用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華學習壓力?
樓主: raindroponroses
go

英華學習壓力?   [複製鏈接]

我識得入到嘅仔個阿媽就算唔一個都半個虎媽咁款,有個朋友個仔都叻,資優但乖嗰種,父母美國名牌大學畢業,入到第三輪,但最終waiting list,因為父母嘅諗法係比個仔多D自由,男仔遲發力唔緊要,唔會著眼於幾分差距,相信咁樣理念嘅父母已唔係校長杯茶。最後我呢個朋友亦冇寫任何求位信,因為已感到校長想揾D會谷個仔嘅家長。

GetReal  不同意  發表於 17-2-27 15:35

keep-calm 發表於 17-2-24 09:32
請教在讀家長,Yw小學生升中是否有有一定人數另外升讀其他中學?學校有透露數據嗎?之前喺升中版好似見到話 ...
手冊有寫, 四科主科合格及操行B或以上, 就可升讀書院.

ajfamily 發表於 17-2-24 09:34
我識得入到嘅仔個阿媽就算唔一個都半個虎媽咁款,有個朋友個仔都叻,資優但乖嗰種,父母美國名牌大學畢業, ...

嘩,點解同我認識嘅林校長和佢的教育理念丶學校依家行緊的方針差咁遠嘅?!

當年我地3rd in, 學術野,成績等校長咩都無問,浄係問佢係獨仔,你地點教育佢羣體相處,問下爸爸的角色,問下仔鍾意玩咩....

GetReal  現在也是問這些.  網上很多流言都係流的  發表於 17-2-27 15:36

retriever 發表於 17-2-24 08:59
係咪進取家長較多?

想信家長都有一定要求,但又唔可以話大部份好進取

keep-calm 發表於 17-2-24 09:32
請教在讀家長,Yw小學生升中是否有有一定人數另外升讀其他中學?學校有透露數據嗎?之前喺升中版好似見到話 ...
聽英華的媽媽講每屆都有人因特異功能去DB

GetReal  DBSPS已經不是大部分家長的必然首選了.  九龍區直資男校YWPS已經取代了首選之位.   發表於 17-2-27 15:37

sasaray07 發表於 17-2-24 10:04
想信家長都有一定要求,但又唔可以話大部份好進取
但如果學每個細科都排名次,很難叫家長沒壓力,如果學校真心唔想俾家長和學生甘大壓力,唔排名次會比較好。

waiwaileung1    發表於 17-2-24 10:40

sasaray07 發表於 17-2-24 10:02

嘩,點解同我認識嘅林校長和佢的教育理念丶學校依家行緊 ...
你個仔係獨仔,校長或許會較為鐘意,因為理論上多D時間和資源比佢。我那位朋友有3個小孩,資源一定有,但時間就一定分薄咗,應該蝕底咗,呢個感覺係佢地第三次見完同我分享。

GetReal  每一年都必定有大約1/5個名額給有哥哥的小一生.  發表於 17-2-27 15:39

ajfamily 發表於 17-2-24 10:23
你個仔係獨仔,校長或許會較為鐘意,因為理論上多D時間和資源比佢。我那位朋友有3個小孩,資源一定有,但時 ...

識三、四個YW 家庭也是三個或以上,叫你個「朋友」咪鬼頼啦。

其實學校有冇考慮過打算取消排名? 其實如果給家長知道個仔在什麼位置, 有好多其他方法, 如在成績表上顯示全級中位數, 最多加埋個top line.

ajfamily 發表於 17-2-24 10:23
你個仔係獨仔,校長或許會較為鐘意,因為理論上多D時間和資源比佢。我那位朋友有3個小孩,資源一定有,但時 ...
校長係好重視親子關係. 我諗你朋友答錯野多. 唔係多時間同小時間概問題.

