用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返兩間幼稚園
go

返兩間幼稚園

今日親眼睇到一個小朋友要返兩間幼稚園嘅情況。
頭先同女換片,入咗去愉景新城低層最大果間換片室,一入到去發現一大陣味(食物),原來有個工人姐姐餵緊小朋友食飯,心諗不是這個地方食飯好味嗎?出面大把位坐,不過心想佢食佢嘅事。突然見佢好快咁同個小朋友講:.快d換校服啦(當時穿緊校服)要返第二間喇,我即時心諗,小朋友真可憐,食飯要係bb換片房食,跟住就要趕下場,何必?其實我想講我真心覺得呢位小朋友辛苦,讀書生涯先開始,但已經要咁樣,人仔細細趕兩場,慘過返工,lunch要係換片房到趕住食,大人都唔會廁所食飯啦!
其實返兩間幼稚園真的需要嗎?

hppa    發表於 17-5-25 14:29

睇到都心酸!!! 極力反對返兩間幼稚園

浸信會培理未入K1已向準家長發通告如發現小朋友讀兩間學校,就會要小朋友退學,因為小朋友返兩間是無助他們成長,還會令到小朋友學習混亂因爲要適應兩間不同的學校,也影響到他們的作息時間

hppa    發表於 17-5-25 14:30

回覆 pugpugyan 的帖子

呢間學校做得好好,真心覺得小朋友太細,冇必要走兩場,而每間學校嘅教學都唔一樣,一陣搞到小朋友亂晒,老師又叫錯埋,何必咁辛苦。

有左免費幼稚園,我們的小朋友反而辛苦好多,條起跑線愈來愈前

父母應該自己帶返學感受下小朋友有幾慘,唔係叫工人幫你帶。唔好同我講你要搵食無時間湊,你讀得兩間幼稚園,最多一間免費,有閒錢讀多間唔妨窮。
最睇唔起呢d父母

通常讀上午校, 下午吃完飯後又出外補習或上興趣班, 甘同下午又返多一間幼稚園有何分別?

上午放學後去外補最多一個鐘,而且時間你唔會預到咁趕,放學食個午餐再去外補多數都兩點後啦,但幼稚園下午班一點就返學,一返就三個鐘,完全冇休息。
人地全日班都有午睡時間啦,返兩間幼稚園同全日一樣咁長時間,瞓又冇得瞓,食又趕頭趕命,你係小朋友你鍾意邊種學習方式?

jwyt 發表於 17-2-23 20:02
通常讀上午校, 下午吃完飯後又出外補習或上興趣班, 甘同下午又返多一間幼稚園有何分別?  ...

有分別嘅!五十步笑百步吧!
再講,坊間好多所謂「興趣」班,係家長嘅興趣,非小朋友嘅興趣!
感覺不少興趣班嘅課程設計,係迎合家長多過小朋友!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

小麵麵 發表於 17-2-23 23:41
上午放學後去外補最多一個鐘,而且時間你唔會預到咁趕,放學食個午餐再去外補多數都兩點後啦,但幼稚園下午 ...

同意

識人就算放學學嘢可能係上午返學
返屋企食飯瞓晏覺之後三、四點再學一個鍾嘢
同埋一星期學一兩日度

不過呢啲睇家長取態
有啲真係會好搏

小麵麵 發表於 17-2-23 23:41
上午放學後去外補最多一個鐘,而且時間你唔會預到咁趕,放學食個午餐再去外補多數都兩點後啦,但幼稚園下午 ...

我小朋友就係上午班,放學學野,一星期兩天,回家午飯,再午睡一個半小時後,先出去學一小時。
我覺得同番兩間幼稚園,絕對有分別。
番幼稚園,除了時間問題,還有適應文化,老師,同學等,並不簡單。
番兩間,小朋友太辛苦了!

我都好唔明白為何小朋友要返兩間幼稚園,我眼見朋友既小朋友返兩間唔同style幼稚園,好既唔覺,反而小朋友變得好難湊,脾氣大咗,唔合作多咗好多。

jwyt 發表於 17-2-23 20:02
通常讀上午校, 下午吃完飯後又出外補習或上興趣班, 甘同下午又返多一間幼稚園有何分別?  ...
一定有分別有得午睡,...可以舒服食午餐...亦唔會趕

小麵麵 發表於 17-2-22 17:44
今日親眼睇到一個小朋友要返兩間幼稚園嘅情況。
頭先同女換片,入咗去愉景新城低層最大果間換片室,一入到 ...

呢D咪怪單太獸家長, 苦了小朋友

回覆 jwyt 的帖子

點會冇分別呀?回家慢慢食完飯,午睡後再上興趣班輕鬆得多

babymamaloveyou 發表於 17-2-25 20:46
回覆 jwyt 的帖子

點會冇分別呀?回家慢慢食完飯,午睡後再上興趣班輕鬆得多 ...

我認識很多下午班家長,子女上完興趣班後便不能慢慢吃完飯午睡,她們需立即趕回校上課,絶不存在輕鬆這兩個字。在我而言,返興趣班與返兩間沒分別。

adrio  Too bad,too said  發表於 17-3-1 16:38

回覆 pugpugyan 的帖子

如發現小朋友讀兩間學校,就會要小朋友退學>>> good action!

我女依家n班,有個家長都決定比佢個女上午讀依家K1(國際學校), 下午返學卷學校,話唔怕佢個女辛苦,因為依家個女已經無需午睡喎~

記得傳媒訪問某怪獸家長(個囡派到MARYKNOLL, 上好多興趣班)), "小朋友唔會辛苦架, 係大人辛苦之嘛"........