用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 [九龍城區](民生書院){民小升民中}
樓主: YmOra
go

[九龍城區](民生書院){民小升民中}

wsl05 發表於 17-2-28 18:23
唉!或者做緊資料搜集(好似係,除非唔係)
有數據都要睇点样present 才能自完其說。

73662710 發表於 17-2-28 22:02
有數據都要睇点样present 才能自完其說。
冇所謂的。想撐的就亂撐一通總有鐵粉支持,撐不下去的乾脆不答當看不到就可以了。

-Johnnywalker- 發表於 17-3-1 02:26
冇所謂的。想撐的就亂撐一通總有鐵粉支持,撐不下去的乾脆不答當看不到就可以了。
...
我只不過隨意問下炸,我見佢鐘意分析,又講到英華好似好透明(90%B1 and B2!其實講真,我個人意見:90%沒有什麼透明之處,因為個range實在太大,如果50%B1,50%B2,咁就已經一般),又講到民小有幾唔透明,所以我問下睇下佢可唔可以好似佢分析民小咁炸!當然我都好鐘意英華華😍😍

其實,有"直屬關係"嘅中學一向都係用這種方法計算其直屬小升上直屬中嘅百分比,因為這種計算方法在中學角度才不致於因為因B3人數計埋而計細咗該百分比,中學會認為計埋會對其不利之餘又會計細咗好多呢!而這種計法對中學而言,向其直屬小學講亦不會導致有人會反對把B3學生減去才計算的做法,其實,有好多家長經常誤會以全級級小人數作為分母計錯咗數,係有經驗嘅直屬小學家長才知曉呢!

YmOra 發表於 17-3-1 18:58
其實,有"直屬關係"嘅中學一向都係用這種方法計算其直屬小升上直屬中嘅百分比,因為這種計算方法在中學角度才 ...

我肯定好多直屬小學唔係咁提供俾家長,將自己所知去認為"一向"係主觀既睇法 ~~~

mcl203 發表於 17-3-1 19:05
我肯定好多直屬小學唔係咁提供俾家長,將自己所知去認為"一向"係主觀既睇法 ~~~
...

第一次見EK有分享,竟然有直屬小學會主動減去B3生去提供數據俾家長,唔錯既做法,但B3生確實人數資料何來?? 教育局會提供??

民小係私校,民中係津校
英華小學和中學係直資

呢2間學校升自己中學部玩法是否有不同?