用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細B考直資成功率
go

細B考直資成功率

請問11月細B考細B係咪好難? 小女有K1學校1線幼稚園收但但到時考直私會全軍覆沒。

rayonabb 發表於 17-2-22 13:13
請問11月細B考細B係咪好難? 小女有K1學校1線幼稚園收但但到時考直私會全軍覆沒。
...
何解要咁悲觀 ?

...

吾好諗得咁負面, 細B (11及12月) 都有能力考入。 申請左先

dereklg 發表於 17-2-22 13:29
何解要咁悲觀 ?

如果冇直私收最後抽到寶校就。。。

greentea000  仲可以叩門同插班嘛!  發表於 17-2-22 23:25

...

比d正能量你先,我10月細囝,當年考幼稚園得1個offer, 今年考小1,已經有禮賢同崇真offer,所以唔好諗得咁悲,最緊要培養小朋友閱讀習慣,禮儀等,加油

Josephine816  來自Happy school,認同禮貌,對答,閱讀於面試比大細B重要  發表於 17-2-22 15:44
Josephine816  回覆 angeljodi 的帖子

Agree ! 再俾D正能量,小女10月細女有GH,PC offer....DGJS 2nd in, 學術平平,來自   發表於 17-2-22 15:37

回覆樓主:

我都好擔心

我覺得冇乜関係,好多超大b都全軍覆沒

...

唔可以話細B一定考唔到,但一定有影響

身邊有很多細B都有直私offer , 也有大B 0 offer⋯⋯學校應該係要視付小朋友準備好未,而並非著眼於大細B....

大B細B唔關事,唔好擔心, 大把人陪你一起面對!! 平常心

每年都有家長問細 B 考直私的成功率,或應否留級做超大 B 以提高機會,皆眾說紛紜,莫衷一是。作為過來人,鼓勵你和孩子努力備賽,還未出戰便先輸陣,好難成功。
你擔心考不到直私又抽中寶校,其實每年皆有細 B 一手 offers,又有大 B 全軍覆沒。

我個人觀察,細 B 學術水平不會比 大 B 差,但一般來說,專注力、表達和應對可能暫時較輸蝕。一般在第一輪面試中考集體活動的反應和應對,細 B 未必及大 B(常發夢未及反應)。但單對單專注考學術的面試模式,細 B 未必差。

還有,由音小5月首場面試,到 KTS 下年初的首輪面試,有大半年時間。 大 B 較懂事可能已厭戰,細 B 傻下傻下當去玩,可能越戰越勇,表現更佳。

祝福你們。

angeljodi 發表於 17-2-22 15:18
比d正能量你先,我10月細囝,當年考幼稚園得1個offer, 今年考小1,已經有禮賢同崇真offer,所以唔好諗得咁 ...

請問你小朋友係讀york嗎?

...
no worry
and too early to worry wor...

just to prepare for what you believe beneficial to your kid in a long run.

...

如細B讀有一定學術水平的幼稚園,眼見身邊細B一樣有offer...冇offer既細B多數揀happy kindergarten讀 。(只是個人觀察,不喜勿插)其實多數小學好實際睇你小朋友學術水平和性格,大細B是其次。

feimahoba 發表於 17-2-22 16:07
請問你小朋友係讀york嗎?

讀咗一年K1,K2轉走咗喇

angeljodi 發表於 17-2-22 20:04
讀咗一年K1,K2轉走咗喇

轉去邊間啊?

feimahoba 發表於 17-2-22 20:04
轉去邊間啊?

轉去邊唔重要,最重要是你點train個小朋友

manmonster 發表於 17-2-22 15:50
每年都有家長問細 B 考直私的成功率,或應否留級做超大 B 以提高機會,皆眾說紛紜,莫衷一是。作為過來人, ...

多謝你。你的分享很正面。
可能我是孖囡,有其實擔心如收一個唔收一個等問題,但我希望作任何決定,佢地都開心快樂成長。

angeljodi 發表於 17-2-22 15:18
比d正能量你先,我10月細囝,當年考幼稚園得1個offer, 今年考小1,已經有禮賢同崇真offer,所以唔好諗得咁 ...

多謝,你好叻。囝仲要10月都有offer。 恭喜恭喜

rayonabb 發表於 17-2-22 14:48
如果冇直私收最後抽到寶校就。。。

真的要鼓勵下你要樂觀 d。

亦有少少比你激死,見你"問問下大細 b 問題,....一野彈左去 "抽到寶校" 就點點點......."

樓上有網友已講得很好,面試唔一定要學術超叻,有禮貌,乖巧,有氣質,及包括家長的樂觀態度與笑容等等,各項都會綜合考量的。