用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想請教升中學樂器的問題, 有人知嗎?
go

想請教升中學樂器的問題, 有人知嗎?

我想比小朋友學下樂器, 想學網琴和結他, 其實是為興趣而學, 當然如果趣興得來又有助升中就最好, 我知有些學校係唔計綱琴的, 但好似好少見學校有提供結他, 通常都是小提琴、管樂之類, 其實樂隊沒有結他的嗎? thx

回覆樓主:

管絃樂團沒有結他

mansum92 發表於 17-2-21 22:35
管絃樂團沒有結他

咁即係學校多數也不計結他作樂器?

kwokbobo 發表於 17-2-21 22:38
咁即係學校多數也不計結他作樂器?

如果用黎考學校應該作用不大,但如果音樂科考試可否用結他考真係間間唔同,要直接問學校

mansum92 發表於 17-2-21 22:42
如果用黎考學校應該作用不大,但如果音樂科考試可否用結他考真係間間唔同,要直接問學校
...

謝謝回覆

其實呢個問題有一點點 technical 關係。我淨係識英文,我盡量用中文解釋。
首先,樂隊有三個條件:
1. 每一件樂器在整個演出都必須要調整至動態水平(make fine adjustments to its dynamic level throughout the whole performance)
2. 響亮而順滑,能與其他一樣的樂器進行合奏同混響。(loud and smooth during ensemble and reverb without disrupting the balance)
3. 能與整隊樂隊同步時間的音調。(Locked in intonation, timing and phrasing)

古典結他係(2)呢一點好吃虧,就算有支咪都未必夠大聲。我同學學校音樂考試考結他,就算間房好靜,結他聲都唔係好大聲。古典結他係(3)呢一點都遇到問題。至於電子結他,(1)同 (2)都會遇到好大問題,加上電子結他同普通管弦樂常見樂器聲音唔夾,所以好少會用到。

不過當然,有小部份樂隊會有結他同鋼琴成員,不過通常學校果d都唔會有。
我學校都冇結他課程,你會晤會考慮柳琴、琵琶、中阮?佢地同結他運作原理相似,中樂團有佢地份。通利冇中樂賣,柏斯同青苗都有,不過我會建議去青苗買。

不過呢兩間都係西方樂器多,通常d人會去:
凱聲琴行
粵華行
八音琴行

至於價錢就唔知,有平有貴,之前我同學向師姐買二手柳琴 $800。

1998Ruby1998 發表於 17-2-21 23:07
其實呢個問題有一點點 technical 關係。我淨係識英文,我盡量用中文解釋。
首先,樂隊有三個條件:
1. 每一 ...

非常感謝您的解答,又詳細又有用,我會好好考慮一下,thx very much

3excellent 發表於 17-2-23 16:29
我困學校一定要學生學一樣樂器, 非洲鼓都得.

要你學, 但唔駛學試

是自費的嗎?當是音樂考試還是當課外活動?

3excellent  自費, 咩都唔當, 唔計分, 淨係要你學  發表於 17-2-27 15:33