用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華學習壓力?
樓主: raindroponroses
go

英華學習壓力?  

ok3 發表於 17-2-23 16:41
如果大部份人份卷都係90分以上, 甚至多人有100分。其實我覺得學校份卷係咪應該要再出深啲?! ...
已唔淺!

校長在家長會開玩笑地同家長話,如果在網上發現自己個仔排名好後都不要緊張,你就當自己個仔去咗牛津讀書啦⋯⋯(emoji)
所以只要小朋友入到英華,多數以科外活動為主,初小真的因為參加活動而冇乜時間可以溫書,幸好考試只考堂上教過果D,如果上堂明,考試不會太難!

點解要考深啲?考試應該係評估小朋友學到幾多、掌握幾多,而唔係去排名次,尤其係有直屬中學,更加無需要咁逼小朋友,循序漸進不好嗎?

jason1978 發表於 17-2-23 18:56
點解要考深啲?考試應該係評估小朋友學到幾多、掌握幾多,而唔係去排名次,尤其係有直屬中學,更加無需要咁 ...

Agree..... 所以我支持較新的真道、優才,也不會選擇一缐但沒有中學的小學。

monsterparentss 發表於 17-2-22 23:43
我相信大部份小朋友都讀得好開心,因學校攪好多活動,佢哋玩得好開心同升中大致無壓力。唔開心果啲係因為父 ...

無錯喺英華讀書真係好開心!雖然成績名次追得好緊,差一兩分,名次可以差好遠,只要唔介意做中游,讀書其實唔係太大壓力。而課程內容一d都唔深,考試前幾日溫習都無問題,平日功課都唔難應付!
學校着重學生嘅參與性,會提供大量嘅課外活動比家長小朋友選擇,被選中入團嘅話,比賽前加操會好頻密,所以一被揀中為學校比賽,就要付出好多時間,要有心理準備

ozduckie 發表於 17-2-23 15:12
但這是事實,九十頭係已經排接近第100名。平均分名次係以微積分計算。校長都不停強調叫家長唔好在意名次, ...

男仔就算幾叻,一般較大意。大量滿分可能係唔少媽媽無聽學校勸喻操練個仔。

唉,仔真係要俾多D 時間,俾多D 自由空間佢地成長架。

如果大部份人份卷都係90分以上, 甚至多人有100分。其實我覺得學校份卷係咪應該要再出深啲?! ...

我都唔贊同學校出深。你深左家長亦有應對方法。盞益左D 專教既補習中心。

我仔就是平均分90分頭,考全級90幾100嗰批,但我ok喎。學校在學術上無咩俾壓力,每科排名,你會知道仔的強弱項。有的都是家長自己緊張...無用深一年教材,亦無特別考深

學校要學生多參與活動,是想每個小朋友都發掘自己優點,建立自信。好似我仔,樂器運動也一般,最後老師發掘了他有唱歌的興趣,讓他加入choir, 他很開心滿足,對於可以代表學校出外比賽,感到自信。而比賽前學校一定全力以赴,這是學認真堅毅的態度....

至於考試排名,學校也有學術頒獎禮。就好似有同學叻運動丶有同學叻音樂丶有同樣叻讀書,各展所長。

我問親阿仔返學開心嗎,佢次次都答:開心!梗係開心啦!

普遍的反應都係, "我亞囝好鐘意返學"

積奇百事 發表於 17-2-22 12:31
小學生活. 學校節奏比較快, 唔單止係小朋友要適應, 家長亦要適應. 學校有好多活動, 比賽俾小朋友同家長參加 ...

合唱團不可以代替樂器。我仔在合唱團。學校規定要學一種樂團樂器,如果選中國鼓,考試就要加考聲樂(唱歌),因為考試其中一部分是考音階,中國鼓無音階。

siden 發表於 17-2-22 22:45
聽聞爭幾分果科名次已經可以爭好遠

平均分差8分,總名次就差100

sasaray07 發表於 17-2-24 08:18
我仔就是平均分90分頭,考全級90幾100嗰批,但我ok喎。學校在學術上無咩俾壓力,每科排名,你會知道仔的強 ...

係咪進取家長較多?

Dylanli2016 發表於 17-2-24 08:56
回覆 LITTLEGIRLSNOW 的帖子

英華小學咁hit,好似好多叻仔,但翻查英華書院DSE資料,似乎升大率麻麻。是因 ...

大熱同林校長有好大關係。英華中興佢係重要功臣。

而家出DSE 成績既,應未係直資制下既子弟兵。

睇過啲卷一啲都唔淺,不要再深了

retriever 發表於 17-2-24 08:59
係咪進取家長較多?

其實學校咁多活動,課後、星期六的運動班、樂團、童軍等活動有大量同學參與,大家都無乜時間溫習。家長是否進取都不大影響,仔唔得閒俾家長進取

hoihoima 發表於 17-2-24 08:57
平均分差8分,總名次就差100名

睇得開其實無野。一條龍又唔駛睇名次爭櫈仔上中學。

平均分高成咁,對男仔唔係好正常,似乎好多家長發功。。。

會唔會多D UNSCHEDULED 既 評估,反而唔駛攪到咁 CHUR?

retriever 發表於 17-2-24 09:06
睇得開其實無野。一條龍又唔駛睇名次爭櫈仔上中學。

平均分高成咁,對男仔唔係好正常,似乎好多家長發功 ...
英華好鐘意考完先放假, 同其他學校放完先考唔同.

你估好多時間俾家長 CHUR 咩, 咪又係得考前果一個星期. 遇著有比賽, 學校 CHUR 得仲勁過家長.

回覆 hoihoima 的帖子

謝更正.

引用:回覆+LITTLEGIRLSNOW+的帖子 英華小學咁hi

原帖由 Dylanli2016 於 17-02-24 發表
回覆 LITTLEGIRLSNOW 的帖子

英華小學咁hit,好似好多叻仔,但翻查英華書院DSE資料,似乎升大率麻麻。是因 ...
請教在讀家長,Yw小學生升中是否有有一定人數另外升讀其他中學?學校有透露數據嗎?之前喺升中版好似見到話某年有10個去咗DB?