用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荔枝角天主教 VS 德雅 VS 禮賢
樓主: rabbittwin
go

荔枝角天主教 VS 德雅 VS 禮賢 [複製鏈接]

Vlone778 發表於 17-2-23 17:38
其實我有個疑問 德小屬於粵教 但點解出名英文好呢

因英文由小一開始已教快一年

hkpapa852 發表於 17-2-23 13:03
德雅小五小六會轉用較去英文書和英語環境, 協助學生適應英中

荔天唔知有冇呢類安排

請問德雅去到5,6年班會提供什麼英語環境協助學生適應英中呢?

monkeydiary 發表於 17-2-26 11:25
請問德雅去到5,6年班會提供什麼英語環境協助學生適應英中呢?
以前既家長透露, 初小主要係英文一科用英文書和用英文教, 小五小六會係其它科開始用英文書和用英文教.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實我較喜歡禮賢,三間升中雖然相約,但此校上午為正規堂,下午有功課堂或課外活動,真係較多元化,成績又能持續不錯的表現....

唔知其實係咪家長額外自己出力先有咁好?

回覆 rabbittwin 的帖子

有邊間小學的家長會唔努力𠺢?不過 KRS 對升中同學的支援非常充足,有很多資訊和針對性的面試練習給每位要去面試的同學

Vlone778 發表於 17-2-23 17:38
其實我有個疑問 德小屬於粵教 但點解出名英文好呢

除左英文課程教快一年,學校編既工作紙好有用,英文教得好有系統,特別係grammar。為左幫小朋友銜接升中,小六既數學係英文數,而本身數學就教快半年的。我自己係德雅小學舊生,廿幾三十年前係咁,據我認知呢d課程編排,而家都差唔多

rabbittwin 發表於 17-3-1 09:22
其實我較喜歡禮賢,三間升中雖然相約,但此校上午為正規堂,下午有功課堂或課外活動,真係較多元化,成績又 ...

但我今天在bk看到, 即使學校給予2堂功課堂給學生, 仍是只得3-4個學生會乖乖地在導修堂做功課

crystalupala 發表於 17-3-1 23:22
除左英文課程教快一年,學校編既工作紙好有用,英文教得好有系統,特別係grammar。為左幫小朋友銜接升中, ...

請問德雅係咪每天放學都有15-30分鐘的祈禱, 結果導致學生要遲放學?

回覆 monkeydiary 的帖子

為甚麼?功課堂是否讓小朋友自行決定做唔做?或有其他野做?

hippoo 發表於 17-2-23 12:48
http://www.lcps.edu.hk/parent/s1_promotion/index.php

上智係本區已係神校級囉呵,無聯繫關係可以有十多個入到,還吾滿意?

lm251099 發表於 17-3-22 23:08
上智係本區已係神校級囉呵,無聯繫關係可以有十多個入到,還吾滿意?

第一次聽人講上智係神級

只可以話人人目標唔同

hippoo 發表於 17-3-22 23:12
第一次聽人講上智係神級

只可以話人人目標唔同

當然係各人目標吾同啦,如果目標係DGS,跟本亦都吾好考慮其他小學啦,多此一舉。

lm251099 發表於 17-3-22 23:43
當然係各人目標吾同啦,如果目標係DGS,跟本亦都吾好考慮其他小學啦,多此一舉。
...

係呀。

我在深水埗大,在未有四小龍和市建局的私樓前,有幾多本區居民會考慮或有能力讀深水埗以外的學校?上智對大部分本區居民來說,的確是最頂級的學校了。
‹ 上一主題|下一主題