用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 會睇chapter books但英文說不好
go

會睇chapter books但英文說不好  

小一,非害羞形,會睇chapter book如rainbow magic 一本又一本,但說不好英文,家中是長者+印姐多用中文,有何方法?

蝦米豬 發表於 17-2-22 16:58
小一,非害羞形,會睇chapter book如rainbow magic 一本又一本,但說不好英文,家中是長者+印姐多用中文, ...

我女的情況和你的小朋友相似, 我也想知如何解決呢!

識睇同講係2回事, 就正如你識中文唔等於識講普通話

平的方法就係睇多D 英文節目, 你同佢講多D

貴的方法就係直接請個外籍老師教佢

蝦米豬 發表於 17-2-22 16:58
小一,非害羞形,會睇chapter book如rainbow magic 一本又一本,但說不好英文,家中是長者+印姐多用中文, ...

會睇是否明白。

任何語言想講得好,都唔係一朝一夕。小朋友在家沒有人同佢講,也沒有其他講的機會,好難講得好。

回覆樓主:

何必咁心急呢,除去去旅行,香港小朋友要用英文最重要係小六interview中一,有5年時間,佢肯睇英文書已好好(我細仔唔睇),多啲鼓勵欣賞佢仲好。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

Honey 發表於 17-2-22 19:19
何必咁心急呢,除去去旅行,香港小朋友要用英文最重要係小六interview中一,有5年時間,佢肯睇英文書已好好 ...

語言黃金期, 所指的其中一樣, 就是要發展出講英文時用英文思考。大個左唔係唔得, 係事倍功半, 同能夠達到的水平沒那麽高。

Felix223    發表於 17-2-23 17:53
Yanamami    發表於 17-2-23 07:15
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-2-22 19:53
語言黃金期, 所指的其中一樣, 就是要發展出講英文時用英文思考。大個左唔係唔得, 係事倍功半, 同能夠達到 ...

香港小朋友要學兩文三語,中文比英文難,除非讀國際學校有英文語境,還是先駕馭中文吧!到時兩頭唔到岸或喜歡英文討厭中文,得不賞失!

簡單講,英文要有機會講先講到,一係學校講,一係屋企講,兩樣都冇最後咪出去上會話。

Honey 發表於 17-2-22 20:16

香港小朋友要學兩文三語,中文比英文難,除非讀國際學校有英 ...

你講的和我講的無衝突, 是兩種野。中文同英文之間平衡是完全另一個話題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

會睇書唔代表可以講得流利!我睇法文書冇問題,但係講會難好多。
我自己讀 Band 1 女校,但係以中文為教學語言,父母同我講客家話。我同朋友自願用英語溝通,由小五到依家我同佢都係用英文多。

除非你家庭同學校用英語做主流,否則呢個年紀應該未能夠「駕馭」英語溝通吧,仲係認識英語階段!環境好重要,依家我係英國大學讀 Year 1 英語及語言學,成日對住班英國人,所以先慢慢將我d 間中 American accent 變做 RP。我如果繼續係香港讀大學,我英文都係繼續間中出現半美口音狀態。冇辦法,香港好多老師英文其實唔係想像中咁好,更不用說 accent。

如果唔想出去會話班/請 native,可以嘗試將 Chapter Books 讀出來。我補習妹妹個媽媽叫我同佢伴讀,我同個妹妹梅花間竹各讀一段,等佢習慣講英語。

再大d,就可以跟台詞讀同睇 TVB Pearl。我細個好咪 Harry Potter 電影,所以會跟住 Emma Watson 講所有台詞,要求自己發音同音調一模一樣。我都有睇 TVB Pearl 的 Dolce Vita 同 Bloomberg(依家好似叫 Market Overview),我以前早上 6 點會同阿爸睇英文財經,Dolce Vita 夜晚 8 點開始做,因為唔係膠劇所以阿媽會畀我睇。

bobbob  咁細就鍾意睇Dolce Vita 同 Bloomberg?  發表於 17-2-22 23:58

1998Ruby1998 發表於 17-2-22 21:22
會睇書唔代表可以講得流利!我睇法文書冇問題,但係講會難好多。
我自己讀 Band 1 女校,但係以中文為教學 ...

