用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 世界不能多點包容?
樓主: Gary_family
go

世界不能多點包容? [複製鏈接]

Jane1983 發表於 17-2-21 18:51
其他家長愛比較,出言奚落你小朋友?父母唔介意,仔女就唔介意,街外人無關痛癢,鍾意講乜就講乜,關埋門你 ...

沒有原則,受人影響!

Gary_family 發表於 17-2-25 20:03
有時,啲小孩,得嗰6 、7 歲,容易受其他人(尤其老師)影響而不開心,甚至喺度喊!也不能用「沒有原則」 ...

呢處個個知強哥唔使理的。

你有無想過放孩子在一個較適合的環境?

Yanamami  强哥点讚过我呢~  發表於 17-2-27 09:58
Yanamami    發表於 17-2-27 09:57
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-2-25 22:18
呢處個個知強哥唔使理的。

你有無想過放孩子在一個較適合的環境?

人只喜歡啱聽的說話,忠言逆耳吧!

Gary_family 發表於 17-2-21 17:04
真不明白,點解世界不能多點包容?世界係有不同程度同天資的小孩,為何平庸的要經常被人比較?被人奚落?為 ...

認同做好自己就夠
我囡身邊也有一個講野好mean的人, 經常不理囡囡的感受, 就算搞到囡囡喊晒也不理, 我做媽媽當然會替囡囡出頭, 但亦會教囡囡有人係咁講野的, 而且有人甚至會以取笑別人為樂, 她見你越憤怒就越開心, 亦會更喜歡作弄你, 那為什麼仍要讓她得逞呢?

2jkidsfather    發表於 17-2-27 08:28

教小朋友做好自己,凡事盡力就已經做得好好;做父母的可以多鼓勵和多讚賞小朋友做得好的地方,每個小朋友的天份不同,無人每樣野都叻;多發掘小朋友在成績以外的優點,提昇佢的自信,加油
自強不息 厚德載物

Hoining 發表於 17-2-23 15:46
我d仔最愛餓其體膚,佢哋唔鍾意食野要定期見營養師。為咗咁我又修咗個營養課程
曾經有位前輩講 ...
啱啱家長日完, 阿女體育又係永遠既7X分, 班主任話搞搞佢, 我話無所謂啦, 讀書好既一般體育都係差既, 但班主任話, 依家真係唔少小朋友運動又得, 讀書又得, 音樂視藝乜都得(當然唔係我阿女), 我都好震驚。

返屋企同阿女講, 阿女話, 呢D咁完美既人, 佢既缺點就係無缺點。我D阿女們EQ真係個個高人一等。

簽名被屏蔽

回覆 little_yolky 的帖子

眼見有d細路,真係讀書叻、體有強項、藝又有強項,仲要好鬼乖巧,樣靚高瘦。而家呢個世界,競爭真係激烈!

回覆樓主:

我常常記着:人無完美㗎,完美嗰個是神呀!

MrBeast  所以先有「神校」出現  發表於 17-2-28 12:30

Jane1983 發表於 17-2-27 19:07

眼見有d細路,真係讀書叻、體有強項、藝又有強項,仲要好鬼乖巧,樣靚高瘦。而 ...
真係班主任唔講都唔知。

阿女今年都算好彩, 體育有75分, 以前一般係得70分, 得C!我原先同班主任講, 無所謂啦, 讀書啱果D一般都係7X分, 班主任話, 邊個話架, 有80-85分唔出奇的, 咁阿女就同人差咗10-15分, 平均分差一分, 即係差唔多差咗10個名次。

乜依家D細路咁多文武雙全既?????

Hoining 發表於 17-2-27 18:58
我仔大小肌都比較差,容易PK所以體育呢科有B我已經滿意,VA佢通常有A,音樂就長B...
記得佢小一時去足球班 ...
係呀, 阿女扁平足, 又係好易PK架。

今年會早放暑假, 咁我問佢六月多咗三個禮拜想做乜, 佢諗咗一陣, 話乜都唔想學, 想日日瞓响屋企睇書好開心。你話真係想唔肥都幾難。

爸爸話要帶佢去勻十八區, 全港文化旅遊景點要佢行晒。

可能係父母願意栽培,週身刀張張利的細路,認識的都有幾個。不過佢地年紀仲細,以後係點亦難料。即使讀書keep到,體藝在日後inter school 的比拼可能亦無嘢睇。須知班班有考第一二三,全港學界只得冠亞季。

Jane1983 發表於 17-2-28 11:09

可能係父母願意栽培,週身刀張張利的細路,認識的都有幾個。不過佢地年紀仲細, ...
我願意栽培, 都要阿女有咁既talent至得架, 阿女就剩係得一把刀叫利D...........

阿細就仲衰, 樣樣都好(除咗學科), 但就無張利。本來四歲就學琴, 因為懶唔俾佢學琴, 唔好嘥錢丫嘛。佢見家姐越彈越好聽, 又話要學, 講咗大半年, 終於排到位有得學, 佢又真係日日都主動練, 老師都話一教就識, 十分好。我心諗, 上完堂返到屋企又即刻彈半粒鐘, 又要日日練, 緊係好啦。想當年叫佢練琴, 鬧到村口都聽到, 真係勞氣。有時真係要等細路自己個興趣出嚟至可以事半功倍。

但真係堅羡慕人哋小朋友入水能游, 出水能跳, 仲要功課又掂果D。不過, 佢兩個叫比上不足, 比下有餘咁就算。

IloveJJ 發表於 17-2-28 11:16
我仔其實都係唔願郁,但我覺得運動好重要。所以,我要他一星期運動三日!但自己同佢去唔得,因為佢唔會聽話 ...
我就只安排咗一星期一次游水, 一次跳中國舞咋, 阿大唔鐘意做運動的, 佢最鐘意同C6同個妹去公園玩捉鬼, 但係, 我哋兩老都唔細, 點跑得郁, 跑跑下猝死就大鑊。其實, 無輔助工具既運動(例如游水、跑步、騎馬)佢係掂既, 係唔鐘意啫, 所有有工具既嘢都唔掂, 跳繩都跳咗一年至學識。

不過, 游咗水之後, 真係病痛少咗好多。所以, 應該唔關蟲草丸事。

MrBeast  唔運動先易猝死   發表於 17-2-28 12:28

做人成功和快樂,真係無公式。父母盡力栽培就係,其他嘢唔唸得咁多。

‹ 上一主題|下一主題