用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門面試日期
go

叩門面試日期

想問下有經驗嘅媽媽,叩門面試是否通常在星期六?
會唔會今日通知,要你明天黎見?

cjj123 發表於 17-2-23 13:25
...
有快有慢,間間唔同。
面試日期/時間唔係就你,很多時不在星期六。
CALL 到黎就要見,就算唔係聽日,最多都係幾天後。

ANYWAY,呢D 資料其實係冇用既。

有心儀學校叫你咩時候見,你會因自己有D 咩咩咩忙而要求改期嗎 ?
實際上,正常家長只係會有咁心急得咁心急,希望面試有咁早得咁早,就係咁。

dereklg 發表於 17-2-24 11:03
有快有慢,間間唔同。
CALL 到黎就要見,就算唔係聽日,最多都 ...

正常都會係星期六,星期一至五學校要上堂,老師要教書,邊得閒面試。同埋學校唔想家長見到學生係學校既醜態,一定揀星期六無學生返學先會面試。

se6b03 發表於 17-2-24 11:12
正常都會係星期六,星期一至五學校要上堂,老師要教書,邊得閒面試。同埋學校唔想家長見到學生係學校既醜態 ...

唔係瓜,叩門一定係星期六??

正常都會係星期六,星期一至五學校要上堂,老師要教書,邊得閒面試。同埋學校唔想家長見到學生係學校既醜態 ...
傻豬泥既,呢家講緊叩門呀 !!!!!

直/私面試,就會多數係星期六,當中亦有個別會安排在周中返學日子見。

叩門期,又急又趕,如好似你講咁7天裡只能用1天,真係災難

cjj123 發表於 17-2-23 13:25
...

唔多星期六, 閒日多! 好多學校放榜前都mark晒日期, 除非好多人要再安排!!

一定? 唔好老吹喇!!!

回覆:叩門面試日期

可能區區唔同,上年絕到同區鄰近三間學校同一個星期六上午時間,再加下午兩間。最緊要睇清楚申請表和學校網頁。

想請問叩門+面試是否全部在六月完成呢?會唔會七月中仲有得面試?

其實係咪六月底已經塵埃落定呢?我地想7月中去旅行,唔知得唔得呢?

謝謝~

bonboncat 發表於 17-2-24 14:33
想請問叩門+面試是否全部在六月完成呢?會唔會七月中仲有得面試?

其實係咪六月底已經塵埃落定呢?我地想 ...

有部分學校嘅叩門時間係學校暑假中(所以應該係冇學生喺度嘅),如果想叩門最好plan 8月中旅行,因為收咗都要搞注冊,如果先前注冊咗直資果班仲要去EDB搞一輪,所以最好就去少次旅行啦⋯⋯

回覆 cjj123 的帖子

兩年前曾經寫下些叩門經驗, 可能有些幫助, 但時過境遷, 參考下好了.
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3037224&extra=&page=1

老實講,有時資料太詳盡未必好事,太多人學精左,到時競爭咪大左。等d人懵下懵下,錯過報名日期,錯過面試日期,少個人爭。

dereklg 發表於 17-2-24 11:03
有快有慢,間間唔同。
CALL 到黎就要見,就算唔係聽日,最多都 ...

謝謝回覆。

我當然明白叩門日期唔係我揀,我亦冇打算要學校就我。只是6月中公司有大型會議安排,咁我要叫同事再定日子。

點都要令自己即時available去應付叩門面試!

alyk 發表於 17-2-24 15:00
回覆 cjj123 的帖子

兩年前曾經寫下些叩門經驗, 可能有些幫助, 但時過境遷, 參考下好了.

謝謝!

平日同星期六都有,上年新舊油、新大天、德信、民生、農圃道官立全部撞埋同一個星期六,2nd in 多數係平日,我上年派左寶校,叩左成十間八間

superlove081 發表於 17-2-25 11:45
平日同星期六都有,上年新舊油、新大天、德信、民生、農圃道官立全部撞埋同一個星期六,2nd in 多數係平日 ...

咁都好 ! 起碼證明我唔係老吹,上面有jm仲係度寸我。

superlove081 發表於 17-2-25 11:45
平日同星期六都有,上年新舊油、新大天、德信、民生、農圃道官立全部撞埋同一個星期六,2nd in 多數係平日 ...

多謝分享!好值得參考!

真係平日同星期六都有架,我都聽過2nd 仲係多數平日添呀!
如果快叩成功的,應該六月底都有消息,但好多時因爲音樂椅不停轉,有些真係要等到七八月先有消息。旅行仲好還是放榜前去了好d

無錯,大部份星期六 亦都有平日

樓上有人留言說成'一定'是星期六 不知道的家長會比佢嚇親人

monodad 發表於 17-2-24 14:56
有部分學校嘅叩門時間係學校暑假中(所以應該係冇學生喺度嘅),如果想叩門最好plan 8月中旅行,因為收咗 ...
明白了,謝謝你!