用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 Interview (報喜區)
樓主: olaliu
go

學之園 Interview (報喜區)  

我記得當日個老師都話希望second in 再見到大家。我念LH 都冇行了 。我當日仲要遲到 校長問我點解遲到 跟住仲同我講點解唔打呢通知。 bye bye LH

我女中B,做到90分,都無2in,好失落

回覆 fafalui 的帖子

冇2nd In, 我都當冇行Good Luck to all the BB which got 2nd In

ejb 發表於 17-2-25 09:58
做到80% 指令,當然最後嗰part開始坐唔定 (我覺得都正常呀,佢坐定定15分鐘我先驚),咁我就寫左一句喺第 ...

I am so happy for you and your child.

lily1995 發表於 17-2-25 09:36
我個仔超大B, 第一part又唱歌又跳舞又扭腰, 出去做指令放啱玩具, 回座位坐定定等人做, 再站起Byebye跳舞,  ...

其實拎自己私家書先最大問題吧?食包肚餓反而可以理解

no 2nd in, 當日表現好ok, 做到90%指令,個別面見時同老師有對答,最後見校長又答啱顏色問題,校長仲同亞仔講"你今日做得好好喎",唯一係填問卷等得太耐,我拖住佢去隔離冇人嘅枱度換咗兩次圖書睇,唔通唔可以出位?依家唯有等三月result出

佢三本書都有睇架.. 不過無緣都無辦法, 都做到咁喇...

HCmamababa 發表於 17-2-25 10:23
no 2nd in, 當日表現好ok, 做到90%指令,個別面見時同老師有對答,最後見校長又答啱顏色問題,校長仲同亞仔 ...

Maybe you will get accepted straight to the school.

想問LH 係唔係有playgroup 可以join ?

fafalui 發表於 17-2-25 10:00
我記得當日個老師都話希望second in 再見到大家。我念LH 都冇行了 。我當日仲要遲到 校長問我點解遲到 跟住 ...

我知道學之園校長最喜歡守時......

有冇人有Tsing yi LH 2nd un offer?好似好小人有2nd in....

busydaddy 發表於 17-2-25 10:31
我知道學之園校長最喜歡守時......

我都知死得 。 我遲左大半個鐘佢都知道

Got 2nd in! 海逸

Mava 發表於 17-2-25 10:36
Got 2nd in! 海逸

回覆 lily1995 的帖子

幾月b,,? 我都好失望,自覺亞仔也吾錯😓⋯⋯無2nd in 無行,不過細b七月尾

lily1995 發表於 17-2-25 10:23

唔需要太自責,緣份遊戲。我自己相信八字命理、小朋友有自己的命運和道路。做家長do our best已經無愧於心

讀書路剛剛先開始,我同我老公都唔係名幼名小名中出身,但同學中亦不泛大銀行大公司MT、FC、醫生

亦有同學AL成績麻麻,repeat後媽車邊入大學,但現在人工同職位很高。

同事中有怕羞仔當年考直私全軍覆沒、入讀官津、但怕羞仔優勢就係做事同讀書專注、有利學業,現在係hku讀medic

父母parenting skills遠比學校重要,有同事個女入讀名幼,但星期一至日都上興趣班、沒有休息時間、令女兒失去學習興趣,現在小學要科科都補習才合格。

My girl also has 2nd in ! 日出康城 campus

Rillakuma 發表於 17-2-25 10:46
My girl also has 2nd in ! 日出康城 campus

你點選LH vs Vic?

lily1995 發表於 17-2-25 10:23

其實係規則問題。你諗下open book考試時,你自己帶多本其他書做reference係咪會DQ。同埋其實對其他考生唔公平。除非個個可以帶自己鍾意既玩具。

我聽過係,之前學之園interview時,校舍貼左不准拍照。但有家長影左(其實只係影小朋友)。但校長見到了,即時叫老師disqualify果位學生。

有2nd in. 全部野做到100%. 不過我女見校長時因為件衫不舒服(毛衣痕癢)所以抓自己衣領校長叫她企番好。有拿私家書出來看,有遲到。