bubuG 發表於 17-2-24 10:37
識三、四個YW 家庭也是三個或以上,叫你個「朋友」咪鬼頼啦。
咁一定有嘅,我都話係我朋友嘅感覺,加上佢係一個好真嘅人,可能有D嘢講得唔啱校長心水,咁佢的確唔係鐘意狂谷個細路嘅人,入到去可能都會轉校。不過我呢對朋友其實都係優質家長來,個仔又叻,就欠一樣唔鐘意谷個仔。

回覆 ajfamily 的帖子

去到3rd in無offer,如果都鍾意學校,其實都幾傷的。你朋友覺得唔谷係原因,但個實情唔一定係咁。小朋友叻和乖,讀第二間都一樣有好出路。

ACE2126    發表於 17-2-24 12:49

https://drive.google.com/file/d/0Bwr0oktNtHpSeWxUazNFeXpfV2c/view

retriever 發表於 17-2-24 09:06
睇得開其實無野。一條龍又唔駛睇名次爭櫈仔上中學。

平均分高成咁,對男仔唔係好正常,似乎好多家長發功 ...

我而家都唔知點係正常了,原來咁多男仔係高度專注,有好強的上進心,對自己好有要求的。“積奇百事”講得啱,學校在比賽前操得好厲害,真係台下十年功,no free lunch

ajfamily 發表於 17-2-24 09:34
我識得入到嘅仔個阿媽就算唔一個都半個虎媽咁款,有個朋友個仔都叻,資優但乖嗰種,父母美國名牌大學畢業, ...

你個朋友估錯咗,校長不是想搵「谷D仔」嘅家長,校長是想搵肯抽多D時間陪伴個仔,放假肯陪個仔去玩的家長。

ppmmbb    發表於 17-2-24 13:12

JC_mami 發表於 17-2-24 10:23
但如果學每個細科都排名次,很難叫家長沒壓力,如果學校真心唔想俾家長和學生甘大壓力,唔排名次會比較好。 ...

唔排名次果陣,又會有人話唔夠透明度,點做都有人持不同意見

JC_mami 發表於 17-2-24 10:23
但如果學每個細科都排名次,很難叫家長沒壓力,如果學校真心唔想俾家長和學生甘大壓力,唔排名次會比較好。 ...

你如果是真正的YW家長,你就會真正感受到為何每科排名都沒有太大壓力了,因為在YW讀書,無論你幾平凡,老師都會發掘到你嘅潛力,俾你去發揮 (因為YW有好多活動,必定有一樣中),當在這活動上有成功感時,那些不對外公開的學科排名,只是浮雲!

jbabe  well said! 我真係無壓力~因為個個都咁勁!自己人打自己人比又有乜謂呢?心態好係緊要㗎!   發表於 17-3-8 21:01
lucacheung  Can't agree more  發表於 17-2-28 10:50

國家 發表於 17-2-24 10:42
其實學校有冇考慮過打算取消排名? 其實如果給家長知道個仔在什麼位置, 有好多其他方法, 如在成績表上顯示全 ...
如果冇記錯學校原不想出排名,後來家長要求才轉變,學校不想小朋友作比較,95分同90分有乜好比,大家都係叻仔,但華人社會好難唔比較,你睇下啲vs po就知,呢頭先話沒有最好只有最適合,轉頭就話今年入U跌左1%。

hoihoima 發表於 17-2-24 12:32
我而家都唔知點係正常了,原來咁多男仔係高度專注,有好強的上進心,對自己好有要求的。“積奇百事”講得啱 ...

難怪貴校差唔多係30 揀1, 可能高專注力既仔真係俾佢哋揀哂,因為男仔中高專注力,特別初小真係少有。

Mario1234 發表於 17-2-24 12:43
你如果是真正的YW家長,你就會真正感受到為何每科排名都沒有太大壓力了,因為在YW讀書,無論你幾平凡,老 ...

不嬲都係家長怪獸過學校。。。

男仔遲熟,多線發展係好事。 希望真係如卡通校長講:男人係要D 時間做D 無聊野,唔係分分鐘鐘要有人生意義。
‹ 上一主題|下一主題