用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你的小朋友很沈迷看書嗎?
go

你的小朋友很沈迷看書嗎? [複製鏈接]

我仔仔而家11歲6年級,今年9月會升中一。佢好喜歡看書,由起床開始就睇,食飯的時候又睇,臨瞓時候又要睇。有時候嗌佢,佢會完全聽唔到,十分投入。學校家長日的時候,幾位老師不約而同都話佢上課唔專心,放本書喺抽屜度睇。班主任話佢喺午飯時間都係一邊食飯,一邊睇書。仔仔喜歡看書既程度真的很瘋狂。佢不喜歡跟同年齡小朋友玩耍,有時分組活動也不喜歡接納他人意見。
9月升中新環境,我擔心以上的問題會大大影響佢和同學的相處及跟老師產生磨擦。請問我有什麼辦法可以幫助他?
   0    0    0    0

回覆 ayubb 的帖子

上課不專心、偷偷地睇書,這已是犯規行為,要管教。

你要明白佢點解要上堂睇書, 係唔係課堂內容太悶, 佢已經識哂? 佢上課唔專心, 其實老師又唔諗下係唔係自己教既方法太悶?

小兒三年級時都係咁,會上堂偷看圖書。之後比老師收曬所有圖書,一星期後先比翻佢。得到教訓後現在沒有再發生了。

樓主有無問老師意見呀 ?

我兩個女都係咁,一有時間就睇書(食早餐趕時間都要一路食一路睇)。大女有一排又係唔鍾意聽人講,只迷自己書本。但今年(六年級)畀佢知道同班有人又係書蟲,於是佢哋開始交換書嚟睇,睇睇吓就friend咗。大女而家無以前咁固執,個人開心咗。

可能你仔仔未搵到溝通到既書友,所以先會比較 "掘"。

上堂唔看就OK的

可否跟他一起安排吓看書時間表, 讓他知道有時也要跟其他人溝通的, 他是獨子嗎?

超級喜歡睇書,有時連商店的 leaflet 都唔放過

小王子J 發表於 17-3-15 18:42
超級喜歡睇書,有時連商店的 leaflet 都唔放過

我個女都係咁!又係睇到唔應人!算係邊個 area 的資優?

sfly97 發表於 17-3-16 19:31

你 check IQ時會話畀你知

sfly97 發表於 17-3-16 19:31
我囡囡又係咁!又係睇到唔應人(根本唔知道有人同佢講話)!
要經常教佢用耳仔留意週圍

回覆 leafun 的帖子

我女小四, 現在係學校未遇到類似的同學。不過我覺得佢看書看到似病態多, 昨晚我發現佢關了燈扮睡, 其實她在被內拿住小燈看書。我其實每日比好多時間佢看書, 佢近視都有七百度, 為何佢越大越做一些明知不等對的事。我罰佢無書看, 我要佢寫深近視好處同壞處。

scyauchris 發表於 17-3-17 15:32

我女小四, 現在係學校未遇到類似的同學。不過我覺得佢看書看到似病態多, 昨晚我發現佢 ...

深近視那有什麼好處,除了話矇矓的世界可能好看一點。要想辦法不讓她在黑暗中看書,很壞眼的。嚇嚇她近視已那麼深,再深有可能視網膜脫落的,到時就看不到她心愛的書了。

回覆 YanKanMom 的帖子

我已由小一講到小四, 佢今年簡直是short左。我係要佢上綱找資料, 等佢知更本完全無好處, 我要佢自己寫唔好處, 講唔聽, 咁自己親自上綱找資料一筆一字寫出來。

YanKanMom  盼望這個方法可以喚醒她!  發表於 17-3-17 16:34

scyauchris 發表於 17-3-17 15:32

我女小四, 現在係學校未遇到類似的同學。不過我覺得佢看書看到似病態多, 昨晚我發現佢 ...

我細個睇金庸都係咁!

俾媽咪發現即打!

ayubb 發表於 17-2-21 14:46
我仔仔而家11歲6年級,今年9月會升中一。佢好喜歡看書,由起床開始就睇,食飯的時候又睇,臨瞓時候又要睇。 ...

我家小朋友同樣迷戀看書 但是老師對他很寬容 允許他在熟悉所授課程內容情況下 上課時間自由安排看其他書 但是吃飯時還是會禁止 必須專心吃飯

回覆 ayubb 的帖子

咁唔係資優,只係睇書睇上癮。
自己中學時都試過,上堂追《寫在人生邊上》。

回覆:你的小朋友很沈迷看書嗎?

三歲已書不離手,學校自由活動時只㨂看書,要老師鼓勵一下才像別的同學㨂其他的。
認字過目不忘,四歲可以自己讀小一課本。
其實沒有什麼不好,只是每次上廁所也要捧住幾本書看夠才肯離開馬桶

其實也不是沒有缺點
1. 深近視
2. 自顧自己的活動,對社交發展沒有幫助
總之甚麼沈迷也不好,平衡些啦
‹ 上一主題|下一主題