用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學成績表-conduct
go

中學成績表-conduct

請問大家取了嘅中學成績表, conduct 點樣畀grading?  A,B,C?  good, very good, excellent?  中學係咪成績比較重要㗎啦?

daisy17772 發表於 17-2-23 08:38
請問大家取了嘅中學成績表, conduct 點樣畀grading?  A,B,C?  good, very good, excellent?  中學係咪成績 ...

conduct 有b+ 加上全部科合格
向我角度就係完美

TwinWong 發表於 17-2-23 09:46
向我角度就係完美

向我角度就係完美

其實我唔係好清楚個女 學校grading 點分。 佢老師只係寫very good。 我唔知係咪仲有 excellent,good etc. 不過佢都應該係好嘅.

daisy17772 發表於 17-2-23 10:39

其實我唔係好清楚個女 學校grading 點分。 佢老師只係寫 ...

成績表封面底部 或 背面
無对應good 到咩grading?

我學校照用 ABC。
然而我冇攞過 A-,頂盡 B+,考全級頭 50 先有 A,100 內 A-。
成績表背面應該都有解釋,冇就即場問老師。

向我角度就係完美

Me too:dadday:

TwinWong    發表於 17-2-25 11:16

daisy17772 發表於 17-2-23 10:39

其實我唔係好清楚個女 學校grading 點分。 佢老師只係寫 ...

我校
操行 very good =A
學業 excellent =A/5*/5**

daisy17772 發表於 17-2-23 08:38
請問大家取了嘅中學成績表, conduct 點樣畀grading?  A,B,C?  good, very good, excellent?  中學係咪成績 ...
中學分grading 通常有5個 .
Excellent , Very good , Good , Fair , Poor
優異 ,甚佳,良好,尚可,差劣

TwinWong 發表於 17-2-26 11:44
我校
操行 very good =A
學業 excellent =A/5*/5**

thanks. 多謝你提醒 。原來成績表背面有對應。 所有人科目都用a b c d ,但只係 操行就寫出嚟。 我哋A係outstanding,  B 係very good, 亦冇細分加減。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-2-26 18:18
中學分grading 通常有5個 .
Excellent , Very good , Good , Fair , Poor
優異 ,甚佳,良好,尚可,差劣 ...

我的學校 A 叫outstanding。

daisy17772 發表於 17-2-26 22:04
thanks. 多謝你提醒 。原來成績表背面有對應。 所有人科目都用a b c d ,但只係 操行就寫出嚟。 我哋A係ou ...

1998Ruby1998 發表於 17-2-23 19:44
我學校照用 ABC。
然而我冇攞過 A-,頂盡 B+,考全級頭 50 先有 A,100 內 A-。
成績表背面應該都有解釋 ...

請問你哋學校全級有幾多人? thank you.

回覆 daisy17772 的帖子

219 人,到 Form 6 就剩低 150 人。
有好多係中途轉校(香港)/留班,有 20 個去左英國/澳洲,有幾個係因為想讀 Aviation 而走。

TwinWong  走咁多去外海?  發表於 17-2-26 23:21

1998Ruby1998 發表於 17-2-26 22:12
回覆 daisy17772 的帖子

219 人,到 Form 6 就剩低 150 人。

咁你哋學校好好, 差不多一半人都有A-

咁如果成績佢地而家係計分數,咁點分係A/B/C?

1998Ruby1998 發表於 17-2-23 19:44
我學校照用 ABC。
成績表背面應該都有解釋 ...
成績同操行掛钩, 好似有啲奇怪

我仔學校操行係 VG,G,S,NI,U,VU咁係咪即係A-F咁排呢?

回覆 MC1128 的帖子

我學校係咁,我同學考頭三,全級 20 內,成日同老師唱反調、試過係老師面前黑臉發隱形脾氣,拍斷支原子筆、上堂訓覺、掹車邊遲到,但係佢 conduct 同我另外一個「品學兼優」模範生一樣 A-。我因為成績差,所以老師最多俾 B+,問心我每樣功課都做多冇少,咩都準時,上堂訓覺率比我同學少,老師有咩唔合理要求我都照做(典型奴才)。然後我班主任同我阿媽講:唔係因為你成績唔夠好,我會畀 A-你。講到咁,我都冇乎。

MC1128  我都覺得唔係幾好, 成績還成績, 操行是另一回事  發表於 17-2-27 18:29
TwinWong   咁唔係太好, CONDUCT 應該睇埋交齊功課同上堂積極又唔搞事, 咁至公平  發表於 17-2-26 23:29

fennieng 發表於 17-2-26 22:46
咁如果成績佢地而家係計分數,咁點分係A/B/C?
我地會先講每科分数比囡囡, 成績表係分A/B/C