用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 上咗中學唔執書包
go

上咗中學唔執書包

唔知係咪怕比老師罰,小學都聽老師話肯執下,而家唔聽人講

jollyma 發表於 17-2-23 07:17

我每晚都有問囡囡執左書包未,唔見書包有書,她通常都話,啲書系學校locker,  所以真系唔同小學的

粉紅虎 發表於 17-2-23 07:51
我每晚都有問囡囡執左書包未,唔見書包有書,她通常都話,啲書系學校locker,  所以真系唔同小學的 ...

書冇嘜,放晒locker,但見佢科科都好多筆記簿,測驗卷,notes之類垃雜嘢,筆袋都九萬幾枝,話咩每枝都有唔同功能,比佢吹漲

jollyma 發表於 17-2-23 08:02
書冇嘜,放晒locker,但見佢科科都好多筆記簿,測驗卷,notes之類垃雜嘢,筆袋都九萬幾枝,話咩每枝都有唔同功能 ...

完全同我個女一樣。 仲有筆袋九萬支筆,支支都有用喎!!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我個仔反而唔放係學校,佢話費時要溫時唔記得攞返黎溫,我心諗你又唔係成日溫,攪到個書包鬼咁重

醒目開學勳章

一樣 個書包重到呢
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

我因為唔執唔安樂,所以會每日清。我班同學個書包好輕,發現原來佢地咩都擺學校同櫃桶。

簽名被屏蔽

HE 音樂 RE 書同reader &notes 放locker 其他常用書櫃桶
有功課至拎書 筆記 走 書包多數放護膚品 水樽飯壺 筆袋
中二試過平平地買多套書 等佢唔記得拎走都有後備書做功課 溫習 掂知多套後備都無用過
因為堂上聽書寫咗嘢向學校本書 搞到做唔到
叫我中三唔洗哂錢買spare 比佢
第時中四有得出外食 都話唔出 要keep住帶飯
因為賴得行

回覆樓主:

當年因locker俾人偷書,孩子每日带大部份放書包,所以非常重,每年換新書包。。。

放手,重也是他的事。

中學生,等佢自己攪啦,最多比個環保袋佢

恭喜你!證明子女發展-切正常~青春期-般預期反應及态度就係禁。

重咪當吃下苦囉!亦可當作做運動呢!

回覆樓主:

我唔怕佢重,怕佢唔高咋,你知啦!而家啲細路唔做運動

jollyma 發表於 17-5-16 08:04
我唔怕佢重,怕佢唔高咋,你知啦!而家啲細路唔做運動

我都係擔心呢樣!

回覆樓主:

小女就一定執,因為怕重。

Yanamami 發表於 17-5-11 08:27
恭喜你!證明子女發展-切正常~青春期-般預期反應及态度就係禁。
你當年阿女由好乖突然變身做駁咀雞, 係點樣適應過嚟? 真係好惡頂, 樣樣都要駁咀。

little_yolky 發表於 17-5-19 16:09
你當年阿女由好乖突然變身做駁咀雞, 係點樣適應過嚟? 真係好惡頂, 樣樣都要駁咀。 ...
学习吸納大法調節呼吸,練习思想轉移……我实在無禁好氣~為求自保(费事爆血管都無人可憐我),係要將生命交番係佢手,样样上心,样样出手,唔会有人欣賞之餘亦唔会收到預期校果~禁大个人,你唔会叫到佢做佢唔想做既野,亦阻止唔到佢要做既野,呢个道理只要明左就会好过。

Yanamami 發表於 17-5-19 19:25
学习吸納大法調節呼吸,練习思想轉移……我实在無禁好氣~為求自保(费事爆血管都無人可憐我),係要將生命交 ...
但係佢140CM都未夠, 好細個咋, 仲要呈分喇。乜嘢都話得得得, 但得咗又唔做。聽人講唔係11-12歲先會嚟料咩? 係咪食化學食品太多, 9歲咋, 幾時捱到19歲?