用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問劍橋英語或其他英文試對於考私小/直資有沒有用呢? ...
樓主: little_jcl
go

請問劍橋英語或其他英文試對於考私小/直資有沒有用呢?   [複製鏈接]

星星的後裔 發表於 17-2-23 23:00
我好有興趣知那兒肯教及幫小朋友考Flyer? 我小朋友在ABC讀緊,在我同學校表示太淺後,佢地都只肯同佢跳半年 ...

ABC Pathway? 佢個所謂,Beginning mover 係用kid's box 2. 拖時間。

報名自己直接去British Council 就得。K3 考到flyer 那,我估是把英文作為第一語言學,屋企聽和講都係講英文。

tkinwong 發表於 17-3-1 08:34

係,請問有無介紹?! 可PM.

當開始Beginning mover, 一睇本書只有圖像無字,我就話要升班,因為所有圖像的名都知及識讀,我覺得是浪費時間。唔係要谷,但比$400堂去學已經識的東西有點傻。

我那時接受只升半班,因為我唔想小朋友太早寫太多字。我讀happy school K1仲畫線,ABC 就寫A 到Z.我覺得已足夠,若再拉前寫"太多"字,我怕會太谷。當然我相信同私幼比亦未算太過份。

回覆 Aphrodite 的帖子

中意呢個比喻!要CPU 唔係harddisk   X 2

也不一定,不過通常是透過閲讀才能達致。我認識的,包括我自己女兒,也是有相當的閲讀基礎,然後自己做卷練習。如果上堂學,應該要非常非常intensive 也不知是否可以做到(k3)

星星的後裔 發表於 17-3-1 08:40
係,請問有無介紹?! 可PM.

當開始Beginning mover, 一睇本書只有圖像無字,我就話要升班,因為所有圖像 ...

咁佢有冇比你升到ABC Level 6 或真正的mover?

tkinwong 發表於 17-3-1 10:32
咁佢有冇比你升到ABC Level 6 或真正的mover?

要睇返資料,好似有。除寫字能力外,mover 都是淺過佢自己讀同講的語文能力。

請問你有自己報嗎? 想知如何準備。我睇過有口試Youtube.

星星的後裔 發表於 17-3-1 12:45
請問你有自己報嗎? 想知如何準備。我睇過有口試Youtube.

K2 時在ABC 讀了半年左右starter, 跟著經ABC 報過一次考試,那時學校話唔洗咁快,但都有13盾,之後就停左ABC.

之後再考劍橋試,是經學校(小學)報的,但你可以直接上British Council.

小女升一年級後,我找不到好節學校,所便唯有在ABC又再讀住先,但讀多幾個月應會唔讀了。ABC 我覺得合幼稚園學生多啲。

我2個都冇考, SFA/TSL 英小都收, TSL 唔收cert, 所以冇太大關係

冇考starter, mover or flyer
冇幫佢串字或額外上出面phonics,只靠學校,有CKY, TSL, 3大私小等offer
我覺得呢D Cambridge certs 冇乜太大作用

retriever 發表於 17-2-24 09:31
唔駛咩CERT, 特別呢D 英文CERT

果D 好學校, 佢地想搵唔係一個HARDISK, 係一個既CPU.

hard disk & cpu

學校選學生,也不是只是睇英文程度。其實一間學校要收咁多學生,也不需要每一個都英文強勁,小朋友如果表現到其他過人之處(如中數體藝),學校也是會欣賞的,所以都要盡量發掘小朋友本身的長處。

回覆樓主:

雖然我小朋友有考starters movers,考小學主要睇面試情況 如果考到以上嘅cert 但面試考spelling而唔識 有cert都無用

GGGGG_B 發表於 17-3-4 10:18
雖然我小朋友有考starters movers,考小學主要睇面試情況 如果考到以上嘅cert 但面試考spelling而唔識 有ce ...

同意。

我認為那些cert只是錦上添花。當然,如果是出於學習英文來上堂,就絕對無問題。
‹ 上一主題|下一主題