用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學 - 教有關 '比" 概念
go

數學 - 教有關 '比" 概念 [複製鏈接]

小朋友一見"比大, 比少, 比多, 比貴" 就怕計

我試用實物, 圖像都不明, 請問可有其他方法, 萬分感謝!

教到真的很氣餒
   6    0    0    0

你意思是否 「XX 比 YY 貴/大」?

我以前都好驚呢d,我個解決方法係:係形容詞「貴」/「大」/「小」等等,後面加個「過」字。然後「貴/大/小 +過」呢個組合去代替「比」呢個字。

例如:這隻狗比那隻貓大

第一步:
這隻狗比那隻貓+「大+過」

最後變成:
這隻狗大過那隻貓。

咁樣比較容易明白。

如果係一條問題:牛肉比雞肉貴多少?

同樣道理,將題目變成:牛肉「貴過」雞肉多少?

口語化左個句子/問題,咁應該冇咁怕計。

是小一嗎和+/- 攪不清?我當時是print 張紙印左1-100,比佢睇住如問題問比15大3的數字,手指由15開始向大方向數3格去到18,concept 明白左再返轉頭例式 15+3=18 答案。

多謝大家!

大哥小三, 教極都唔明, 弟弟小一唔教都明.

今晚我再努力試試你們的方法.

醒目開學勳章

gigilulu 發表於 17-2-22 09:43

係唔明『大小』、『多少』、『平貴』嘅解釋?定係數量概念?

只是聽到'比' 字, 就唔明

數量, 大, 小, 貴, 便宜的概念是明白的

昨晚, 一聽到大過, 少過明好多. 原來真的聽唔明'比'字

多謝大家!

我的小朋友最初也不明,用了很多方法解釋,也不懂。
可能大人會覺得簡單,一望題目就明。
最後記得幼稚園有教大,少比較用 (>)及 (<)扶號,跟著再教A比B多定少,A多過B用>,A少過B用<,再決定加減。

回覆 twlo 的帖子

(>)及 (<)扶號我小二老師教,邊個「口」大 d 就邊個大。我以前都係左右不分,都係佢教我左手食指同拇指可以做個「L」手勢,一記就記到依家。

呢d 阿媽阿爸點教都唔明,教到好煩厭,點知老師一句就解決曬所有問題。

回覆樓主:

多+少-。我經歷過講極唔明既階段。
圈左問題要求既數,再搞佢係多定少果個,然後多+少-。

小囡小五才明!

請問你家小孩現在是否三年級?

係字面(語言)上唔明,定係概念上唔明。

例如,一個橙一個西瓜,"邊個大D"?佢識唔識答?
例如,橙 5 元,萍果6元,"邊個貴D" "貴幾多"?佢識唔識答?

如果識,就係概念上識。
唔識答 "萍果比橙貴一元",係語言上的問題,written language 同 oral language 的分別。
講比佢知,其實佢識,只係唔識用這個語法 (Syntax), 唔洗驚住,係記住這個 syntax 在口語上的意思就得。
‹ 上一主題|下一主題