用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你的小朋友很沈迷看書嗎?
樓主: ayubb
go

你的小朋友很沈迷看書嗎? [複製鏈接]

回覆:你的小朋友很沈迷看書嗎?

以前聴過眼科名教授指出,近視成因很多,閱讀習慣和環境的關係是不大的

宮二 發表於 17-4-6 08:03
以前聴過眼科名教授指出,近視成因很多,閱讀習慣和環境的關係是不大的

...

我覺得關事

引用:Quote:宮二+發表於+17-4-6+08:03+ 以前聴過

原帖由 Fish777 於 17-04-06 發表
我覺得關事,例如我見D外傭真的很少近視,佢地好大個先讀書寫字。
咁華人似乎比較多近視既,種族傾向?

dlam141231  DNA  發表於 17-4-11 09:34

其實每樣野太沉迷都不健康. 我自己覺得沉迷看書同沉迷看心機一樣. 每樣都要適可而止.  

qkhui 發表於 17-4-10 16:54
其實每樣野太沉迷都不健康. 我自己覺得沉迷看書同沉迷看心機一樣. 每樣都要適可而止.   ...

Agree, 尤其如果三歳已經是這樣,我反而有些擔心,因為這個時期應該是發展社交,和人互動,自理的重要年紀,應該多和其他小朋友一起遊戲中學習軟技巧,啓發創意,而不只顧自己埋頭在看書。所以德國幼稚園是不鼓勵兒童六歲前認字寫字,管他是不是資優,不無道理。

女兒幼兒階段,我希望孩子愛書,有刻意伴讀及給很多時間她大量地看書。
現在她很愛看書,有時也很晚才睡。
她在其他方面發展平均,也喜歡交朋友及運動。
我覺得當初除看書外,也留意到孩子其他方面的發展,在幼兒到幼童期沒有太偏向一面,我認為看書仍然是有很多得着。

Rachelmummy2008 發表於 17-4-11 09:43
女兒幼兒階段,我希望孩子愛書,有刻意伴讀及給很多時間她大量地看書。
現在她很愛看書,有時也很晚才睡。
...

當然,但現在講緊「沈迷」,沈迷甚麼也不大好

引用:Quote:qkhui+發表於+17-4-10+16:54+ 其實每

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 17-4-12 13:08
我個仔都係咁既人,鐘意睇書,唔太合群,又係一睇會唔知周圍發生咩事?
佢之前試過上堂都睇書,被我鬧咗,而 ...

國際學校如英基,若家長能負擔及英文水平不成問題。

英基學生從小已被訓練為「書蟲」(不至於沉迷),校風較自由,著重個人發展。科目如數學、科學及英文等有增潤課程,供水平較高學生作深入硏習,不用只跟隨班內一般課程。

回覆 Activehealth 的帖子

想請問國際學校會收什麼類型的學生?
英基嘅中學收生情況是怎樣的呢?

Rachelmummy2008 發表於 17-4-12 16:12

想請問國際學校會收什麼類型的學生?

英基中學Year 7開始(11歳),其實等於本地學校小六,因為K2 之後就開始Year 1 (5嵗)。

大部分英基小學直升,亦有部分其他國際學校轉校生及小量本地小學讀完小五過來。

當然要睇小學成績,更要小學介紹信。入考試要考英文閲讀理解及作文仲有數學,一般英文較難數學無問題。過咗之後學生家長一齊面試,多數揀外向活潑型,唔出聲比較輸蝕。

有無讀完小六才轉去ESF?  是否一定要小學校長寫信?

scyauchris 發表於 17-4-13 20:05

有無讀完小六才轉去ESF?  是否一定要小學校長寫信?

也有讀完本地小六才轉 ESF Y8,但Y8 唔會有太多位,除非Y7有人走。

仲有,Y7開始已經有third language 如French/Spanish(German), Y8 繼續上,Y9可以唔揀. 除非有讀開, 如果唔係好難追。

一定要小六校長/老師介紹信,但可以試吓同ESF 講,如果過咗admission exams 同interview合格正交(但唔一定得)。

謝謝!  那麼我明白為何大部份人升小六就轉左去ESF.  

喜歡睇書真不錯,但啊女可以做下功課、溫書期間,突然攞本圖書來睇,好病態,!!怎樣教???

我小朋友又係勁鍾意睇書,每日做完功課就自動自覺睇書, 每日帶2本小說返學睇, 用書做獎品... ...
但係樓主用"沉迷"即是愛閱讀的程度是過左火, 正常係引導佢係適當時候做適當事, 例如:小息係應該休息和同學溝通/坐車看書會近視/當日睇唔完本書留返明天睇...唔聽就唔俾帶課外書返學(暫時都無試過)

ayubb 發表於 17-2-21 14:46
我仔仔而家11歲6年級,今年9月會升中一。佢好喜歡看書,由起床開始就睇,食飯的時候又睇,臨瞓時候又要睇。 ...

我個仔4歲5個月,好多情況同你嘅小朋友相似,而我地特別擔心佢同同齡同學唔合群呢個問題。幸好帶佢參加完幾次由家長自行組織嘅親子活動後,開始同同學仔熟絡,老師反映情況有改善。
‹ 上一主題|下一主題