用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學英文班有邊間中心推介?
go

小學英文班有邊間中心推介?

大家試過英國文化協會, Monkey Tree, Jack & Jill 或者Just Education 嗎? 有冇其他建議?

Nath 發表於 17-2-21 15:32
大家試過英國文化協會, Monkey Tree, Jack & Jill 或者Just Education 嗎? 有冇其他建議?

...

我仔讀開Monkey.

Sask999 發表於 17-2-22 18:28
我仔讀開Monkey.

幾年級?那一個課程?好嗎?

Nath 發表於 17-2-22 18:50
幾年級?那一個課程?好嗎?

之前上phonics. 完成後上grammar & writing及speaking & listening.
佢本身好喜歡英文,所以學英文對佢來說是一件好開心的事。
今天讀P.1, 但依家已經上緊大約P.3的英文。平日佢都好喜歡同我講英文,係full sentences.

Sask999 發表於 17-2-22 23:25
之前上phonics. 完成後上grammar & writing及speaking & listening.
佢本身好喜歡英文,所以學英文對佢來 ...

想請教一下,我見佢Grammar & Writing 有幾個stage, 你小朋友係邊個stage? Writing 字數大約多少?謝謝!

Nath 發表於 17-2-22 23:33
想請教一下,我見佢Grammar & Writing 有幾個stage, 你小朋友係邊個stage? Writing 字數大約多少?謝謝!
...

佢這個centre有免費的assessment做/可以試堂。因為每個小朋友的英文能力未必相同,所以佢地會睇下小朋友適合什麼stage先。

Sask999 發表於 17-2-22 23:42
佢這個centre有免費的assessment做/可以試堂。因為每個小朋友的英文能力未必相同,所以佢地會睇下小朋友 ...

我既經驗係有時learning center 為左fit in 佢地可提供既level, 評估未必係太準確。

Nath 發表於 17-2-22 23:58
我既經驗係有時learning center 為左fit in 佢地可提供既level, 評估未必係太準確。
...

這個centre我又唔覺得有這個情況,你可以再慢慢睇下其他.

Nath 發表於 17-2-21 15:32

...

幾年級?! 想學英文邊方面?

Sask999 發表於 17-2-23 09:13
這個centre我又唔覺得有這個情況,你可以再慢慢睇下其他.

謝謝意見

retriever 發表於 17-2-23 09:18
幾年級?! 想學英文邊方面?

都係針對Grammar & Writing, 本身小朋友英文都好,所以純粹想揾d course 可以令作文更加好。因為 writing 係需要浸淫,想幫佢打好基礎。

Nath 發表於 17-2-23 09:25
都係針對Grammar & Writing, 本身小朋友英文都好,所以純粹想揾d course 可以令作文更加好。因為 writing  ...

佢的writing係每次有個theme, 之後圍著個theme寫野。
你小朋友讀幾多年班?

Sask999 發表於 17-2-23 10:41
佢的writing係每次有個theme, 之後圍著個theme寫野。
你小朋友讀幾多年班?

二年級,學校英文會教快大約一年。

Nath 發表於 17-2-23 10:43
二年級,學校英文會教快大約一年。

其實睇多些故事書對佢地都好有幫助。

Sask999 發表於 17-2-23 10:49
其實睇多些故事書對佢地都好有幫助。

佢已經睇大量圖書,都認識好多vocabulary,reading and speaking 都幾好。所以希望揾到一間程度合適同課堂內容針對到grammar & writing. 但原來都唔容易揾。

Nath 發表於 17-2-23 10:53

佢已經睇大量圖書,都認識好多vocabulary,reading and speaki ...

係!要慢慢睇。

ch-cheung 發表於 17-2-23 21:55
我成日覺得這些course同學校課程不太夾

都可以咁講。我諗除左私人老師同補習班外,應該唔會揾到同學校差不多的課程。不過我相信語文係要浸淫,所以希望課餘揾間較為合適既learning center, 繼續polish 技巧同keep 住學習興趣。

ch-cheung 發表於 17-2-23 21:55
我成日覺得這些course同學校課程不太夾

所以我寧願揾補習老師

Sask999 發表於 17-2-23 11:48
係!要慢慢睇。

請問你小朋友是讀邊區嘅Monkey Tree?
有join chatting 嗎?老師有冇時時轉呢?