗎?

萬分感謝!

mamee 發表於 17-5-6 14:15

你好,我仔仔都選科了。不是理科人的他,本來諗住搭科econ試讀 ...
我估係 :
BAFS嘅Accounting計算衹係+-×÷,小學數學水平已足夠。
Econ嘅Demand/Supply 關係是數學Function 嘅concept,唔明衹可死記

有錯請指正。

mamee  感謝  發表於 17-5-9 12:17

LingChiBaBa 發表於 17-5-7 09:53
我估係 :
BAFS嘅Accounting計算衹係+-×÷,小學數學水平已足夠。
Econ嘅Demand/Supply 關係是數學Funct ...
大學讀Econ要用到Calculus,當年港大Econ好熱門,我親戚攞住文科幾條A入讀,讀到死死下,大學讀Econ,要數底好,無咁辛苦。

mamee  感謝  發表於 17-5-9 12:18

我仔係今屆DSE考生,高中有讀Econ,佢認為高中讀嘅Econ課程,跟數學好唔好扯不上關係。

mamee  感謝  發表於 17-5-9 12:18
Discuz!

LingChiBaBa 發表於 17-5-7 09:53
我估係 :
Econ嘅Demand/Supply 關係是數學Funct ...

我會考同A level都有讀Econ, 印象中中學的Econ需要數的程度不高,一般文科生也應付到(本人讀文科),反而大學修經濟就involve較多深奥的數學和統計,我記得當時理科底(有讀a maths, pure maths)的同學就駕馭得較好呢

ps: 這是我幾十年前的經驗,可能宜家syllabus和requirement已改了

October. 發表於 17-5-7 19:03
大學讀Econ要用到Calculus,當年港大Econ好熱門,我親戚攞住文科幾條A入讀,讀到死死下,大學讀Econ,要數 ...

同意,我也是港大讀econ,真是很多calculus, lecturer計的數我根本跟不上,那時唯有儘量take少計數的吹水papers

你好,我仔仔都選科了。不是理科人的他,本來諗住搭科econ試讀 ...
我個人認為, BAFS計的數比較易, 但要求細心, 分清楚數目要放入哪一個戶口. 一不小心可能小小錯會失去整題的分數. 但ECON要求學習理論, 理解後再回答問題, 先要努力背好書, 可以拿到4左右的成績, 再加上理解, 便可以拿到更高分數.

我認為各有要求, 看你仔仔選擇

BAFS有分Business Management和Accounting两边的。你仔是那一边?Mgt果边吹水多要英文好吧~我女学校文科班的BAFS係Mgt,只掂好少Accounting, 相反理科班既BAFS係以Accounting為主。

Yanamami 發表於 17-7-6 14:30
BAFS有分Business Management和Accounting两边的。你仔是那一边?Mgt果边吹水多要英文好吧~我女学校文科班 ...

我见舊年書单
中四五讀accounting
中六management

其實 business & management 是core 一部份 , Bafs 會有讀 business, accounting, finance, management 是 core , selective 就再分 accounting or management.

1998Ruby1998 發表於 17-2-23 20:15
人板在此!我讀 BAFS 同 Econ,睇怕你女女都係讀 BAFS 中的 Accounting,因為數學邏輯如果唔係好好的話,會 ...

請教你意見我囡囡打算揀bio同chem,另一科考慮中是history 同BAFS,佢數感不太好,但bafs又好像有用過history ,究竟呢兩科可以拎高分機會多一d?謝謝!

回覆 樹熊 的帖子

攞到高分嘅科目就係有用嘅科目。
數感唔好,讀 BAFS (Accounting modules)好陰公,如果係粗心大意錯 careless 多嘅,死得更慘。

BAFS 同 History 地位一樣,大學大部份科目都應該冇要求學生選修先可以報讀。

Economics 是需要數學為基礎。我在大學念商科時,很多同學都因為沒有良好數學根基,而理解經濟有點問題。

1998Ruby1998 發表於 17-10-3 13:03
回覆 樹熊 的帖子

攞到高分嘅科目就係有用嘅科目。

是否History 穩陣d,但記性亦都窄窄地都不太怕?thanks !
‹ 上一主題|下一主題