小一可能被 Voldemort 赫親, Dolce Vita 更加唔啱。

看合年齡的明珠卡通可以了,例如 Garfield.

回覆 shadeslayer 的帖子

我都係一年班唔敢睇 Voldemort ,所以淨係睇前半部份,前半部份講 Diagon Alley、Hogwarts、Quidditch,唔會夏親。Dolce Vita 有時候講食物果part 會好吸引。
所以我上面咪話再大d 先睇,唔需要 1 年班就睇。

我冇睇 Garfield 果d 卡通片,我睇財經大

回覆 IloveJJ 的帖子

NET 或多或少有d 幫助,畢竟係畀細路多個機會同渠道講英文。不過,自身吸收能力係一個主要因素。
不過我覺得請 NET 好貴,同埋有d 家長會講明要 American/British accent,但係值得留意本身 American 同 British accent 分好多種,例如 British accent 有 RP、Northerner、Londoner、Southerner 等等,Northerner 英文口音會稍稍怪怪的。

回覆 IloveJJ 的帖子

話唔定係沉默寡言,一鳴驚人呢!單憑文字,好難斷定咩方法先對你仔仔最有效,不過我估計佢有少少慢熱,一對一或者小組果陣就會比較容易放鬆多講。不過講多冇壞,有人係旁邊糾正就好。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 17-2-22 23:46

不過講多冇壞,有人係旁邊糾正就好。
經常糾正會唔會打擊小朋友自信?我覺得細個由佢亂up都得,反正外國人比較寬鬆,只要聽得明就自然會答你

回覆 bobbob 的帖子

我覺得唔矯枉過正就得。

睇英文兒童節目,有字幕嘅,有真人嘅最理想,可以看表情同唇形去模仿同感受當中的情緒表達。

MrBeast  agree  發表於 17-2-23 08:17

我本身中中畢業,英文同煲冬瓜都唔掂,有見及此真係要早d教女~~自己本身出国讀書時就同Ruby講-样,多同外国同学一齐学佢地囗音,自己做功課要睇書時就边睇边讀出声,練下~到d女出世就只睇英文卡通(未識講野开始)听英文兒歌,到幼稚園(英普)上下英文同普phonics, 讀英文書就-定,暑假又浸下英文班……不过屋企係無人講英同普,一句都唔講~其実到升中先叫臨急抱佛腳揾个鬼上下会話,以应付面試(上左两个月)……其实一直以黎我唔知d女講成点,点知小学畢業典禮上佢果班做英文話劇,先知佢好ok下,升中面試同校長英普麗音都無问題(都要多謝五六年班个班主任,係英文科主任,教得好)~所以以我平常家庭-个既經驗係要早早由細浸,听都要听多d,听惯發音~剛啱中一上学期见完老師,唔知係客氣定乜,竟話唔講都唔觉佢係中小入畢業。学Ruby話齋多听多睇英文台(我女以前睇Now,乜節目都睇,煮餸、減肥真人show,、生BB、旅遊、动物世界……卡通)。

回覆 Yanamami 的帖子

我阿媽阿爸都係中學畢業,阿爸仲係左仔學校畢業,一句正式英文都冇學過,到出來同鬼佬打工,自己買 grammar 書、睇英文版財經同新聞,到今日佢 d 英文都唔錯,起碼我睇佢寫求情信等等都非常流暢精簡。唔講真係冇人知佢原來 19 歲先學!佢幾十年前咁樣都可以學到英文,依家小朋友咁多機會接觸英文,應該更加容易。
以前細個唔明都照睇,Nat Geo Wild、廚神、模特兒、歷史紀錄片等等照睇。Youtube 好多 BBC 紀錄片同真人秀,雖然冇台詞,但係通旁白都會講得好清楚。如果冇字幕怕唔明,可以睇較有興趣的題材,例如 Dog Whisperer with Cesar Millan 《 報告狗班長》(美國馴狗大師 Caesar Milan 幫美國家庭馴狗,呢個 Youtube 打中文有完整片+字幕)、The Secret life of 4 year olds (英國人研究 4 歲小朋友世界觀同行為)。我仲睇埋 DaVinci Code、Niccolo Machiavelli、George III Documentary 等等,因為涉及好多深入宗教同西方歷史,睇到我一舊雲,不過都照睇,咪當研究下,認識呢個世界。