用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 是否要睇小朋友嘅,唔可以迫的嗎?
樓主: dsedse
go

是否要睇小朋友嘅,唔可以迫的嗎? [複製鏈接]

行山索哂氣行到山頂,又或打一場其鼓相當的波,係可以好滿足,就算之後全身痛,訓落床好似比鬼壓咁(累到唔郁得),從中可以得到快樂和動力

回覆 Yanamami 的帖子

英文 LS 只會係一個情況先比中文 LS 難-China。
衰在北京政府搞好多政策同衍生問題但係冇特定英文翻譯,單獨二胎、雙獨兩孩、失獨老人、一孩半、官二代、維穩、三無農民 等等,英文差d翻譯錯左分分鐘冇左幾分。

1998Ruby1998 發表於 17-2-22 21:29

英文 LS 只會係一個情況先比中文 LS 難-China。

哈!你職業(学生)病~禁認真!我講紧呢度解讀紧个pain字既多样性咋~

1998Ruby1998  呢排讀書讀多左,職業病發 哈哈  發表於 17-2-22 21:49

都係,如果pain係解作付出努力、為奮鬥流過汗水,咁大家其實意見一致。
因為好聰明,坐係到唔郁就成材,唔可能。

Jane1983 發表於 17-2-23 07:26

都係,如果pain係解作付出努力、為奮鬥流過汗水,咁大家其實意見一致。
仲有一点,就係當時人係有目標、明白係為自己做,而唔係俾人逼,再苦都捱得过。

little_yolky  「再苦都捱得過」呢句真係金句!  發表於 17-2-23 08:59
Jane1983  同意  發表於 17-2-23 08:57
MrBeast  仲有仲有捱過人生就更上一層樓  發表於 17-2-23 08:27

Yanamami 發表於 17-2-23 08:11
仲有一点,就係當時人係有目標、明白係為自己做,而唔係俾人逼,再苦都捱得过。 ...
真係欣賞你句金句, 所以樓主個帖唔成立, 因為無論咩人, 學習都唔應該「被迫」, 迫, 就無咗個目標, 唔知自己做D乜, 為咗乜, 所以就唔想吃苦, 唔捱得苦。

教育的根是苦的,但其果實是甜的。 (古希臘哲學家亞里士多德) ,是否?

https://m.facebook.com/loosmt2012/photos/a.401106396567132.101443.399725860038519/1490230077654753/?type=3

dsedse 發表於 17-2-23 17:11
教育的根是苦的,但其果實是甜的。 (古希臘哲學家亞里士多德) ,是否?
其实唔止教育?运动員訓練都好刻苦。睇下牛下女車神,訓練過程是痛苦的,有很多犧牲的,有不少伤患的……係乜野支撐佢?-定唔係俾人逼。所以讀書学习亦-样。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

網上有新的中央國際台[size=30.3998px]CGTN吖!
戴有色眼鏡去睇,開眼的人會睇到嘢嗎?

經過自己認可而付出汗血得回嘅滿足感,同其他人駕馭下出來的成就,大概有分別吧?
成長的不同階段,父母跟子女的關係不容易肥物理距離去量度評估哩

有否有學校因才而教?此才應該不是財。我相信只要不是低能兒,正常都可以中學畢業

呢個就係passion,幫小朋友搵到個樂趣,佢會自己努力奮發。
一星期去一次補習一個鐘,點比得上日日自發睇書。

Yanamami 發表於 17-2-22 18:27
睇左一陣……好明顯唔同性格既人对pain字既解讀都有好大出入有人觉得負面,有人解作挑战,有人觉得 ...

No pain No gain 我都好認同,同埋全家人對呢句說話嘅睇法都好正面,因為真係好「pain」(各人定義、能力不同),積極面對,就算冇咩得著,起碼都知咩叫「pain」,下次都有心 理凖備。同埋,人生有正面、有負面,我覺得忽視負面,只會帶來更多負面後果。

dsedse 發表於 17-2-22 11:19
其實入唔入好的校根本唔重要,最重要係有"快樂學習"去讀, 應該是因人, 因才, 因時的量力而為吧。 小朋友 ...
小學開始會俾適當壓力佢地,對佢地分數有一定要求,但絕對唔會要求佢地要考滿分考第一。

我覺得因為咁,自細培養到佢地自己對學業上心及自動自覺既學習態度,佢地成績好,對自己信心大d同埋滿足感都大d。

個個家庭唔同,孩子資質又唔一樣,我自己就體會到小小迫係需要既,有d人好聰明,但懶散,如果家長又奉行"快樂學習",激發唔出孩子既學習潛質,有d可惜。

或者咁講,世上沒有免費的午餐,凡事都要付出,就算你想中六合彩,都要肯去買先得架。對孩子因才施教係絕對須要,但適當壓力亦不能少,人係須要有要求有目標,才會有動力不斷進步,如果太溫室保護太快樂,就很難經得起考驗。
‹ 上一主題|下一主題